Μέσα από μια γεμάτη ατζέντα με προβλήματα της Περιφέρειας που έχουν μείνει άλυτα, όπως αναφέρει, ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση», Χριστόδουλος Τοψίδης, προχώρησε στον απολογισμό των πεπραγμένων, ασκώντας σκληρή κριτική στην διοίκηση της Περιφέρειας για την διαχείριση των πραγμάτων, για… φωτογραφίες και δελτία τύπου χωρίς αποτέλεσμα.

 

Φράγμα του Μαρμαρά, οδικό δίκτυο Δράμας, πεσμένη γέφυρα, Τενάγη και πλημμύρες στην Θάσο, ήταν μερικά από τα ζητήματα που έθιξε κατά την διάρκεια Συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της παράταξης Περιφερειακή Σύνθεση. 

 

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη για μια διαφορετική πορεία και προοπτική για την Περιφέρεια, σύγχρονες ιδέες και διαφορετική φιλοσοφία.

 

Ακούστε όσα είπε ο κ. Τοψίδης: 

 

 

 

Ακούστε τις δηλώσεις των περιφερειακών συμβούλων Θόδωρου Μαρκόπουλου και Αλέξανδρου Ιωσηφίδη που πλαισίωναν τον κ. Τοψίδη. 

 

 

 

Η ομιλία του Χριστόδουλου Τοψίδη: 

 

«Στο μέσο της θητείας - 1,5 χρόνο πριν τις Περιφερειακές Εκλογές»

 

Σ τις εκλογές του 2019 η παράταξή μας, η «Περιφερειακή Σύνθεση» συγκέντρωσε ένα ποσοστό που σχεδόν άγγιξε το 50%! (49,3%, για την ακρίβεια). Μας τίμησαν με την ψήφο τους οι μισοί πολίτες της περιφέρειας! 

 

Έκτοτε έχει παρέλθει περισσότερο από το μισό της θητείας και οδεύουμε και πάλι προς τις εκλογές. 

 

Η Περιφερειακή Σύνθεση από την ίδρυσή της αποτέλεσε μία έκπληξη! Αρχικά, κανείς δεν περίμενε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησα το 2019, θα έφτανε στις εκλογές … ! Πάρα πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι η Περιφερειακή Σύνθεση θα συγκέντρωνε ένα τόσο υψηλό ποσοστό! Αν αναλογιστείτε την κομματική υποστήριξη της άλλης παράταξης, την θέση της διοίκησης που κατείχε, μπορείτε να εκτιμήσετε κι εσείς και ο κάθε πολίτης, το μέγεθος της επιτυχίας.

 

Εκτιμώντας από μία σχετικά ικανή απόσταση το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, μπορούμε να αναλογιστούμε πως οδηγηθήκαμε στην επιτυχία αυτή ακόμη κι αν εντελώς οριακά, δεν είχαμε την εκλογική νίκη. 

 

Ο μεγαλύτερος παράγοντας της επιτυχίας δεν ήταν ούτε η στελέχωση του ψηφοδελτίου, ούτε το πρόσωπο του επικεφαλής, ούτε η χρονική συγκυρία. Η αλήθεια είναι ότι η παράταξή μας πέτυχε γιατί συνάντησε την προθυμία και την θετική αποδοχή της κοινωνίας. Οι πολίτες είδαν, άκουσαν, υιοθέτησαν το εγχείρημα μίας ανεξάρτητης παράταξης -της παράταξής μας- και σε ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό μας εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους. Έτσι, η «Περιφερειακή Σύνθεση» ταυτίστηκε με τις αναγκαιότητες και τις επιθυμίες των πολιτών!

 

«Δεν μένω κολλημένος στο 2019»

 

Είπαμε με ειλικρίνεια στον πολίτη ότι σημασία δεν έχει μόνο το ποιο χρώμα θα «βάψει τον χάρτη» το βράδυ των αποτελεσμάτων αλλά αν ένας νέος Περιφερειάρχης μπορεί να δουλέψει και να πετύχει ένα έργο που να αφορά τον πολίτη και την περιοχή όπου ζει.

