γράφει ο 

Βύρων Β. Δημητριάδης

 

“Η συναισθηματική ουρά κουνά τον ορθολογικό σκύλο” -έκφραση που χρησιμοποιούν αμερικανοί ψυχολόγοι ως συμπέρασμα πειραματικών μελετών περί της λειτουργίας της κρίσης.

 

Ξεκινώντας από τη βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι κάνουν κρίσεις και παίρνουν αποφάσεις προσφεύγοντας στα συναισθήματά τους, καταλήγουν στους πολίτες που καθοδηγούνται από τα συναισθήματα και όχι από τη λογική.

 

Τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν για να μπάσουν στην πολιτική τους μεροληπτικούς συναισθηματισμούς οι ίδιοι αμερικανοί ψυχολόγοι τον είπαν: “καταρράκτη (προ-)διαθεσιμότητας” και τον στήριξαν στη βεβαιότητα ότι η σημασία μιας ιδέας κρίνεται από τη συναισθηματική φόρτιση με την οποία αυτή έρχεται στο νου.

 

Ο “καταρράκτης (προ-)διαθεσιμότητας” μπορεί να είναι μια αυτοσυντηρούμενη αλυσίδα συμβάντων -ή ψευτοσυμβάντων- που μπορεί να ξεκινά από κατευθυνόμενα προπαγανδιστικά δημοσιεύματα διαπλεκόμενων ΜΜΕ με κυβερνήσεις, κόμματα, Τράπεζες κ.α.

 

Η διαμορφωμένη από τα ΜΜΕ συναισθηματική αντίδραση, στη συνέχεια, μετατρέπεται από μόνη της σε θέμα κοινού ενδιαφέροντος που με τη σειρά του δημιουργεί μεγαλύτερη συμμετοχή συναισθηματικά φορτισμένων πολιτών.

 

Ο φαύλος κύκλος επιταχύνεται από τους “εργολάβους της (προ-)διαθεσιμότητας” που στοχεύουν μέσω της διασφάλισης της συνεχούς φόρτισης των συναισθημάτων, στο να καθοδηγούν και να ελέγχουν τους πολίτες. (βλ: το βιβλίο του Daniel Kahneman “Σκέψη αργή και γρήγορη”)

 

Έτσι ακριβώς, ο εργολάβος της προδιάθεσης και ειδήμονας της ανοσιολόγιας στον λαϊκισμό του μεροληπτικού συναισθηματισμού της “αδαούς κοινωνικής πλειοψηφίας”, ο νεοφιλελεύθερος (νεοναζιστής) Πρωθυπουργός, ως Κούλης που είναι, πίστεψε πως έχει διαμορφώσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε “η συναισθηματική ουρά να κουνίσει τον ορθολογικό σκύλο” και να δεχτεί ως θεία επιφοίτηση ο λαός την ιδέα ότι στον “ναό της δημοκρατίας” μόνο εκλεγμένοι δημοκράτες εισέρχονται σβήνοντας από τη συνείδησή του την κοινοβουλευτική δράση του ναζισμού στην Ελλάδα.

 

Αυτό που τελικά πέτυχε είναι να κάνει ακόμη πιο ορατές τις ομοιότητες που μοιράζεται με τον νεοφιλελέ νεοναζιστή Ζελένσκι και τους παλαιοναζί στρατιώτες (Μιχαήλ-Αναστάσιος) του Ουκρανικού στρατού.

 

Όλα αυτά βέβαια καθόλου δεν σημαίνουν πως συμφωνώ με την “άποψη” (ΕφΣυν 8/4): “Ζόφος στη Βουλή... Είδαμε και πάθαμε να αποβάλουμε τα “Τάγματα Εφόδου” από τη Βουλή και τώρα μας τα ξαναβάζουν από το παράθυρο ως “Τάγματα Αζόφ”...”.

 

Πώς είναι δυνατόν να διακρίνεις τις ομοιότητες μεταξύ των “Ταγμάτων Εφόδου” με τα “Τάγματα Αζόφ” και να αφήνεις στο απυρόβλητο τις κάποιες -έστω- ομοιότητες με αυτά που εμφανίζει το σώμα (όχι ακόμη Τάγμα) των Ειδικών Φρουρών που ακολουθούν τις πατημασιές των “Ταγμάτων Ασφαλείας” -κάτι, βέβαια, που προϋποθέτει πως στη ΝΔ του Κούλη αναγνωρίζεις μια “σοβαρή Χ.Α.”.

 

Και αλλού (ΕφΣυν 9/4): “...Διότι μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πήγε, με ευθύνη του Πρωθυπουργού, να μετατραπεί σε “πλυντήριο” για τους Ουκρανούς ναζιστές -που είχαν ιδιαίτερη σχέση με την εγχώρια ναζιστική οργάνωση, τη Χρυσή Αυγή, εδώ και δεκαετίες- και για τα επίσημα ανατριχιαστικά σύμβολά τους που δεν είναι άλλα από το διαβόητο Wolfsaugel (λυκοπαγίδα) -το έμβλημα της 4ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας των Ες-Ες που ευθύνεται για τις σφαγές στην Κλεισούρα και στο Δίστομο- και τον “μαύρο ήλιο” (Schwarze Sonne), ένα από τα σκοτεινά σύμβολα της ναζιστικής περιόδου...”.

 

Γιατί χαρακτηρίζεις “πλυντήριο” το ελληνικό κοινοβούλιο; Μήπως δεν έχει κοινοβουλευτική Ιστορία ο Ναζισμός;

 

“Αυγή” 8/4: “...Εισβολή Αζόφ στην Ελληνική Βουλή. Λέξη για Τουρκία και Κυπριακό από τον Ζελένσκι...”.

