γράφει ο 

Βύρων Β. Δημητριάδης

 

“...Ο κ. Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ... Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου... Ανοχή όμως στη δυσφήμιση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει...” (Μέρος από την απόφαση διαγραφής του ευρωβουλευτού που ο Κούλης -ως αρχηγίσκος- ανακοίνωσε διά της τεθλασμένης).

 

Λίγο πριν τη διαγραφή του ο Κύρτσος είχε γράψει στο twitter: “...Παγίδα για κυβέρνηση η δίωξη δημοσιογράφων (εννοεί Βαξεβάνη, Παπαδάκου κ.α.), Τουλουπάκη (η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς). Η κόντρα Βρυξελλών-Ουγγαρίας, Πολωνίας για Κράτος Δικαίου στο ζενίθ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε σύνδεση κονδυλίων με σεβασμό δικαιωμάτων. Η κριτική από έγκυρα ΜΜΕ, όπως το ARTE σκληραίνει. Το Μαξίμου θεατής των εξελίξεων...”.

 

Πριν προσεγγίσουμε την “παγίδα” του δημοσιογράφου ευρωβουλευτή ας δούμε τι πιάστηκε στην παγίδα που εκ των πραγμάτων στήθηκε όταν βάσιμα υποστηρίχθηκε πως όταν ο Κούλης -ως νεοφιλελεύθερος (νεοναζιστής) Πρωθυπουργός- μιλά για κράτος δικαίου ασφαλώς εννοεί, ή, υποννοεί, το ναζιστικό “Δικαίο Κράτος” (βλ: “Κράτος Δικαίου και “ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ”” μέρος Β' στη “θασιακή” 22/2).

 

Όποιος υποστηρίζει την “ανεξαρτησία της Ελληνικής δικαιοσύνης” θέλει να κοροϊδέψει τους αφελείς που καταπίνουν αμάσητο ό, τι τους σερβίρει.

 

Διότι “...Η δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι κατ' ακριβολογία “ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης” αλλά “ανεξαρτησία του δικαστή”. Ο κάθε δικαστής επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τη δικαστική ανεξαρτησία...”.

 

Η ρήση -γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης (“Doc” 6/2)- ανήκει σε έναν από τους κορυφαίους ποινικολόγους και καθηγητές Ποινικού Δικαίου, τον Ιωάννη Μανωλεδάκη.

 

Η επαναφορά της στην επικαιρότητα δεν έχει την έννοια κάποιας νουθεσίας αλλά είναι προσπάθεια εξυπηρέτησης της απλής και θεσμικής λογικής.

 

Όποτε η χώρα πέφτει στα χέρια της διαφθοράς και των πολιτικών της οργάνων συμβαίνουν δύο πράγματα: η ατιμωρησία εμφανίζεται ως εγγυήτρια κατάσταση που δεν θα επιτρέψει σε κανένα να ανατρέψει τη ροή των πραγμάτων και διάφοροι μέντορες και χειραγωγοί της Δικαιοσύνης με οιμωγές εμφανίζονται να ανησυχούν προκαταβολικά για τις επιθέσεις που δήθεν δέχεται.

 

“...βιώνουμε -γράφει στο Doc 13/2- την εποχή της εγκληματικής “αθωότητας”. Εκατομμύρια ευρώ πάνε και έρχονται στους λογαριασμούς του Άδωνη Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου και οι εισαγγελείς αντί να θεωρήσουν ύποπτο στοιχείο την αδιευκρίνιστη προέλευση των εκατομμυρίων ευρώ, αντί να ερευνήσουν την προέλευση και να ζητήσουν εξηγήσεις από τους ίδιους, το θεωρούν στοιχείο αθωότητας. Ζούμε την αντιστροφή της πραγματικότητας με εισαγγελική αλλά ντροπιαστική βούλα...”.

 

Πολλά ερωτήματα, στη βάση των κανόνων του κράτους δικαίου, πλανώνται πάνω από τις πράξεις αρχειοθέτησης των υποθέσεων Αβραμόπουλου-Γεωργιάδη από τον Εισαγγελέα Καψιμάλη -πράξεις που μάλλον παραπέμπουν σε “Δίκαιο Κράτος”.