 

Είναι η επιλογή ανάμεσα στην επιτυχία και την ανεπάρκεια!

 

Αν ένας Περιφερειάρχης δεν μπορεί, με τις δικές του δυνάμεις, να εκλεγεί, τότε πως μπορεί να εμπνεύσει ή να παράγει έργο;

 

Θέλω, όμως να σας πω, με ειλικρίνεια, ότι ούτε τα μέλη της παράταξής μας αλλά ούτε κι εγώ προσωπικά, δεν «μένω κολλημένος» στο 2019! 

 

Οι εξελίξεις τρέχουν, οι καταστάσεις αλλάζουν, οι απαιτήσεις, ειδικά με την πανδημία, είναι διαφορετικές και οι αγωνίες των πολιτών μεταβάλλονται. Έτσι η διοίκηση της πρέπει να προσαρμόσει τον ρόλο της στις αναγκαιότητες και στις προοπτικές που απασχολούν τον πολίτη. Κατά συνέπεια και η παράταξή μας προσαρμόζεται στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται ώστε να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και να κοιτάζει πάντα μπροστά! 

 

Χωρίς, όμως, να αποβάλλει τα χαρακτηριστικά της ανεξάρτητης παράταξης αλλά και χωρίς να κάνει εκπτώσεις στις αρχές με τις οποίες λειτουργεί. Έχουμε, έτσι, διαρκώς «ανοιχτά» τα μάτια μας και τα αυτιά μας και βρισκόμαστε, πάντα, σε στενή επαφή με την κοινωνία και τους πολίτες.

 

«Δεν υπάρχει κάτι που να εξελίσσεται»

 

Αλλά, δυστυχώς υπάρχει «κάτι» που δεν εξελίσσεται! Δεν παρακολουθεί τις αναγκαιότητες του πολίτη! Δεν αφουγκράζεται τις προοπτικές! Όλοι, εύκολα, αντιλαμβάνεστε ότι αναφέρομαι στον Περιφερειάρχη και στο σύνολο που απαρτίζει την διοίκηση της περιφέρειας. 

 

Δυστυχώς αυτό έχει επιπτώσεις στο μέλλον μέχρι η διοίκηση να αντικατασταθεί. Τόσο αυτή, όσο και οι πρακτικές και η λογική της. 

 

Μάλιστα είναι προφανές και πρέπει να λεχθεί ότι η περιφέρεια μας, εξαιτίας της διοίκησης και του Περιφερειάρχη, καθίσταται όλο και πιο απόμακρη, όλο και πιο αδιάφορη για τους πολίτες.

 

Η στενά διεκπεραιωτική λογική και η έλλειψη φαντασίας σε αυτό οδηγούν!

 

Πρέπει, με κάθε ειλικρίνεια, να σας πω ότι δεν είμαι ευτυχής, ούτε σαν άνθρωπος, ούτε σαν επιχειρηματίας, ούτε και σαν οικογενειάρχης για αυτή την κατάσταση. Όπως κανένας πολίτης δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από αυτή την κατάσταση! Γιατί συμβαίνει μια μεγάλη αδικία σε βάρος όλων ημών και των παιδιών μας. Πριν από μερικές ημέρες, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019 και πάλι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 11.639 ευρώ την ώρα που ο μέσος όρος ήταν 17.092 ευρώ. Δυστυχώς. 

 

«Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση για ένα έργο στο οποίο δεν συμμετέχει»

 

Ας προσπαθήσουμε να δούμε σήμερα, ξεκάθαρα, το έργο της διοίκησης. Ας ανατρέξουμε στον απολογισμό του Περιφερειάρχη πριν μία εβδομάδα. 

 

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση για ένα έργο στο οποίο ο ίδιος είτε δεν έχει ρόλο και συμμετοχή, είτε, όπου εμπλέκεται, αποτελεί αιτία καθυστερήσεων και προβλημάτων.

