γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

“...Η Δικαιοσύνη είναι όπως η Δημοσιογραφία... Μπορεί να σε οδηγήσει οπουδήποτε, ακόμη και στην αλήθεια.

 

Αρκεί να είσαι έτοιμος/έτοιμη να βγεις στη σύνταξη...”.

 

Λέξεις και έννοιες διαλεγμένες μία-μία από τον Βαγγέλη Χερουβείμ (“ΑΥΓΗ” 3/7) ώστε να δίνουν βαθύτατα πολιτικά νοήματα στο σκίτσο: επάνω στη Δικαστική έδρα μια τηλεόραση με την οθόνη να κοιτά το εδώλιο!

 

Γελοιογραφία” που ήρθε με το “έτσι θέλω” και πήρε τη θέση της εισαγωγής εκτοπίζοντας τη γελοιοδέστερη των δηλώσεων του Κούλη -ως νεοφιλελεύθερου νεοναζιστή πρωθυπουργού: “...Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας με αυτούς οι οποίοι στοχοποίησαν συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα.

 

Όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, όπως έλεγε ο διαβόητος Ρασπούτιν της εποχής υπουργός σας, αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis.

 

Μια σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα (30/1/22) στα χέρια της Δικαιοσύνης.

 

Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και άλλοι κατηγορούμενοι όχι για τις απόψεις τους αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι' αυτό καλούνται ως ύποπτοι.

 

Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, λέγεται συμμορία. Δεν λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά κ. Τσίπρα...” -από την ομιλία του στη Βουλή η σημειολογία της οποίας δείχνει πως ο Κούλης, ως τέτοιος που είναι, χρησιμοποιεί την εκτελεστική εξουσία ως εκτελεστικό απόσπασμα επανδρωμένο με εκτελεστές από τη τρίτη και τη τέταρτη για να καθυποτάξει την πρώτη.

 

Σε ανύποπτο χρόνο (Τρίτη 28/6) άρθρο της Άντας Ψαρρά στην “ΕφΣυν” με τίτλο: “Υπόθεση Novartis: Δημοσιογράφοι πιέζουν τη Δικαιοσύνη να βγάλει βούλευμα για το Ειδικό Δικαστήριο” ενεργοποιεί τον συναγερμό.

 

“...Μεγάλη πίεση ασκείται προς το Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να εκδόσει παραπεμπτικό βούλευμα για τους εισαγγελείς (Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη) και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο.

 

Το εξαιρετικά αδόκιμο έως και αδιανόητο όμως είναι ότι η πίεση δεν ασκείται από την κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς είχε προαποφασίσει πάσει θυσία να μετατρέψει ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς σε υπόθεση “σκευωρίας” αλλά από δικαστικούς συντάκτες των ΜΜΕ που υποστηρίζουν φανατικά την κυβέρνηση...

 

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ότι πολλοί αρεοπαγίτες είναι δύο μέρες πριν από τη συνταξιοδότηση (30/6) και ότι ο νόμος επιβάλλει τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου από αρεοπαγίτες που έχουν προαχθεί στον ανώτατο βαθμό μέχρι την 26/9/19, όταν δηλαδή έγινε η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημήτρη Παγγελόπουλου.

 

Διαφορετικά δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο Ειδικό Δικαστήριο...

 

Σχεδόν απειλώντας λοιπόν ζητούν οι δικαστικοί συντάκτες βούλευμα διότι δεν βγαίνουν τα νούμερα.

 

Προφανώς αυτό δεν θεωρείται παρέμβαση στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη για την οποία σκίζουν όλοι τα ρούχα τους...”.

 

Την Παρασκευή 1/7 η Άντα Ψαρρά επανέρχεται: “Βούλευμα για τη Novartis στο και 5'... Ενώ μέχρι αργά χθες (Πέμπτη 30/6) βράδυ δεν είχε εκδοθεί το βούλευμα για την υπόθεση της δήθεν σκευωρίας, όλα δείχνουν ότι έγινε το απολύτως πρωτοφανές για την Ελληνική Δικαιοσύνη.

 

Το βούλευμα εκδόθηκε κυριολεκτικά στο και πέντε, με σαφείς όμως διαφοροποιήσεις από την εισαγωγική πρόταση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ελένης Μετσοβίτου-Φλουρή...

 

Η Δικαιοσύνη την ύστατη στιγμή, προσπαθώντας να διατηρήσει την αξιοπιστία της, αποφάσισε ότι καταρρέει μεν η θεωρία της σκευωρίας, διατηρεί, ωστόσο την έστω και μειωμένη κατηγορία προκειμένου πάσει θυσία να συγκροτηθεί Ειδικό Δικαστήριο.

 

Παρακολουθήσαμε όλοι εμβρόντητοι ένα θέατρο παραλόγου όπου η εκτελεστική αλλά και η τέταρτη εξουσία πίεσαν ασφυκτικά (τη Δικαστική Εξουσία) με μοναδικό στόχο να σύρουν έναν πρώην υπουργό και εισαγγελείς στο εδώλιο επειδή τόλμησαν να ελέγξουν και πολιτικά πρόσωπα για το μεγάλο σκάνδαλο...