 

Για παράδειγμα, το βάρος της απόδειξης πέφτει πλέον στα χέρια ενός εισαγγελέα και όχι του αρμόδιου δικαστηρίου(;).

 

Εφόσον διαπιστώνονται στις προανακριτικές διαδικασίες βάσιμες ενδείξεις ενοχής, πώς είναι δυνατόν μοναδική απόδειξη να θεωρείται το αν τα χρήματα διακινήθηκαν απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες σε προσωπικούς λογαριασμούς πολιτικών προσώπων(;).

 

Στις 18 του Φλεβάρη “Η άποψη της ΕφΣυν” υπό τον τίτλο “Η Δικαιοσύνη στο έλεος μεσαζόντων” καταγγέλει: Ένα παραπεμπτικό βούλευμα για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, διαφθοράς και διαπλοκής που αποκαλύφθηκαν και διερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας φωτογραφικής διάταξης που εισπήδησε στο νομοσχέδιο για τη Σχολή Δικαστών, ενώ δεν είχε εισαχθεί στη διαβούλευση.

 

Η υπόθεση ήταν ήδη γνωστή από το 2013... Χρειάστηκαν ειδικοί έλεγχοι, πορίσματα επιθεωρητών και ενδελεχής δικαστική διερεύνηση για να φτάσει το Δικαστικό Συμβούλιο να εκδώσει το παραπεμπτικό πόρισμα...

 

Συμπτωματικά μαζί με το βούλευμα, ψηφίστηκε διάταξη που επιβάλλει τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας μόνο εάν υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα από τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (είχε προηγηθεί η ψήφιση νόμου ντροπής που προέβλεπε ότι για υποθέσεις απιστίας μόνο των τραπεζικών στελεχών η δίωξή τους θα γίνεται μόνο μετά από έγκληση των ίδιων των τραπεζών (!) από τους νόμιμους εκπροσώπους της, δηλαδή οι υπεύθυνοι θα πρέπει να υποβάλουν έγκληση κατά του εαυτού τους!).

 

...Όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκροτούσε το Επιτελικό Κράτος, κανείς δεν είχε υποψιαστεί τι ακριβώς θα επακολουθούσε. Από τη στιγμή που άρχισε να ξεκαθαρίζει η εικόνα με τα πρώτα νομοσχέδια φάνηκε η τάση μεταμόρφωσης του -αδύναμου ίσως, πλην όμως υπαρκτού- κράτους δικαίου σε τσιφλίκι του Μαξίμου...

 

Καταργείται σταδιακά το αυτεπάγγελτο δικαίωμα εισαγγελικού λειτουργού να παρεμβαίνει σε υποθέσεις επίορκων που έβλαψαν και βλάπτουν το Δημόσιο, ενώ παράλληλα επαφίεται στους ιδιότυπους αυτούς “μεσάζοντες” να στέλνουν απευθείας στο αρχείο υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούν και που μπορεί να στοίχησαν πολλά εκατομμύρια στο Ελληνικό Δημόσιο...

 

“...Δυστυχώς -γράφει η Άντα Ψαρρά στο αναλυτικό ρεπορτάζ- και ανεξάρτητα από το τι θα πράξει η ΕΑΔ, αποδεικνύεται ότι την ώρα που η Ελλάδα από το 2020 ξεκίνησε και πάλι να κατρακυλάει στον Διεθνή Δείκτη Κράτους Δικαίου (διαπλοκή, διαφθορά, ατιμωρησία κλπ) η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο της σταδιακής περιθωριοποίησης της Δικαιοσύνης με τη μέθοδο των εξαιρέσεων...”.