 

Αναφέρθηκε στην ηλεκτροκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου ΑλεξανδρούποληςΟρμενίου οπισθοχωρώντας από την παλιότερη κυβερνητική εξαγγελία, η οποία προέβλεπε την προσπάθεια εφαρμογής ηλεκτροκίνησης σε όλο το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο από την Θεσσαλονίκη και σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Αναφέρθηκε στην κατασκευή του νέου Συνοριακού Σταθμού των Κήπων, ο οποίος είναι μεν αναγκαίος αλλά αποτελεί μία κυβερνητική υπόθεση, στα σύνορα όχι μόνο της χώρας αλλά και της ΕΕ, όπως και ο ίδιος έλεγε όταν μιλούσε π.χ. για την συνοριακή δίοδο της Νυμφαίας στη Ροδόπη. Για την οποία όμως επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την εξασφάλιση κάποιων στοιχειωδών υποδομών, με αποτέλεσμα πέρσι στις αρχές του καλοκαιριού να μείνει κλειστή η δίοδος με σαφείς επιπτώσεις στον τουρισμό της Θάσου, της Σαμοθράκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και, εν γένει, όλης της περιφέρειας. Για την ιστορία, την λύση έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος «έσωσε την παρτίδα», μαζί με τους βουλευτές κο Στυλιανίδη και κο Πασχαλίδη!

 

Αναφέρθηκε στο αρδευτικό της Ξάνθης, το οποίο προετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες (πριν ακόμα ο Αλέξανδρος Κοντός γίνει Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) και το οποίο δρομολόγησε ο Πρωθυπουργός με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη να περιορίζεται μόνο στις φωτογραφίες.  

 

Αναφέρθηκε στο Φράγμα του Μαρμαρά, για το οποίο όσες εκκρεμότητες υπήρχαν τον Αύγουστο του 2019, οι ίδιες υπάρχουν και σήμερα ενώ και η συγκατάθεση που δόθηκε από τον σύμβουλο φραγμάτων για την αρδευτική μελέτη νομίζω ότι συγκεντρώνει καθυστερήσεις. Σημειώστε ότι θα χαρώ αν θα διαψευστώ αλλά φοβάμαι πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Ας δούμε, όμως και το έργο του δρόμου Καβάλας – Δράμας, το νότιο τμήμα του Ε61. Ο δρόμος ως μελέτη και ως έργο τριχοτομήθηκε σε 3 τμήματα ώστε να προχωρήσουν αυτά παράλληλα και να ολοκληρωθούν παράλληλα και το σημαντικότερο πιο έγκαιρα. Εδώ όταν αναδείξαμε το θέμα με επερώτηση μας μάθαμε ότι για το τμήμα «Σταυρός – Κρηνίδες» θα «ξεκινήσει» εντός του Φεβρουαρίου. Για τα υπόλοιπα 2 τμήματα, όμως, υπάρχει άβυσσος, χάος, σκότος και καμία δέσμευση ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα, ούτε ως προς την χρηματοδότηση, ούτε καμία συγκεκριμένη προοπτική και αυτά δια στόματος του ίδιου του Περιφερειάρχη. Στο θέμα αυτό ο ρόλος της Περιφέρειας «πέτυχε» επί 2,5 χρόνια να μην υπάρχει σχέδιο για την σύνδεση του δρόμου με την Εγνατία Οδό! «Πέτυχε», επίσης, να μην υπάρχει κόμβος εισόδου/εξόδου προς τις Κρηνίδες και προς τον ενταγμένο στην λίστα μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, αρχαιολογικό χώρο! Όπως πέτυχε και την αύξηση των καθυστερήσεων!

 

Αναφέρθηκε επίσης ο Περιφερειάρχης στο έργο του Φυσικού Αερίου, όπου το μόνο που πέτυχε είναι να μετατρέψει την περιφέρειά μας από πρωτοπόρο όπως είχε πετύχει ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης, σε πρωταθλήτρια καθυστερήσεων. Ενώ για αυτό το σημαντικό και σπουδαίο έργο ποτέ δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία όσον αφορά την ΠΕ Καβάλας, όσον αφορά ποιες περιοχές θα καλύψει, πόσες παροχές και ποια είναι η ακριβής διαστασιολόγηση των παραμέτρων του έργου. 

