γράφει ο 

Γιώργος Καρανίκας 

 

Διαβάζω στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, «το μακρύ καλοκαίρι του 2022 θα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο για επιχειρηματίες και εργαζομένους»…

 

Προφανώς εννοεί ότι θα έχουμε και καλή τουριστική σαιζόν, αλλά και μακρά τουριστική σαιζόν!

 

«Το 2022 θα είναι το πρώτο καλοκαίρι εδώ και τρία χρόνια χωρίς περιορισμούς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως στόχος είναι να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη τουριστική περίοδο και να επεκταθεί σε όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες είπε ότι «ευελπιστούμε ότι το μακρύ καλοκαίρι του 2022 θα είναι εξαιρετικά προσοδοφόρο για επιχειρηματίες και εργαζομένους».

 

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στην αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου, όχι μόνο με καλύτερες αποδοχές, αλλά και με απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

 

«Θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί» ξεκαθάρισε, ενώ είπε ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις για τη διεύρυνση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, «ώστε οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, λόγω της εισαγόμενης κρίσης, να μπορέσουν να κάνουν διακοπές με τη στήριξη του κράτους, με διαφάνεια και γρήγορους τρόπους».

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, κάτι που ενίσχυσε το brand name της χώρας, έφερε μεγαλύτερες ροές επισκεπτών και τόνωσε την οικονομία.

 

«Εργαζόμαστε σκληρά και θα κάνουμε ταμείο στο τέλος της σεζόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

 

Πραγματικά θέλω να συμμεριστώ την αισιοδοξία και των δύο και κυρίως του δημοσκοπικά αρίστου Βασίλη Κικίλια, ο οποίος και από το Υπουργείο Υγείας που πέρασε, αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού που διακονεί δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερες επιτυχίες.

 

Μάλιστα μου θυμίζει έναν άλλον υπουργό του ιδίου κόμματος, τον φοβερό Άρη Σπηλιωτόπουλο με τα μπουρνούζια και τα πισκίρια που σε εποχές που δεν είχαν πανδημίες και άλλα τέτοια τρελά έδινε αισιόδοξα μηνύματα και πάντα έπεφτε …έξω!

 

Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας από τον πόλεμο μια και 130.000 Ρώσοι και Ουκρανοί τουρίστες αναμένεται θα χαθούν φέτος.

 

Παράλληλα βλέπουμε και ακούμε τους ξενοδόχους να βαρυγκωμούν ότι τα δωμάτια και διαμαερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τους παίρνουν την δουλειά, και ακόμη ότι δεν μπορούν να πουλήσουν σε αυξημένες τιμές μια και τα γραφεία που φέρνουν τουρίστες δεν το δέχονται.

 

Φίλος που νοικιάζει σκάφη για κρουαζιέρες ομάδων ή οικογενειών μου ανέφερε ότι υπάρχουν κεσάτια στον κλάδο μια και όσοι επικοινωνούν και είναι ζεστοί, μόλις ακούνε τις τιμές λόγω αύξησης των καυσίμων …εξαφανίζονται από την συζήτηση!

 

Από την άλλη η Χαλκιδική που είναι βαρόμετρο για την Βόρειο Ελλάδα όσον αφορά τον τουρισμό, έχει την άποψη ότι μπορεί η φετινή σαιζόν για τον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, να μην καταφέρει να φτάσει τα επίπεδα αυτής του 2019, η οποία ήταν με βάση τα νούμερα αφίξεων μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο, δε βρίσκεται και πολύ μακριά σε σχέση με το προ τριετίας διάστημα.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, αυτήν τη στιγμή και για το διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος οι πληρότητες στη Χαλκιδική βρίσκονται στο 50%, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 αυτήν την περίοδο οι κρατήσεις βρίσκονταν στο 65%.

 

«Πάνε λίγο αργά οι κρατήσεις γενικώς και αυτό οφείλεται κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Οι Βαλκάνιοι δυσκολεύονται να οργανώσουν τις διακοπές τους. Επίσης, φέτος θα παίξει το ρόλο της και η ακρίβεια.

 

Στον τομέα αυτό τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, αφού έχουν αυξηθεί κατά 25% τα έξοδα για το λειτουργικό κόστος ανά δωματιοδιανυκτέρευση.

 

Αυτό αποτελεί μεγάλη επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης βρίσκεται μία λύση με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

 

Κοντά σε αυτά βάλετε και το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση έχει κουμπώσει τα γιλέκα των Βαλκάνιων που ακόμη δεν έχουν δείξει τι θα κάνουν για το καλοκαίρι, μια και θα το αποφασίσουν όταν σφίξουν οι ζέστες…

 

Ναι πάμε για ένα μακρύ καλοκαίρι και ελπίζουμε να είναι και προσοδοφόρο τουριστικά μια και όλα ακόμη είναι …αμφίρροπα!

 

Μην ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό περιμένει, τι θα συμβεί με τον τουρισμό και να μην έχουμε πυρκαγιές για να πάει σε εκλογικό πλέον αιφνιδιασμό τον Οκτώβρη του τρέχοντος έτους, άσχετα αν λέει ότι έχει ορίζοντα για το 2023!