γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

“...Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια. Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας, ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά.

 

Όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης αλλά και των αυξημένων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων...”, δήλωσε ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη γερμανική “Bild” θέλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να αναδείξει την ύπαρξη της συνέχειας μεταξύ του Χιτλερικού ναζισμού και του νεοφιλελεύθερου νεοναζισμού των ημερών μας όπου την “Άρια Φυλή” αντικατέστησε η Φυλή των Ειδημόνων των αγορών και των εκφυλισμένων πολιτικών.

 

“...Ο πόλεμος θα σταματήσει μόνο αν νικήσει η Ουκρανία...”, επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος δίνοντας “πάσα” στους Ρώσους νεοναζιστές να κατηγορήσουν τη Δύση και το ΝΑΤΟ για εμπλοκή σε έναν “πόλεμο δι' αντιπροσώπων” (proxy war).

 

“...Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, θα μπορούσε να πολεμήσει μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό...”, γράφει χαρακτηριστικά ο Μισέλ Ουίς, λέκτορας στρατηγικών σπουδών στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ελβετικών Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Όπως επισημαίνει ο Ουίς, οι πόλεμοι δι' αντιπροσώπων συχνά παρατείνουν τη διάρκεια μιας σύκγρουσης, αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων, ενώ πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο επανάληψης των συγκρούσεων στο μέλλον -εμπειρία ΗΠΑ-Βιετνάμ.

 

Επιπλέον, η προοπτική πρόσθετης ή πιο αποφασιστικής εξωτερικής υποστήριξης μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους “πληρεξούσιους” προκειμένου να υιοθετήσουν ιδιαίτερα επικίνδυνες στρατηγικές και τακτικές κι αυτό ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά αντίποινα από την άλλη πλευρά.

 

Σύμφωνα με τον Ουίς αυτό ακριβώς συνέβη όταν ο Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία το 2008.

 

Όχι μόνο η άστοχη προσδοκία της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τον ενθάρρυνε να επιτεθεί στη Νότια Οσσετία, αλλά η κυβέρνηση Μπους τον αντάμειψε στη συνέχεια με πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της χώρας του.

 

Με παρόμοιο τρόπο, και εάν λάβουν τα απαραίτητα μέσα για να το πράξουν, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να μπουν στον πειρασμό να επιτεθούν σε στόχους βαθιά σε ρωσικό ή λευκορωσικό έδαφος, κάτι που θα προκαλούσε αναπόφευκτα ακόμα μια πιο σκληρή ρωσική αντίδραση.

 

Σ' αυτόν τον πόλεμο διαρκείας που -υποτίθεται- διεξάγει ο αχυράνθρωπος Ζελένσκι θέτοντας τον ουκρανικό στρατό υπό την ηγεσία των “ορφανών των ναζί του Χίτλερ” -έτσι αποκαλούν οι δημοκράτες Ουκρανοί τα μέλη του Τάγματος Αζόφ και όχι μόνο-, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Λουντμίλα Ντενίσοβα η Επίτροπος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που ήταν μέχρι πριν από λίγες μέρες καθημερινά στις επάλξεις του ουκρανικού πολέμου, ή σωστότερα του πολέμου προπαγάνδας, αποκαλύπτοντας τα αμέτρητα φρικτά εγκλήματα των Ρωσο-μογγόλων εισβολέων.

 

Και τι δεν είχε πει το στόμα της κ. Λουντμίλα το περασμένο 4μηνο -τι για σφαγές εκατοντάδων αμάχων στην Μπούτσα και στο Κραματόρσκ, τι για την ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων, τι για ομαδικούς τάφους και κινητά κρεματόρια των Ρώσων που εξαφάνιζαν χιλιάδες νεκρούς αμάχους.

 

Για μαζικές απαγωγές παιδιών και στρατόπεδα συγκέντρωσης “τύπου Μπούχενβαλντ”, για ανατιναγμένα μαιευτήρια και θέατρα στη Μαριούπολη, και φυσικά τη “σπεσιαλιτέ” της -τον συστηματικό βιασμό όχι μόνο χιλιάδων ουκρανίδων, αλλά ακόμη και νεογέννητων βρεφών(!) από τα βάρβαρα, διεστραμμένα ρωσικά ορκ.

 

Το βασικό όμως είναι πως ό, τι κι αν έλεγε, ακόμη και τα πιο τερατώδη ψέματα, μέσα σε λίγα λεπτά γινόταν πρωτοσέλιδο σε όλο τον δυτικό κόσμο, και φυσικά και στην Ελλάδα, καθώς με έναν μαγικό τρόπο όλα τα μεγάλα ΜΜΕ ξέχασαν εδώ και λίγους μήνες αυτή τη μικρή λεπτομέρεια της δημοσιογραφίας που λέγεται “διασταύρωση”.

 

Το είπε η Λουντμίλα; Άρα μπουμπούνισέ το, είναι αλήθεια!

 

Στις αρχές του Ιούνη -γράφει ο Γ. Τσιάρας στην “ΕφΣυν” 10/6- η καριέρα της Ντενίσοβα τερματίστηκε άδοξα όταν με μια ξερή ανακοίνωση μαθεύτηκε πως η ουκρανική Βουλή την απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες από το πόστο της. Τι είχε συμβεί;

 

Σύμφωνα με τον ουκρανό βουλευτή... Πάβλο Φρόλοφ η Ντενίσοβα απομακρύνθηκε γιατί πιάστηκε επανειλημμένα “να προωθεί ψέματα και κατασκευασμένες από την ίδια(;) ειδήσεις... που μόνο ζημιά έκαναν στην Ουκρανία μας... για αφύσικα σεξουαλικά εγκλήματα και κακοποιήσεις παιδιών και βρεφών, που δεν υποστηρίζονταν από κανένα στοιχείο...”.