 

Όσον αφορά το οδικό δίκτυο της Δράμας, στο οποίο αναφέρθηκε, είναι πολύ σημαντικό το τμήμα ΔράμαΑμφίπολη, όπου και εκεί δεν έδωσε καμία πληροφορία σχετικά με την πορεία των μελετών και του έργου εν γένει – πάντα στο κομμάτι που είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας ΑΜΘ. 

 

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε την παντελή αποτυχία της διοίκησης να δώσει λύσεις στο θέμα των πλημμυρών, παρά μόνο κάποιες πρόχειρες παρεμβάσεις που φυσικά δεν εξυπηρετούν κανέναν και σε τίποτα. Άλλωστε, ο ίδιος ο Περιφερειάρχης παραδέχτηκε την αποτυχία της διοίκησής του σε αυτό το θέμα, προσπαθώντας βέβαια να φορτώσει αλλού την ευθύνη. 

 

Αυτά είναι τα έργα στα οποία έδωσε έμφαση ο Περιφερειάρχης κατά τον πρόσφατο απολογισμό που παρουσίασε. Αν, όμως, κοιτάξουμε ευρύτερα θα δούμε:

 

•          Την γέφυρα του Κομψάτου στη Ροδόπη, όπου μετά από 4 χρόνια έχει καταρριφθεί κάθε πανευρωπαϊκό ρεκόρ καθυστερήσεων όσον αφορά την προετοιμασία και όχι την υλοποίηση, του έργου! Μάλιστα εδώ ο Περιφερειάρχης απέτυχε - σε ένα δρόμο ευθύνης της περιφέρειας- να υπάρξει ένα πόρισμα για τις αιτίες πτώσης της γέφυρας. Ρωτήστε τον γιατί. 

 

•          Την γέφυρα μπροστά στο παλιό νοσοκομείο της Καβάλας, όπου όταν  επαναφέραμε το θέμα με επερώτησή μας, μας απάντησε ότι όταν κάποτε στο μέλλον θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, τότε θα διαβουλευτεί με την κοινωνία της Καβάλας όσον αφορά την αναγκαιότητα του έργου! Το οποίο, αν γίνει, θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια μετά την πτώση της γέφυρας... 

 

•          Ο κάθετος άξονας της Ξάνθης έχει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο στην Βουλγαρία παρά στην Ελλάδα και μάλιστα πρόσφατα η Περιφέρεια μας εκτέθηκε για άλλη μία φορά όταν την επισκέφθηκε ο Βούλγαρος Νομάρχης του όμορου Σμόλιαν … 

 

•          Στις πλημμύρες της Θάσου δήλωσε ότι οι ζημίες δεν ήταν σημαντικές αλλά … την «παρτίδα έσωσε και πάλι» ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Βέβαια τα μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού δούλευαν επί πολύ καιρό για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια σπιτιών, καταστημάτων και υποδομών, τις οποίες δεν αντιλήφθηκε ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες του…

 

•          Αν θέλετε να θυμηθώ τα Τενάγη. Οι φωτογραφίες του Περιφερειάρχη, του τότε Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κι άλλων προστρεχόντων της περιφέρειας δεν «ξόρκισαν» τις πλημμύρες και αυτές επανήλθαν! Μάλιστα πολλά στρέμματα έμειναν ασυγκόμιστα, πλημμυρισμένα αλλά για αυτά ούτε ο Περιφερειάρχης, ούτε οι Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας είχαν να πουν κάτι! Αντίθετα, κρύβονταν συστηματικά αφού δεν είχαν φροντίσει ούτε στο ελάχιστο για την ανακούφιση των καλλιεργητών. 

 

•          Να θυμηθώ, επίσης και τα σταφύλια. Οι παραγωγοί καθυστέρησαν να πάρουν αποζημίωση γιατί η ΠΕ Καβάλας δεν έκανε καμία ενέργεια για να στοιχειοθετήσει την αναγκαιότητα πέρα από μία χλιαρή και άνευρη επιστολή. Κι έτσι, η λύση ήρθε και πάλι από τους πολιτικούς της κεντρικής σκηνής. 

