γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

Παράδειγμα συνύπαρξης δύο διαφορετικών κανονικοτήτων όπως είναι αυτή ενός νεοφιλελεύθερου νεοναζιστή και της κανονικότητας του Δημοκράτη Αριστερού που επιβεβαιώνει πως βρισκόμαστε καταμεσού της γραμσιανής εποχής των τεράτων:

 

Από τη μία έχεις τον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο (Κούλη) Μητσοτάκη που κάνει αίτηση για να λάβει αγροτικές ενισχύσεις ύψους 8.500 ευρώ στερώντας τες από πραγματικούς αγρότες που τις έχουν ανάγκη.

 

Από την άλλη έχεις έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα, που ενώ βραβεύτηκε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ με το βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας, το οποίο συνοδευόταν με χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ, το χαρακτηρίζει “εθνικό βραβείο” και δηλώνει ότι “δεν του ανήκει”.

 

Γι' αυτό αποφάσισε να το αποδώσει, όπως εξήγησε, σε βραβεία φοιτητών έτσι ώστε “να πιάσει τόπο ως επένδυση στη γνώση”.

 

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος -μη μου πείτε ότι δεν “φέρνει” του Γκρούεζα- απάντησε “...Στις επικρίσεις μερίδας πολιτών, που θεωρεί μια τέτοια κίνηση από έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό πως στερείται ηθικής... ο πρωθυπουργός ενεργοποιεί πολλά χρόνια, τα τελευταία δέκα χρόνια, “ιστορικά δικαιώματα” -είναι όρος αυτός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής- σε ό, τι αφορά την προϋπόθεση για την καταβολή αγροτικών ενισχύσεων, από αγροτεμάχια που ανήκαν στην οικογένειά του και πέρασαν στην ιδιοκτησία του...

 

Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία, κάποιος να αιτηθεί εξαίρεση για ένα διάστημα από αυτά τα δικαιώματα...”.

 

Κοιτάξτε να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει με τον Γκρούεζα -συγγνώμη, με τον Γιάννη Οικονόμου ο οποίος, όχι ως Γκρούεζας αλλά ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έλεγε άλλα διατυμπανίζοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καταργήσει τα “ιστορικά δικαιώματα” στην ελληνική παραγωγή όπως τα ίδια ακριβώς έλεγε και ο τότε υπουργός Λιβανός, αλλά, πάνω απ' όλα, τα υποστήριζε και τα ανακοίνωνε ο άμεσα ωφελημένος της υπόθεσης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

 

Για την ακρίβεια, πέρυσι, στις 19/7 σε παρέμβασή του σε εκδήλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη νέα ΚΑΠ, ο Κυριάκος (Κούλης) Μητσοτάκης έλεγε μεταξύ άλλων: “...Και βέβαια μέσα απ' αυτή την πολιτική αντιμετωπίζουμε στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος.

 

Η νέα ΚΑΠ και η εθνική στρατηγική που απορρέει απ' αυτήν είναι πολύ πιο δίκαιη. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με “ιστορικά δικαιώματα” αντιμετωπίζονται σ' έναν ορίζοντα χρόνου, προκειμένου αυτή η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ήπια, αλλά πάντα με ένα αίσθημα δικαιοσύνης: ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ευνοημένοι και αδικημένοι όταν μιλάμε για μια εθνική στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα...”.

 

Βέβαια, ποιος δεν γνωρίζει ότι οι κάθε λογής Γκεμπελίσκοι όταν μιλούν για “εθνική στρατηγική” κρύβουν ιδιοτελείς σκοπούς.

 

Ο Οικονόμου, μάλιστα, ως ψεύτης που είναι, προσπάθησε να παραπληροφορήσει τον λαό σχετικά με το εάν μπορούσε ή όχι να σταματήσει τα “ιστορικά δικαιώματα” ο Κούλης -ως τέτοιος που είναι.

 

Στη τελευταία εγκύκλιο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), η οποία εκδόθηκε τον Απρίλη του 2021 και βάσει αυτής ο Κούλης -ως Μητσοτάκης που είναι- εισέπραξε τη τελευταία του επιδότηση, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “...Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων είναι ο γεωργός να πληροί, κάθε χρόνο, την ιδιότητα του ενεργού γεωργού...”.

 

Όπως προκύπτει από την ίδια εγκύκλιο ο Κούλης θα μπορούσε να μην ενεργοποιήσει τα λεγόμενα “ιστορικά δικαιώματά” του.

 

Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι προκειμένου να πληρωθεί μία επιδότηση κατατίθεται σχετική αίτηση από τον δικαιούχο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο:

 

“...Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 (ΕΑΕ 2021) υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στο ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ίδιο τον δικαιούχο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του...”.

 

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται επί λέξη ότι “...Κάθε δικαίωμα ενίσχυσης το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε για περίοδο δύο συνεχόμενων ετών, προστίθεται στο εθνικό απόθεμα...”.

 

“Πρωθυπουργός φραγκοφονιάς, ζήτησε ενίσχυση ως αγρότης” είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του “Documento” 11-12/6:

 

“...Έχει διαμορφώσει έναν οικονομικό Αρμαγεδδώνα με την κυβερνητική πολιτική του σπέρνοντας ανέχεια, ακρίβεια, ηλεκτροσοκ σε τιμές ενέργειας και καυσίμων και πρωτοφανή για τη τελευταία τριαντακονταετία πληθωρισμό.

