γράφει ο 

Κώστας Παπακοσμάς

 

Η Καβάλα κλίνει ευλαβικά το γόνυ στους συμπολίτες της, που εξοντώθηκαν βίαια και άδικα τον Μάρτιο του 1943. 

 

Στις 3 και 4 Μαρτίου του 1943 η πόλη της Καβάλας έχασε σχεδόν το 10% του πληθυσμού της. Οι Εβραίοι στο θρήσκευμα κάτοικοι της συγκεντρώθηκαν με την βία και απομακρύνθηκαν από αυτήν από τους Βούλγαρους κατακτητές της πόλης. 

 

Οι 1.484 δεν γύρισαν ποτέ άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία.

 

Πριν ένα χρόνο μετείχα στην απόδοση τιμής στους αδικοχαμένους συμπολίτες μας. Στην δημιουργία επετειακού ντοκιμαντέρ με μοναδικές καταγραφές της ιστορίας, στο οποίο μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, μέλη της Εβραϊκής κοινότητας, αλλά και o πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα. 

 

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από τα ψηφιακά μέσα του Δήμου και από τον τηλεοπτικό σταθμό ena channel που είχε την συμπαραγωγή. Στην προσπάθεια εκείνη εργάσθηκαν πολλοί συμπολίτες μας , όπως ο ιστορικός Θανάσης Διαλεκτόπουλος που είχε την επιμέλεια των κειμένων, ο ιστορικός Κυριάκος Λυκουρίνος, ο Καβαλιώτης Εβραίος στην καταγωγή Φίκο Μεβοράχ, η Καβαλιώτισσα μουσικός Αλεξία Βαρβέρη, που συνέθεσε ειδικά κομμάτια για το ντοκιμαντέρ , με βάση την σεφαρεδίτικη μουσική, το δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό του ena channel με επικεφαλής τον Λευτέρη Κουκουτίνη αλλά και με την άοκνη προσπάθεια της Νικόλ Σπυροπούλου και του Κώστα Πατσουλίδη. 

 

Επίσης πριν ένα χρόνο  στην Δημοτική Καπναποθήκη με ηλεκτρονικό τρόπο αναφέρονταν στην πρόσοψη της, τις νυχτερινές ώρες ο αριθμός των αδικοχαμένων συμπολιτών μας , όπως και φωτογραφίες από την ζωή τους στην Καβάλα.

 

Φέτος την ημέρα απόδοσης τιμής για το Ολοκαύτωμα, τον Ιανουάριο με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας το ντοκιμαντέρ αυτό προβλήθηκε σε εκπαιδευτικές μονάδες της πόλης και ταυτόχρονα έγινε μια γόνιμη συζήτηση με μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

 

Όλα αυτά, προτείνω θα μπορούσαν στο άμεσο μέλλον να πλαισιωθούν και με την  έκδοση από τον Δήμο Καβάλας εγχειριδίου για την παρουσία των Εβραίων της Καβάλας το οποίο να διανεμηθεί  στα σχολεία στο πλαίσιο των δράσεων για την διδαχή της τοπική ιστορίας.

 

Φέτος με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου MOHA και του Μουσείου Μοχάμεντ Άλι στην Παναγία πραγματοποιείτε  έκθεση “SHOAH, Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν; ” του Ιδρύματος Yad Vashem της Ιερουσαλήμ, με  θέμα το Ολοκαύτωμα και την εξόντωση του Εβραϊκού πληθυσμού στην Ευρώπη. Πολλά σχολεία της πόλης μας έχουν επισκεφθεί την έκθεση η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου (δες ΕΔΩ).