 

•          Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλα θέματα …

 

«Ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να κρυφτεί»

 

Δεν θα επεκταθώ ανασύροντας περισσότερα θέματα έργων που είτε σχετίζονται με την περιφέρεια, είτε τα επικαλείται ο Περιφερειάρχης. Είναι γεγονός ότι θα μπορούσα να καταθέσω πάμπολλες περιπτώσεις. Τα συμπεράσματα, όμως,  είναι, μόνον, δύο. 

 

Ο Περιφερειάρχης είτε προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από έργο που δεν είναι δικό του αλλά κυβερνητικό, είτε όπου έχει πραγματική εμπλοκή έχει ξεπεράσει κάθε όριο ολιγωρίας, παραλείψεων και καθυστερήσεων.

 

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τους Αντιπεριφερειάρχες του (θεματικούς & χωρικούς), οι οποίοι κατά το πρώτο ήμισυ της θητείας της διοίκησης, προσπαθούσαν να προβληθούν από μία διαχείριση των αυτονόητων συντηρήσεων. 

 

«Τα χόρτα θα κοβόταν και οι λαμπτήρες θα αντικαθιστούνταν»

 

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν το έκαναν! Εμείς τους προκαλούμε να παρουσιάσουν την συμβολή τους στην ανάπτυξη της περιοχής, με μία προϋπόθεση, όμως. Να μιλήσουν αποκλειστικά με στοιχεία για την προσωπική τους συμβολή κι όχι με εκθέσεις ιδεών...

 

Προέβαλαν έτσι ως μοναδικά έργα την αντικατάσταση των λαμπτήρων, το κόψιμο της παρόδιας βλάστησης και τη διαγράμμιση των οδών. Οπότε και οι ίδιοι επιβεβαίωσαν την έλλειψη ουσιώδους έργου. 

 

Τα χόρτα, ούτως ή άλλως, θα κόβονταν ακόμη κι αν δεν υπήρχε Αντιπεριφερειάρχης ή Νομάρχης ή όποια διοίκηση κι αν υπήρχε. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε η περιφέρεια. Όπως και οι λαμπτήρες θα αντικαθιστούνταν, όποτε υπήρχε λόγος. Όπως και τα στηθαία. Όπως και η διαγράμμιση. Όπως και οι πινακίδες στην …Τόσκα.

 

Ας κοιτάξουμε ακόμη κάτι. 

 

Ποιος είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο ο Περιφερειάρχης εκδίδει Δελτία Τύπου και κάνει ανακοινώσεις;

 

Η υπογραφή εντάξεων έργων στην χρηματοδότηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Κυρίως των Δήμων! Μπορεί αυτή η υπογραφή να θεωρηθεί έργο του Περιφερειάρχη ή της περιφέρειας, την στιγμή που την μελέτη και το έργο το επιτελεί ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης και ο ρόλος του Περιφερειάρχη περιορίζεται σε μία υπογραφή, ένα Δελτίο Τύπου άντε και δύο φωτογραφίες στα social media …. ;

 

Τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να τον επιτελέσει και ένας υπάλληλος π.χ. ένας Γενικός Διευθυντής, ο οποίος θα υπέγραφε μετά τον έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης. Θα ήταν πιο ευέλικτος. Τεχνοκράτης. 

 

Μέσα σε όλα αυτά πρέπει να ξεχωρίσουμε και περιπτώσεις, όπως τις χρηματοδοτήσεις, με τις οποίες όλες οι περιφέρειες παρέχουν χρηματοδοτήσεις από το ΠΕΠ τους π.χ. στα νοσοκομεία ή στο ΕΚΑΒ για θέματα πανδημίας κι αυτά με κυβερνητικό συντονισμό. Επομένως και εδώ, διαφημίζεται ένα έργο που παράγεται με «κεντρικές» οδηγίες.