 

Εντάξει, λένε και οι Ρώσοι ψέματα, όλοι λένε ψέματα στον πόλεμο και δεν υπάρχει πόλεμος χωρίς εγκλήματα πολέμου και “παράπλευρες απώλειες”, όπως λένε στις μέρες μας τα σκοτωμένα γυναικόπαιδα.

 

Αλλά τέτοιους ψεύτες σαν τους Ουκρανούς έχουμε να δούμε από τον πρώτο πόλεμο του Ιράκ με τους κορμοράνους και τις θερμοκοιτίδες...

 

Σημασία δεν έχει η αλήθεια αλλά ο σκοπός... -υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.

 

Αν και η Ντενίσοβα έχει ασκήσει έφεση ζητώντας την ανάκληση της “παράνομης” απόλυσής της, την καλύπτει επάξια η Maxar Technologies.

 

Η εικόνα που έχουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν “αντανακλά” απλώς κάποια πραγματικότητα, αλλά σε μεγάλο βαθμό “παράγεται” από μια εταιρεία: τη Maxar Technologies -γράφει ο Τάκης Μίχας στην “ΕφΣυν” 6/4.

 

Αυτό υποστηρίζει αποκαλυπτική έρευνα που δημοσιεύεται στην αμερικανική πολιτική επιθεώρηση “The New Republic”.

 

Η έρευνα φέρει τον τίτλο “Are satellite images war propaganda?” (είναι οι δορυφορικές εικόνες πολεμική προπαγάνδα;) και ο δημοσιογράφος ονομάζεται Jordan Teicher.

 

Η Maxar έχει καταφέρει το απίστευτο: να είναι αφενός το δεξί χέρι της κυβέρνησης των ΗΠΑ και αφετέρου το αγαπημένο παιδί των διεθνών ΜΜΕ.

 

Έτσι, είναι ο κύριος προμηθευτής του υπ. Αμύνης των ΗΠΑ στη γεωδιαστημική πληροφόρηση με συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, παράλληλα όμως έχει και προνομιακή σχέση με τα διεθνή ΜΜΕ, παρέχοντας δορυφορική φωτογράφιση.

 

Δεν περνάει μέρα που σοβαρά media στον κόσμο να μη χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες της Maxar, πχ για τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης ή την καταστροφή του θεάτρου, όπου υποστηρίζεται ότι είχαν καταφύγει άμαχοι πολίτες...

 

Ο δορυφόρος παίρνει φωτογραφίες όταν του το ζητήσουν οι πελάτες -και στην περίπτωσή μας ο κυριότερος πελάτης είναι η κυβέρνηση.

 

Αυτές οι φωτογραφίες μπαίνουν στο αρχείο και ο καθένας μπορεί να τις αγοράσει. Τις φωτογραφίες αυτές η εταιρεία μπορεί να τις μοιραστεί με τα ΜΜΕ.

 

Όμως -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- τα ΜΜΕ που θα πάρουν τις φωτογραφίες δεν θα μάθουν ποτέ ποιος έδωσε την εντολή να τραβηχτούν, ακόμη και όταν ο εντολέας ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Με άλλα λόγια, τα ΜΜΕ, άθελά τους, μπορεί να διοχετεύουν στους πολίτες φωτογραφίες που παρήγγειλε η κυβέρνηση -και κατά συνέπεια εξυπηρετούν κυβερνητικούς στόχους... Ενώ για τη δική της απόρρητη πληροφόρηση η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους δικούς της δορυφόρους, χρησιμοποιεί εμπορικούς δορυφόρους για πληροφόρηση την οποία μοιράζεται -και επιθυμεί να μοιράζεται- με τα ΜΜΕ.

 

Αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση της Ουκρανίας.

 

Αν δεν υπήρχαν οι ανεξάρτητες εμπορικές φωτογραφίες, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδείξει τα περί συγκέντρωσης στρατευμάτων.

 

Τη δική της φυσικά φωτογράφιση δεν θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει, γιατί ήταν απόρρητη.

 

Ποιος -δεν- θυμάται τη Μαριάνα Ποντγκουρσκάγια-Βισεμιρσκάγια, το κορίτσι από τη Μαριούπολη που έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, χωρίς να μάθει κανείς την πραγματική ιστορία της;

 

Εκμεταλλεύτηκαν τη τρομακτική εμπειρία της ίδιας και άλλων ρωσόφωνων εγκύων της Μαριούπολης για να κατασκευάσουν το προπαγανδιστικό αφήγημα της “βάρβαρης ρωσικής επίθεσης” στο κατειλημμένο από τους νεοναζί τρομοκράτες των Αζόφ μαιευτήριο της Μαριούπολης -ναι, το μαιευτήριο που έχει υποσχεθεί να ξαναχτίσει, προφανώς μετά την... απελευθέρωση από τους ωμοφάγους Ρωσομογγόλους, ο αμερικανόδουλος πρωθυπουργός μας (βλ: “ΕφΣυν” 1/6).

 

“Ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά, η άγνοια είναι δύναμη” έγραφε ο Τζ. Όργουελ στο πλαίσιο του “διαρκούς πολέμου” του “1984”.