Ένα βαρύ περιστατικό διαχειρίστηκε τις προηγούμενες ημέρες το χειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας με τη συνεργασία των γιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

 

Επρόκειτο για έναν άνδρα 65 ετών πολυτραυματία με βαριές κρανιοεγκφαλικές κακώσεις. Την δύσκολη αυτή επέμβαση εξηγεί ο χειρουργός του Νοσοκομείου Γιάννης Τριανταφυλλίδης.

 

Για τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί από τους νεότερους χειρουργούς κάνει λόγο ο καθηγητής Νίκος Χαρλαύτης. Όπως λέει «Ανεξαρτήτως αποτελέσματος είμαι εντυπωσιασμένος από τη βαθιά γνώση που έχετε στην αντιμετώπιση του πολυτραυματία».

 

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης γράφει:

 

Πολυτραυματίας 65 ετών διακομίζεται στην ΜΕΘ του νοσοκομείου μας με βαριά ΚΕΚ (κατάγματα εγκεφαλικού κρανίου, υποσκληρίδιο αιμάτωμα, κάταγμα οδόντα), κατάγματα πλευρών και ρήξη δεξιού λοβού ήπατος που αντιμετωπίστηκε αρχικά σε όμορο νοσοκομείο με περιηπατικό packing στα πλαίσια του damage control. 52 ώρες μετά την διακομιδή του ο ασθενής παρέμεινε αιμοδυναμικά ασταθής, ανουρικός, σε βαριά γαλακτική οξέωση με ανάγκη επαναλαμβανόμενων μεταγγίσεων.

 

Μετά από συνεννόηση με την διευθύντρια της ΜΕΘ Εύα Νάγκυ ο ασθενής οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο, όπου αφού μετά από υπερηπατικό και υπερνεφρικό υφηπατικό έλεγχο της ΚΚΦ σε συνδυασμό με χειρισμό Pringle, αφαιρέθηκε ο προηγηθείς επιπωματισμός και κινητοποιήθηκε πλήρως ο δεξιος ηπατικός λοβος με διατομή του δρεπανοειδούς, του δεξιού στεφανιαίου και τρίγωνου συνδέσμου.

 

Διαπιστώθηκαν πολλαπλές ρήξεις grade V του δεξιού λοβού κατά βάση στα τμήματα VI,VII και VIII με συνοδό ρήξη της δεξιάς ηπατικής φλέβας. Αρχικά επιχειρήθηκε συρραφή της φλέβας η οποία ωστόσο λόγω της θέσης της ρήξης, δεν ήταν εφικτή.

 

Η δεξιά ηπατεκτομή και παρά τα μόλις 32.000 αιμοπετάλια του ασθενή, εκτός φιλοσοφίας damage control, ήταν μονόδρομος. Μετά από inflow και outflow control διενεργήθηκε τυπική δεξιά ηπατεκτομή με συνδυασμό clamp-crush, μονοπολικής διαθερμίας, ψαλιδιού υπερήχων και clips. Για τον έλεγχο της δεξιάς ηπατικής φλέβας χρησιμοποιήθηκε endo-GIA 45mm με αγγειακή κασέτα. Για την αιμοσταση στην επιφάνεια διατομής του ήπατος surgicel fibrillar.

 

Επιπλέον, διαπιστώθηκε εκτεταμένη ισχαιμία του τελικού ειλεού και της ορθοσιγμοειδικής καμπής με συνοδά αιματώματα-θλάσεις του μεσεντεριου και του ορομυικου χιτώνα του εντέρου.

 

 

Αποφασίστηκε η διενέργεια εκτεταμένης εντερεκτομής και πλαγιοπλαγιας αναστομωσης και ορθοσιγμοειδεκτομής κατά Hartmann με σύγκλιση του κοιλιακού τοιχώματος.

 

Η συνολική διάρκεια της επέμβασης ήταν κάτι λιγότερο από 3 ώρες. Άψογη αναισθησιολογική διαχείριση από την κ. Χλωροπούλου Τίνα.

 

Ο ασθενής μετεγχειρητικά οδηγήθηκε εκ νέου στην ΜΕΘ του νοσοκομείου μας.