 

Βάσει της δήλωσης πόθεν έσχες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πλέον πλούσιους πολιτικούς και πρωθυπουργούς, αλλά η κατάσταση ευμάρειας δεν τον αποτρέπει να αιτηθεί πενιχρές για τα δεδομένα του αποζημιώσεις και ενισχύσεις για καλλιέργειές του.

 

Χωρίς ενσυναίσθηση δηλώνει: “...Ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολικά...”.

 

...Ήταν η πολλοστή φορά που ο πρωθυπουργός έδειξε πόσο αποκομμένος είναι από την κοινωνία, η οποία αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά...

 

Δυστυχώς όμως, η αμετροέπεια στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το μικρότερο πρόβλημα...”.

 

Πράγματι. Και φραγκοφονιάς είναι, και χωρίς ενσυναίσθηση είναι, και αποκομμένος από την κοινωνία είναι, και διαθέτει πλούσια αμετροέπεια.

 

Όμως, θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως όλα αυτά είναι στοιχεία που συνθέτουν τον Ορθολογισμό του Διαφωτισμού που γέννησε σχεδόν κάθε μορφής φασισμούς αλλά και τον γερμανικό ναζισμό (βλ: “Αποστειρωμένος χώρος” στη θασιακή 14/6).

 

Τη συνέχεια και τη συνέπεια του Ορθολογιστή αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο “Θεσσαλία TV” ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνοντας ότι ο νόμος “ΗΡΑΚΛΗΣ” ο οποίος αφορά τα κόκκινα δάνεια, δίνει τη δυνατότητα στα Funds “...αν τρεις συναπτούς μήνες δεν πάρουν τα χρήματα που τους χρωστάνε οι δανειολήπτες, να πάνε στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Σταϊκούρα και να ζητήσουν 12 δισ ευρώ τα οποία το κράτος δεν έχει. Ξέρετε πού θα τα βρει;

 

Θα πάει στην τρόικα να τα δανειστεί για να τα δώσει στα ταμεία. Αν είναι δυνατόν! Μια τέτοια εποχή να δανειστεί το Ελληνικό Δημόσιο 12 δισ ευρώ, αντί να τα ρίξει στο ΕΣΥ, να βοηθήσει τους αγρότες, να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, να βοηθήσει τους οικοδόμους, να βοηθήσει τους δικηγόρους. Θα τα πάρει από τον ESM -μνημονιακό δάνειο- για να τα δώσει στα ταμεία του Delaware και του New Jersey, στα οποία βεβαίως έχει και μετοχές ο κλειστός κύκλος της οικογένειας Μητσοτάκη! Συγγνώμη που θα το πω, αλλά το λέω! Είναι βαρύ, αλλά είναι αλήθεια όμως...”.

 

Την είδηση-καταγγελία απέκρυψαν, βεβαίως-βεβαίως, από τον ελληνικό λαό τα “κωλοπετσομένα” ΜΜΕ.

 

“...Στην καθημερινή μας ομιλία -γράφει ο ψυχολόγος Daniel Kahneman στο βιβλίο του “Σκέψη, αργή και γρήγορη” και στο κεφάλαιο “Οικονομικά Όντα-Ανθρώπινα όντα”- χαρακτηρίζουμε τους ανθρώπους λογικούς αν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, αν οι πεποιθήσεις τους ταιριάζουν γενικώς με την πραγματικότητα και αν οι προτιμήσεις τους είναι σύμφωνες με τα ενδιαφέροντα και τις αξίες τους.

 

Η λέξη Ορθολογικός αποδίδει μια εικόνα μεγαλύτερης περίσκεψης, περισσότερου υπολογισμού και λιγότερης συναισθηματικής έντασης. Στην καθομιλουμένη, ένα ορθολογικό άτομο είναι σίγουρα λογικό.

 

Για τους Οικονομολόγους και τους θεωρητικούς των αποφάσεων (στους οποίους συγκαταλέγονται και οι επαγγελματίες πολιτικοί), όμως, το επίθετο ορθολογικός έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία.

 

Ο μόνος έλεγχος ορθολογικότητας δεν επικεντρώνεται στο αν οι πεποιθήσεις και οι προτιμήσεις ενός ατόμου είναι λογικές, αλλά στο αν έχουν εσωτερική συνέπεια.

 

Ένα ορθολογικό άτομο μπορεί να πιστεύει στα φαντάσματα αν όλες οι υπόλοιπες πεποιθήσεις του είναι συνεπείς με την ύπαρξη φαντασμάτων. Ορθολογικότητα σημαίνει λογική συνεκτικότητα. Συνεπώς, τα Οικονομικά Όντα είναι ορθολογικά.

 

Υπάρχουν όμως ακαταμάχητες ενδείξεις ότι αυτό δεν ισχύει για τα Ανθρώπινα Όντα.

 

...Τα Ανθρώπινα Όντα δεν περιγράφονται σωστά από το μοντέλο του ορθολογικού δράστη της Σχολής του Σικάγο και του Milton Friedman... υποστηρίζουν οι Συμπεριφορικοί Οικονομολόγοι...” σε μια αντιπαράθεση όπου διακυβεύονται πολλά.

 

Όπως αποδεικνύεται και από τα “δανεικά και αγύριστα” που πήρε από τις Τράπεζες, από το γεγονός ότι οι Τράπεζες δεν τα διεκδικούν ενώ ο ίδιος θεσμοθέτησε την ασυλία των τραπεζιτών από κατηγορίες για απιστία, ο Κούλης, είναι πράγματι φραγκοφονιάς αλλά όχι οποιοσδήποτε φραγκοφονιάς -είναι ορθολογικός φραγκοφονιάς.