 

Επιπλέον όλων αυτών θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε:

 

•          που βρίσκεται η ΟΧΕ Πολιτισμού – Τουρισμού «Εγνατία Οδός» ; Ο Περιφερειάρχης την βρήκε έτοιμη αλλά αυτή χάθηκε «στο διάστημα» … μαζί με τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που παρείχε. Γιατί;

 

•          Επιπλέον που είναι η «νέα» ΟΧΕ για τον ορεινό όγκο που είχε εξαγγείλει, με στόμφο, τι απέγινε ;

 

•          Μη Επιστρεπτέα επιχορήγηση που ακόμη δεν έχει φτάσει σε όλους τους δικαιούχους, παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια και φυσικά έχουν καταπέσει όλες οι προσπάθειες του για μετάθεση ευθυνών.

 

Θα ήθελα κοιτώντας καθέναν από τους συμπολίτες μας στα μάτια, να πω ότι η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, η περιφέρειά μας, δικαιούται μία διαφορετική πορεία! Δικαιούμαστε μία διαφορετική πορεία και μία διαφορετική προοπτική!

 

Αλλά για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται μία διαφορετική φιλοσοφία, μία διαφορετική διαχείριση των θεμάτων, μία συνολικά διαφορετική προσέγγιση με πάθος και όραμα.

 

Απαιτούνται άνθρωποι οι οποίοι να αντιλαμβάνονται την συμμετοχή τους στα κοινά ως προσφορά στον τόπο τους και στην κοινωνία. Στελέχη ικανά με όραμα, μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους. Στελέχη που να απαρτίζουν μία ισχυρή και σύγχρονη ομάδα με αρχές! Μία άλλη διοίκηση!

 

«Οι Αντιπεριφερειάρχες οφείλουν να παράγουν έργο»

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να είναι μία τράπεζα ειλικρινούς διαβούλευσης και προσπάθειας συμφωνίας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο από κορυφαίο δημοκρατικό και πολιτικό όργανο δεν πρέπει να μετατρέπεται σε ένα στενά γνωμοδοτικό όργανο σε ό,τι απαιτεί και επιβάλει η νομοθεσία για λατομεία, φωτοβολταϊκά κα. Είναι ανάγκη να συζητά και όσο μπορεί να συνθέτει. 

 

Οι Αντιπεριφερειάρχες οφείλουν να παράγουν έργο. Δεν μπορεί να εξυπηρετούν μόνο την ανάγκη να καλυφθεί η ανασφάλεια του Περιφερειάρχη ως προς την σύνθεση του Συμβουλίου και εξ αυτού του λόγου να εισπράττουν ένα σημαντικό μισθό ως αντάλλαγμα της πολιτικής λιποταξίας και της υπαγωγής τους.

 

Απορίας άξιο πως ορισμένοι αντικατέστησαν την κάκιστη άποψη που είχαν για τον Περιφερειάρχη ως άνθρωπο και ως αυτοδιοικητικό για να ενταχθούν … υπό την μισθοδοσία του.

 

Για εμάς, το βασικό πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη π.χ. της Ανάπτυξης ή του Τουρισμού ή των Κοινωνικών θεμάτων ή … των Διεθνών Σχέσεων! Το βασικό πρόβλημα είναι ότι μισθοδοτούνται, αλλά παραμένουν διακοσμητικοί και δεν παράγουν το οφειλόμενο έργο!

 

Όπως πρόβλημα είναι η λογική και η συμπεριφορά του ίδιου του Περιφερειάρχη, η οποία από μόνη της οδηγεί σε αντιπαραθέσεις εφόσον πάντα η άρνηση και η ειρωνεία αθροίζονται ως οι σταθερές επιλογές του.

Στο δικό μας όραμα η περιφέρεια πρέπει να επενδύσει εκεί που μπορεί να παραχθεί σημαντικότερο και μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Δεν υιοθετούμε την άποψη της απορρόφησης πόρων απλά για να καλυφθεί το έλλειμμα απορροφητικότητας!

