Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, για τη συμπλήρωση 103 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, έκανε την εξής δήλωση:

 

«Επέτειος μνήμης και περισυλλογής η σημερινή για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Μια ημέρα πένθους, που αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία μας.

 

Περισσότεροι από 353.000 Έλληνες του Πόντου δολοφονήθηκαν, 815 ελληνικές κοινότητες εξαφανίστηκαν, 960 σχολεία καταστράφηκαν, 1.134 εκκλησίες λεηλατήθηκαν.

 

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών αποτυπώνουν με αδιάψευστες μαρτυρίες το ειδεχθές έγκλημα. Έγκλημα, που ακόμα δεν έχει πάρει τη θέση που του αρμόζει στην παγκόσμια κοινότητα.

 

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι χρέος ολόκληρης της Οικουμένης, καθώς μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι νεκροί μας.

 

Η διεθνοποίησή της, σε όλη της τη διάσταση, αποτελεί μονόδρομο και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας για την αποκατάσταση της αλήθειας.

 

Άλλωστε, η άρνηση μιας γενοκτονίας, πέρα από την ατιμωρησία για τους ενόχους, προετοιμάζει το έδαφος και για άλλες, πιθανές αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον.

 

Ας μην το επιτρέψουμε».

 

(δελτίο Τύπου)