 

Η δημοσιογράφος αναφέρεται στην Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού World Justice Project(Παγκόσμιος Χάρτης Δικαίου) για το 2021 που, όπως και το 2020, καταγράφεται μια σαφώς πτωτική τάση για την Ελλάδα. Μάλιστα η πτώση ξεκίνησε ύστερα από μια ανάλογη συνεχή άνοδο των δεικτών του κράτους δικαίου στη χώρα από το 2015 και έως το 2019...” (βλ: “ΕφΣυν” 7/2).

 

Ας δούμε τώρα τι εννοεί ο Κύρτσος με τη δική του “Παγίδα” μέσα από αυτά που λέει σε συνέντευξη στο Doc 20/2: “...Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον εαυτό της. Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του ποιοτικού γαλλογερμανικού καναλιού “Arte” για το θέμα της δίωξης των δημοσιογράφων και του σκανδάλου Novartis... επισημαίνω το πρόβλημα ότι ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά και η κυβέρνηση είναι ιδαίτερα ευάλωτοι με τη μεθοδολογία που ακολουθούν σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του κράτους δικαίου...”.

 

Σε άλλη ερώτηση απαντά ως εξής: “...Η Novartis πλήρωσε πρόστιμο στις ΗΠΑ για πρακτικές που ακολούθησε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και δεν έχει πληρώσει τίποτα στη χώρα μας, όπου ζημίωσε τους ασφαλισμένους και το δημόσιο ταμείο... Και αυτό το γεγονός εξασθενίζει τη θέση του έναντι του Κ. Βαξεβάνη, της Γ. Παπαδάκου και της Ελ. Τουλουπάκη... Αλλά ταυτόχρονα να καλύπτει τη Novartis και να στρέφεται κατά των δύο δημοσιογράφων και της εισαγγελέως Τουλουπάκη, αυτό δεν το δέχεται κανείς...”.

 

Και όλα αυτά συμβαίνουν τώρα που η Κομισιόν δέχεται καταιγισμό επικρίσεων σχεδόν απ' όλες τις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου για την αμφιλεγόμενη στάση της στο θέμα της άμεσης εφαρμογής του μηχανισμού του κράτους δικαίου, δηλαδή του κανονισμού που επιτρέπει στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε να σταματούν τις χρηματοδοτήσεις σε κράτη-μέλη της που παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

 

Αφορμή ήταν η μη επιδεχόμενη έφεσης απόφαση του Ευρωδικαστηρίου το οποίο απέρριψε τις προσφυγές Πολωνίας και Ουγγαρίας κατά του “μηχανισμού αιρεσιμότητας” που συνδέει τη χορήγηση των πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 

Παρ' όλα αυτά, η “παγίδα” του Κύρτσου μάλλον είναι ελαττωματική γιατί δεν αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν είναι θεσμικό δημοκρατικό όργανο όπως είναι το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωδικαστήριο και ότι είναι “όργανο” στημένο με τέτοιο τρόπο που να στηρίζει εκείνα τα κράτη-μέλη των οποίων οι φυρερίσκοι τους (Όρμπαν, Μοραβιέτσκι, Κούλης Μητσοτάκης) έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -μόνιμη κατάσταση που προϋποθέτει την επιβολή του ναζιστικού “Δίκαιου Κράτους”.

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

 

Εάν ο θάνατος πολιτών από στρατιωτικά πυρά, που ονομάζουν “παράπλευρες απώλειες”, φρόντισαν να συμβαίνει “μπροστά” στα μάτια μας

 

Ο μαζικός θάνατος πολιτών από τα ασύγκριτα πιο φονικά “οικονομικά μέτρα” που ρίχτηκαν, και θα συνεχίσουν να ρίχνονται, από τους οικονομικούς βιοεξουσιαστές συμβαίνει σε χρόνο διαρκείας ως κόντρα πανδημίας, ψύχους-πείνας.

 

Ένας δολοφονικός οικονομικός βομβαρδισμός που ήδη δέχεται ο λαός μας, ως “εσωτερικός εχθρός” της πατρίδας, από τον νεοναζιστή Άρχηγό της ΝΔ και νεοφιλελεύθερο Πρωθυπουργό της Ελλάδας -ως Κούλης.