 

Γιατί; Μήπως δεν συνεχίζουν να “ξεχνούν” το Κυπριακό συνεχίζοντας να μιλούν για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β'Π.Π., τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας;

 

Μήπως αυτό το κενό μνήμης δεν σημαίνει πως γι' αυτούς η Κύπρος είναι μια νήσος που κείται μακράν του ελληνισμού;

 

Στο κάτω-κάτω της γραφής, ποιο αληθειοφόρο συμβάν από τα δύο “εκπέμπει” περισσότερο ναζισμό: η “Εισβολή Αζόφ στην Ελληνική Βουλή” ή η εισβολή ανδρών του ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) στο Θριάσιο Νοσοκομείο “συνοδευόμενοι” από τον υπ. Υγείας Θάνο Πλεύρη;

 

Δόση ναζιστικής ακτινοβολίας έχει εκπέμψει η εικόνα με τους αρματωμένους αστυνομικούς να φυλάνε τον Θάνο Πλεύρη -της γνωστής οικογενείας- μέσα στο Νοσοκομείο σ' ολόκληρο το πανελλήνιο και όχι η εικόνα του νεάντερνταλ Μιχαήλ.

 

Τελικά τι μπορεί πραγματικά να σημαίνουν τα στοιχεία που εντοπίζει ο Γιώργος Κυρίτσης (ΑΥΓΗ 7/4) ως “Ο άλλος πόλεμος” όπου “...Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι τις 4/4 σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε είχαμε 1.430 νεκρούς αμάχους.

 

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και μέχρι χθες (6/4), είχαμε στην Ελλάδα 2.354 νεκρούς από κορωνοϊό. Και αυτό δεν σημαίνει ότι πεθαίνουν λίγοι στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά ότι πεθαίνουν πολλοί στον πόλεμο με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.

 

Έναν πόλεμο στον οποίον η κυβέρνηση έχει παραδοθεί και τον οποίο η χώρα έχει χάσει, διότι η Ελλάδα ξέρει μεν να αγοράζει Ραφάλ και να προσλαμβάνει επαγγελματίες οπλίτες, αλλά θεωρεί περιττές τις ΜΕΘ και τους υγειονομικούς, τα όπλα δηλαδή και τον στρατό κατά της πανδημίας...”.

 

Μια κατάσταση πολέμου με άλλα μέσα για την οποία ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου” ο Νίκος Καπραβέλος είπε ότι “...φαίνεται πως έχουμε συνθηκολογήσει με τον ιό και έχουμε συνηθίσει αυτόν τον ανεπίτρεπτο αριθμό θανάτων...”.

 

Και στην Ε.Ε τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από την Ελλάδα και δεν έχω υπόψη μου μόνο όσα συμβαίνουν στη ναζιστικής έμπνευσης Κομισιόν και όσα δηλώνει η τεραστίων πνευματικών διαστάσεων Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν: “...οι νέες “έξυπνες” κυρώσεις της Κομισιόν επηρεάζουν τη Ρωσία πιο πολύ από ό, τι εμάς...”!!! -εννοώντας κι εμάς, τους λαούς, που καλά θα κάνουμε να προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης.

 

Ο ΥΠΕΞ της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ -αυτός που υποστήριξε πως χρειαζόμαστε περισσότερο τα κανόνια από το βούτυρο- προχώρησε σε μια δραματική ομολογία υποστηρίζοντας ότι η Ε.Ε έδωσε όπλα αξίας 1δισ στην Ουκρανία από την αρχή της Ρωσικής εισβολής, ενώ πληρώνει 1δισ την ημέρα στη Ρωσία για την αγορά φυσικού αερίου, δηλαδή 35 δισ. από τις 24 Φεβρουαρίου.

 

Μπροστά στη δημιουργική αυτή λογιστική του Μπορέλ (γράφει η ΑΥΓΗ 7/4), ο κάθε λογικός άνθρωπος θα έβλεπε την ανάγκη της άμεσης διακοπής του πολέμου και όχι της παράτασής του, αφού η Ευρώπη τη στιγμή που δίνει 1 σφαίρα στον Ζελένσκι, δίνει άλλες 35 στον Πούτιν.

 

Ποια, όμως, είναι η πρόταση του Μπορέλ και της Ευρώπης; “...Να πιέσουμε τη Ρωσία και να εξοπλίσουμε την Ουκρανία...”!!!

 

Μιλώντας στις 6/4 στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει χρόνια και ότι “...το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι Εταίροι που υποστηρίζουν την Ουκρανία θα συνεχίσουν την πολεμική προσπάθεια για αρκετό καιρό ακόμη...”!!!

 

Ακριβώς σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ειδήμονες, σε αντίθεση με τους λαϊκιστές, είναι σε θέση να υπολογίσουν το κέρδος στη σχέση θανάτων ανά εκατομμύριο δολαρίων του παραχθέντος προϊόντος.

 

Αν το καλοσκεφτείς, κάτι τραγικό πρέπει να συμβαίνει μέσα στα κεφάλια των νεοναζιστών της ελιτείας του Κούλη.

 

Διότι, πώς είναι δυνατόν να θέλουν να μας φορτίσουν συναισθηματικά με 2-3 χιλιάδες αμάχων νεκρών όταν εδώ και μερικά χρόνια δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες μεθόδους για να μας καθοδηγήσουν στην εξοικείωση με τους 28.000 (εώς τώρα) αμάχους νεκρούς;

 

Με αυτά τα συγκρίσιμα μεγέθη δεν υπάρχει περίπτωση “η συναισθηματική ουρά να κουνίσει τον ορθολογικό σκύλο” αλλά να λυσσάξει ο ορθολογικός σκύλος και ν' αρχίσει να δαγκώνει εντελώς ανορθολογικά.