Παρουσιάστηκαν τη Μεγάλη Τρίτη οι εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται προς τιμήν του πολιούχου της Καβάλας Αποστόλου Παύλου και θα διαρκέσουν από τις 5 έως τις 9 Μαΐου, θα είναι αφιερωμένες στον Μίκη Θεοδωράκη

 

Άδοντες και Ψάλλοντες – Το πρόγραμμα: 

 

 

Πέμπτη 5 Μαΐου: Συναυλία με άγνωστα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη 

 

Παρασκευή 6 Μαΐου: Συμμετοχή στη Λευκή Νύχτα με Συναυλίες Μουσικών Σχολείων σε 3 σημεία του κέντρου της πόλης 

 

Σάββατο 7 Μαΐου: Συναυλία για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και γιορτή γνωριμίας των μαθητών με χορούς και τραγούδια στην πλατεία 

 

Κυριακή 8 Μαΐου: Συμμετοχή βυζαντινών χορωδιών στη Θεία Λειτουργία 6 ναών και το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων μεγάλη συναυλία όλων των μαθητών μουσικά κομμάτια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδια από τόπους που τον ενέπνευσαν 

 

Δευτέρα 9 Μαΐου: Συναυλία με τραγούδια Μικρασιατών προσφύγων μουσικών. 

 

Καθημερινά θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια. Επίσης, θα δοθούν συναυλίες των ξένων ιδρυμάτων σε κλειστούς χώρους.

 

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 

Συνδράμουν το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και εθελοντές.

 

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι των φορέων που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης: 

 

Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Παναγιώτης Αγγελίδης, και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Γιάννης Κακάρας

 

Ο κ. Μουριάδης, σημείωσε ότι «έφτασε η ώρα που θα μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε από κοντά. Τούτη η Άνοιξη είναι διαφορετική. Θα τη ντύσουμε με μουσικές, μήπως και την κρατήσουμε λίγο περισσότερο, γιατί μάς έλειψε δυό χρόνια τώρα». 

 

Όπως είπε, «στην Καβάλα θα ξανακουστούν εαρινά κελαϊδίσματα εκατοντάδων παιδιών, που θα υμνήσουν την επανέναρξη της ζωής στην πλάση. Περισσότεροι από χίλιοι ταλαντούχοι μαθητές και φοιτητές από 18 Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας και 8 εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, με τους δασκάλους τους, θα μας καλέσουν να συναντήσουμε τον απόστολο των εθνών και τον εθνικό συνθέτη μας στο κοίλο του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

 

Ο τόπος γνώριμος και στους δύο: Στον τόπο των αρχαίων Φιλίππων βάφτισε την πρώτη χριστιανή ο Παύλος και η ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου φιλοξένησε την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη. 

 

Ο ένας έγινε άγγελος του λόγου του Ποιητή Ουρανού και Γης. Κι ο άλλος, από τους δρόμους του αρχάγγελου μετέφερε τα λόγια των ποιητών στα πέρατα της οικουμένης». 

 

Ο μητροπολίτης Στέφανος στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η συμμετοχή τόσο πολλών παιδιών στην εκδήλωση, διότι, όπως είπε, τελικά δεν θα τους μείνει η εκδήλωση αλλά το βίωμα της συνάντησης. Υπογράμμισε, δε, ότι η προσπάθεια πρέπει να  βασίζεται στο μέλλον αφού το μέλλον θα το φτιάξουν τα παιδιά.

 

Επίσης, χαρακτήρισε την Μουσική ως τον καλύτερο τρόπο «για να προβάλουμε τα μηνύματά μας». 

 

Ο κ. Πολίτης υποστήριξε ότι οι εκδηλώσεις της διοργάνωσης είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό προϊόν, το οποίο διαφημίζει τον τόπο μας και, εξ αυτού του λόγου, θα πρέπει να του αποκτήσει πανευρωπαϊκή διάσταση. Στα σημαντικά του εγχειρήματος πρόσθεσε το γεγονός ότι, ύστερα από δύο χρόνια, «θα πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Καβάλας με παιδικά χαμόγελα». 

 

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι οι εκδηλώσεις απλώνονται και αγκαλιάζουν όλη τη γεωγραφική έκταση του Δήμου Καβάλας, «δίνοντας την ευκαιρία σε πλήθος ταλαντούχων μαθητών από όλη τη χώρα να μοιραστούν μηνύματα αγάπης του Αποστόλου Παύλου με όλους τους Καβαλιώτες και τους επισκέπτες της πόλης, γεγονός το οποίο θα ενισχύσει πολιτιστικά και οικονομικά την τοπική κοινωνία». 

 

Τέλος, η ψυχή της διοργάνωσης, ο κ. Κακάρας υποστήριξε ότι τα παιδιά έχουν τη βούληση και έργο των δασκάλων είναι να προσπαθούν να ανοίξουν παράθυρα στις ψυχές των παιδιών. 

(Δήμος Καβάλας)