γράφει ο

Κώστας Φιλίδης

 

Εκ θεμελίων θα αλλάξει ο ρόλος των Κέντρων Υγείας της χώρας, προσφέροντας πρωτίστως προληπτικό έργο, τόνισε ο τ. υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στη διοίκηση και στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Χρυσούπολης, που επισκέφθηκε σήμερα το πρωί.

 

Τα ζητήματα που κλήθηκε να επιλύσει, εφόσον επανεκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση, κι ο ίδιος επιλεγεί στη θέση του υπουργού Υγείας, αφορούν την στελέχωση των 2 ασθενοφόρων του ΚΥ, τη νυχτερινή φύλαξη του προσωπικού που εφημερεύει, την κάλυψη θέσεων γιατρών (σήμερα υπηρετούν μόνο γενικοί γιατροί και με παιδίατρο και ακτινολόγο μια φορά την εβδομάδα, δίχως καν παθολόγο) και νοσηλευτικού προσωπικού, και την αλλαγή τρόπου προμηθειών.

 

Εντύπωση προκάλεσε στον τ. υπουργό η γνωστοποίηση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΥ Χρυσούπολης, του γεγονός ότι από το ταμείο του Συλλόγου καλύπτονται τα μικροέξοδα (έφτασαν τα 3.000 ευρώ!) του ΚΥ.

 

Ο κ. Κουρουμπλής, αφού επισήμανε ότι για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ απαιτείται 1,5 χρόνος, ενημέρωσε ότι σε συνάντησή του με τις διοικήσεις του ΑΣΕΠ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, ζήτησε να βρεθούν τρόποι μείωσης του χρόνου προσλήψεων.

 

Ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη διοίκηση του Νοσοκομείου να συμπεριλάβει στα αιτήματά της για επικουρικούς γιατρούς και ειδικότητες που χρειάζεται το ΚΥ. Επίσης, δήλωσε ότι μετά την πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη 200 διασωστών, προγραμματίστηκε νέα για άλλους 100, ώστε να καλυφθεί το κενό του προσωπικού των ασθενοφόρων.

 

Όσον αφορά τη φύλαξη των ιδρυμάτων, ανέφερε πως πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού γι΄ αυτήν την εργασία. Όσο για την κάλυψη των μικροεξόδων, προβλέπεται η ειδική χρηματοδότηση κάθε ΚΥ, ώστε να μην εξαρτώνται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ή των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

 

Σημειώνεται ότι τις ίδιες απαντήσεις έδωσε στα αιτήματα που του έθεσε μέλος της διοίκησης του ΚΥ Ελευθερούπολης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νοσοκομείο Καβάλας.