γράφει ο

Γιώργος Καρατσιουμπάνης*

 

Σε συνέχεια της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας, που αποτελεί και την πρώτη ήττα του νομοσχεδιου Χατζηδάκη για τις ομαδικές απολύσεις, ανοίγει ο δρόμος για αντίστοιχες νίκες απολυμένων από άλλες εταιρείες.

 

Ένα παράλληλο θέμα που απασχολεί όμως την τοπική κοινωνία στη Καβάλα, είναι το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας χαωρίς τα απαραίτητα περιβαλλοντικά μέτρα εκ μέρους της ΒΦΛ.

 

Δεν είναι μυστικό, το γεγονός ότι η Καβάλα είναι στις πρώτες πανελλαδικά πόλεις σε θανάτους από καρκίνο, όπου πολλοί εκ των οποίων είναι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι στη ΒΦΛ.

 

Σε πρόσφατο ταξίδι στο Belem του Βραζιλίας, επισκέφτηκα το λιμάνι της Barcarena, το μεγάλο εξαγωγικό λιμάνι του Αμαζονίου.

 

Εκεί, σε σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων και συνεταιρισμών, μαθαίνουμε ότι μια πρόσφατη έκρηξη σε χημική βιομηχανία άφησε εκατοντάδες πολίτες με τεράστια προβλήματα υγείας μεταξύ των οποίων καρκίνο, αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα.

 

Η προτεραιότητα της γαλλικής πολυεθνικής Imerys που δραστηριοποιείται εκεί είναι βεβαίως η μεγιστοποίηση του κέρδους και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Τον περασμένο Ιούνιο, νοσηλεύτηκε εργαζόμενος στη ΒΦΛ, μετά από έκρηξη αντλίας με καυστικά οξέα. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας “το ατύχημα είναι απότοκο των πεπαλαιωμένων και μισοσυντηρημένων εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τις μεθοδεύσεις για τις ομαδικές απολύσεις του έμπειρου τεχνικού δυναμικού”.

 

Είναι γνωστό πως το εργοστάσιο είναι παλιό, κακοσυντηρημένο και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κατα παράβαση της νομοθεσίας.

 

Είναι ξεκάθαρο για την τοπική κοινωνία ότι όσες δωρεές και χορηγίες δώσει σε τοπικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία η εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, μαζί με τα παραδείγματα εργοδοτικής ασυδοσίας, ο σκοπός της δεν είναι σε καμία περίπτωση η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Άλλωστε την απόδειξη την αναπνέουν οι κάτοικοι της κοντινής νέας Καρβάλης και των ανατολικών συνοικιών της Καβάλας.

 

Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει τα πάντα για να ενεργοποιηθούν επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την ουσιαστική βελτίωση και διαμόρφωση συνθήκων υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου να συνάδουν με το πλαίσιο της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας «Seveso III».

 

Οφείλει να προστατεύσει τις χημικές ουσίες που στιβάζονται σε ανοιχτή θέα και μπορεί εν δυνάμει να μετατρέψουν την περιοχή σε μια νέα Βηρυτό.

 

Η Καβάλα δεν αντέχει άλλους θανάτους. Δεν αντέχει άλλη περιβαλλοντική καταστροφή και υποβάθμιση.

 

Όλοι οι φορείς οφείλουν να γίνουν συμμέτοχοι σε ένα νέο στόχο: μια πόλη που δεν θα υποφέρει από τη δυσωδία της χημικής βιομηχανίας όταν ο άνεμος φυσάει δυτικά.

 

Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα στο εργοστάσιο και τι πρέπει να κάνουμε.

 

Είναι στο χέρι μας!

 

*μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