Σχεδόν έτοιμο είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για το νομό Καβάλας, τουλάχιστον ως προς την πρώτη τετράδα της λίστας, δηλαδή τον ανώτατο αριθμό βουλευτών που μπορεί να εκλέξει το κόμμα στο νομό.

 

Στο νέο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καβάλας θα είναι υποψήφια τα ίδια πρόσωπα που είχαν συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του περασμένου Γενάρη, με εξαίρεση τους Ηλία Ιωαννίδη και Αλεξάνδρα Τσανάκα που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να συγκροτήσουν την Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις προηγούμενες ημέρες για το αν θα παραμείνουν στο ψηφοδέλτιο η Κατερίνα Γεροστεργίου (προερχόμενη από τους Οικολόγους) και ο Γιάννης Ταστσόγλου (προερχόμενος από την ΚΟΕ).

 

Για τη μεν Γεροστεργίου η συμμετοχή θεωρείται βέβαιη καθώς τις προηγούμενες ημέρες οι Οικολόγοι Πράσινοι επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στον Αλέξη Τσίπρα και στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για τον δε Ταστσόγλου οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες καθώς η τοπική οργάνωση Νέστου του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν ολόκληρη, αποφάσισε να μην στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της μνημονιακής στροφής της κυβέρνησης.

 

 

Τι έγινε στο ΣΥΡΙΖΑ Νέστου

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ Νέστου, άπαντες σχεδόν έκαναν κριτική στην κυβέρνηση, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις μελών που έδειξαν ουδέτερη στάση. Ο μοναδικός που φέρεται να στήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα, ήταν ο Γιάννης Ταστσόγλου, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις πληροφορίες που τον θέλουν να παραμένει στο ψηφοδέλτιο.

 

Σημειώνεται ότι μετά την κατάργηση ή συγχώνευση των συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ, το κομμάτι εκείνο που παρέμεινε ενεργό και με μεγάλη αυτονομία ήταν η ΚΟΕ. Σε ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. ο Νέστος, η ΚΟΕ μετρούσε μεγάλες δυνάμεις και κυριαρχούσε στις οργανώσεις.

 

Θα απέχει τελικά η ΚΟΕ από τις εκλογές

Ορισμένοι ανέμεναν ότι, δεδομένης της αντίδρασης της ΚΟΕ στις κυβερνητικές επιλογές, ότι το κομμάτι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπλεύσει με την Αριστερή Πλατφόρμα και θα ενταχθεί στις δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας. Πράγμα που τελικώς δεν έγινε.

 

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ) με ανακοίνωσή της την Παρασκευή, ξεκαθαρίζει ότι παρά τις φήμες που κυκλοφορούν δεν θα συμμετέχει στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

 

Η ανακοίνωση

«Επειδή διάφορες φήμες κυκλοφορούν, η ΚΟΕ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ή να πάρει μέρος στα ψηφοδέλτια κάποιου εκλογικού σχηματισμού ή κομματικού φορέα.

Την ίδια στιγμή θα είναι παρούσα στις διεργασίες, στις συζητήσεις και στις προσπάθειες να υπάρξουν νέα εγχειρήματα που στόχος τους θα είναι η διέξοδος του λαού και της χώρας από το καθεστώς της αποικίας-χρέους», τονίζει η οργάνωση βάζοντας τέλος στις φήμες.

Θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση μέσα στις επόμενες μέρες».

 

Πως διαμορφώνεται το νέο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τελικώς, στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Καβάλας για τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη θα συμπεριληφθούν με σειρά εκλογής οι 4 εναπομείναντες υποψήφιοι του ψηφοδελτίου και μάλιστα στις τέσσερις πρώτες θέσεις, που είναι και οι εκλόγιμες θέσεις της λίστας.

 

Στην πρώτη θέση αναμένεται να τεθεί ο νυν βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης (με 8.649 σταυρούς τον Ιανουάριο) και στη δεύτερη θέση ο Κώστας Μορφίδης (4.936 σταυροί).

 

Στην τρίτη θέση ο Γιάννης Ταστσόγλου (4.418 σταυροί), ο οποίος κρατά διαφορετική στάση, πλέον, από την ΚΟΕ, και στην τέταρτη θέση η Κατερίνα Γεροστεργίου (4.249 στ.).

 

Μέχρι εδώ φαίνεται ποιοι θα είναι αυτοί που θα εκλεγούν τελικώς βουλευτές από τη λίστα, με βάση της σειρά τους στο ψηφοδέλτιο αλλά και τις έδρες που θα κερδίσει το κόμμα στις προσεχείς εκλογές.

 

Αιτήσεις υποψηφίων έως τη Δευτέρα

Στην ουσία μένουν δύο θέσεις κενές για τις οποίες έχει ανοίξει η σχετική εσωκομματική διαδικασία. Η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους (χωρίς κάποια ανακοίνωση στον Τύπο, όπως ακριβώς είχε γίνει και πριν 9 μήνες) να καταθέσουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και βιογραφικό τους σημείωμα, έως το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Αυγούστου. Πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία θα γίνει και η πρώτη, τοπικά, συνεδρίαση για την πρόταση της νομαρχιακής οργάνωσης προς τα κεντρικά.

 

Απουσία ενδιαφέροντος

Για την ώρα δεν υπήρξε ενδιαφέρον για τις θέσεις αυτές, καθώς η διαδικασία εκλογής με βάση την αρίθμηση στη λίστα, και όχι με σταυρό, είναι από μόνη της αποθαρρυντική, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πρώτες 4 –και δυνητικά εκλόγιμες- θέσεις εμφανίζονται ήδη κατειλημμένες.

 

Συμβολικές συμμετοχές

Πληροφορίες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλήγει τελικώς σε στελέχη του που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν σε άλλες εκλογικές διαδικασίες ή έχουν βοηθήσει το κόμμα, όπως ο Σωτήρης Σωτηριάδης και ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης.

 

Κατά άλλες πηγές, ενδέχεται στις δύο τελευταίες θέσεις του ψηφοδελτίου να συμμετάσχουν πρόσωπα που θα συμβολίσουν τις νέες συνεργασίες με άλλους χώρους, όπως το ΠΑΣΟΚ ή η ΔΗΜΑΡ.