 

Ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της “ΕφΣυν”, νωρίς το πρωί της Παρασκευής 1/7 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με επίσημη δήλωσή του διέσπειρε ψευδώς την είδηση ότι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη παραπέμπονται σχετικά με τα 10 πολιτικά πρόσωπα της Novartis: “...Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος -ο στενότατος συνεργατης του κ. Τσίπρα, ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς- παραπέμφθηκε χθες, με ομόφωνη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου στο Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος για τους χειρισμούς του σε ό, τι αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που άδικα και σκαιά στοχοποιήθηκαν μέσω της υπόθεσης Novartis.

 

Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης Τσίπρα...”!!!

 

Ταυτόχρονα σχεδόν με τον νεοναζιστή γκεμπελίσκο η επί δεκαετίες δικαστική συντάκτρια της “Καθημερινής” και του ΣΚΑΪ Ιωάννα Μάνδρου μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ κατήγγειλεοργανωμένη παραπληροφόρηση” που φέρεται να έγινε το βράδυ της Πέμπτης από “ανώτατες δικαστικές πηγές”.

 

Σύμφωνα με αυτές, το Δικαστικό Συμβούλιο φέρεται να παρέπεμπε στο Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην αν. Υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη σχετικά με την υπόθεση Novartis...

 

Η “είδηση” αναπαράχθηκε από μια σειρά ΜΜΕ ακόμη και από το ελεγχόμενο απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων...

 

Τόσο η Ι. Μάνδρου όσο και άλλοι δικαστικοί συντάκτες είχαν παραπληροφορηθεί για την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου.

 

Η Μάνδρου είχε ζητήσει συγγνώμη και από τους αναγνώστες της “Καθημερινής”: “...Η πληροφόρηση... δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, ήταν ψευδής και ως εκ τούτου η υπογράφουσα στο μέτρο που της αναλογεί η ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες μας ζητά συγγνώμη. Επίσης σημειώνεται ότι το σύνολο του Τύπου δημοσίευσε τις ίδιες πληροφορίες, ενώ οι πηγές των πληροφοριών αυτών υπήρξαν ανώτατες δικαστικές πηγές”.

 

Κατά τη ραδιοφωνική της παρέμβαση είπε ότι “...Δεν παρασυρθήκαμε, αυτή την πληροφόρηση είχαμε από ανώτατες δικαστικές αρχές. Έχω πάθει σοκ... Νιώθω την ανάγκη να φύγω από το επάγγελμα... Είναι θέμα παραπληροφόρησης που εγώ δεν θεωρώ τυχαία...”.

 

Από την πλευρά του ο πανηγυρικά αθωωθείς Κώστας Βαξεβάνης μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στον ρ/σ “Στο κόκκινο 105,5” και επικαλούμενος καταγγελίες από τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ, κατονόμασε ως πηγή της παραπληροφόρησης την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου και τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Κώστα Τσιάρα.

 

“...Εάν θέλουν και τολμούν, ας με διαψεύσουν η κ. Γεωργίου και ο κ. Τσιάρας” είπε ο Κώστας Βαξεβάνης αποκαλύπτωντας τη συμμορία των νεοναζιστών γκεμπελίσκων του Κούλη.

 

Θεωρώντας την Ιωάννα Μάνδρου ως μία εκ των δικαστικών συντακτών που πίεζαν το Δικαστικό Συμβούλιο για την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος και με δεδομένο ότι αυτή παραπληροφορεί συστηματικά εδώ και χρόνια για την ουσία της υπόθεσης μετατροπής ενός γιγαντιαίου σκανδάλου πολιτικο-οικονομικής διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος σε πολιτική σκευωρία, εκτιμώ, μαζί με τον Στέλιο Κούλογλου (“tvxs” 4/7), ότι η Μάνδρου είναι στην πραγματικότητα θυμωμένη γιατί το βούλευμα καταλήγει σαφώς σε ένα συμπέρασμα εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήθελε και προωθούσε η ίδια.

 

Σε άρθρο της στην “Καθημερινή” (3/7) που έχει τίτλο “Πώς η Novartis έμεινε εκτός κατηγορητηρίου” η Μάνδρου δεν κρύβει τα νεύρα της: “...Η Δικαιοσύνη με τους χειρισμούς του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου δέχτηκε ένα καίριο πλήγμα...”!!!

 

Θεαματικό αυτογκόλ - “κάρφωμα” - που μάλλον την παρέσυρε η απόφαση να συνταξιοδοτηθεί.

 

Αλλά και τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου που αψήφησαν τις απειλές των εκτελεστών της εκτελεστικής, όντας συνταξιοδοτημένοι, αναδεικνύουν τη τεράστια απελευθερωτική δύναμη... της συνταξιοδότησης ασφαλώς. Κι έτσι, από το “η εργασία απελευθερώνει” πάμε στο “η συνταξιοδότηση απελευθερώνει”.

 

Κοινοτοπία, της νεοναζιστικής κανονικότητας, που όμως δεν διέφυγε της αποκαλυπτικής τέχνης του Βαγγέλη Χερουβείμ.