 

Αν κοιτάξουμε το νέο ΠΕΠ θα δούμε ότι ο σχεδιασμός του προχωρά περίπου «εν κρυπτώ» καθώς δεν έχουν «φέρει» το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για διαβούλευση, έχουν κάνει ελάχιστες ημερίδες, με πολύ μικρή συμμετοχή από τους ενδιαφερόμενους, αφού δεν τους ένοιαξε να κινητοποιήσουν κανέναν. Περιορίζονται στενά στις νομοθετικές προβλέψεις με μία ξεκάθαρη αγοραφοβική προσέγγιση. Αντιλαμβάνεστε το λάθος που επιτελούν καθώς το ΠΕΠ της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου είναι η τελευταία μεγάλη χρηματοδοτική ευκαιρία.  

 

Η Περιφερειακή Σύνθεση δίνει έμφαση στα έργα υποδομής με τον, όσο το δυνατόν, υψηλότερο πολλαπλασιαστή, με αειφορικά χαρακτηριστικά και με κεντρικούς άξονες την τεχνολογία, την έρευνα την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.  

 

Η παράταξή μας πιστεύει στην αυξημένη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου της ΑΜΘ προκειμένου να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, να αναπτυχθεί η οικονομία και να αυξηθεί η απασχόληση αντί της ανεργίας. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι η μεγαλύτερη και πιο αποδοτική επένδυση στην περιοχή μας.

 

Η παράταξή μας πιστεύει και στηρίζει την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άλλωστε, έχουμε από καιρό ζητήσει να καταρτιστεί το λεγόμενο «ενεργειακό» χωροταξικό σχέδιο. Ταυτόχρονα, όμως πιστεύει και στο δικαίωμα των πολιτών του ορεινού όγκου να απολαμβάνουν ένα αποδεκτό επίπεδο ποιότητας ζωής και όχι να προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από τους πυλώνες με τους ρότορες των ανεμογεννητριών. 

 

Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα ανάπτυξης επισκέψιμων ορεινών όγκων στην ΑΜΘ, οι οποίοι θα έχουν και τουριστικό ενδιαφέρον και θα τυγχάνουν προβολής αλλά και θα αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τα οποία έχουν. Μάλιστα η συγκρότηση ενός δικτύου τέτοιων περιοχών αποτελεί προτεραιότητα καθώς σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές αυτό αποτελεί μία καλή πρακτική.

 

Πιστεύουμε στην συνεργασία με τα δύο Πανεπιστήμια της περιφέρειάς μας (ΔΠΘ & ΔΙΠΑΕ) και η συνεργασία δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στην χρηματοδότηση από το ΠΕΠ αλλά πρέπει να επεκτείνεται στην αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και το ερευνητικού του έργου προς όφελος της κοινωνίας.

 

Είναι τραγικό ότι από τον Σεπτέμβριο ο Περιφερειάρχης δεν βρήκε χρόνο να προγραμματίσει σε συνεργασία με τα δύο Πανεπιστήμια, μία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την πορεία ανάπτυξης των ιδρυμάτων και το ζήτημα με τις σχολές οι οποίες έχουν δεχθεί πολύ μικρό αριθμό εισακτέων. 

 

Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού σε επιστημονική βάση, με προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών υψηλών βαλαντίων. Πιστεύουμε, όμως ότι οι ερασιτεχνισμοί ή ξεπερασμένες πρακτικές πρέπει να αντικατασταθούν από ό,τι επιτάσσει η σημερινή πραγματικότητα. Αναγκαίο είναι να υιοθετηθεί ένα σύστημα που δεν θα εστιάζει στα ταξίδια των αιρετών αλλά στην άμεση ξεκάθαρη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται με σύγχρονες μεθόδους. 

 

«Η Περιφερειακή Σύνθεση δεν αποδέχεται τον ρόλο του παθητικού αποδέκτη»

 

Πιστεύουμε στην διεκδίκηση. Η Περιφερειακή Σύνθεση δεν αποδέχεται τον ρόλο του παθητικού αποδέκτη ή του απλού διαχειριστή για τη θέση του Περιφερειάρχη και των Αντιπεριφερειαρχών. Η παράταξή μας προτάσσει τη σθεναρή και με επιχειρήματα διεκδίκηση, τα συνεχή αιτήματα και τον διαρκή διάλογο. Απτό παράδειγμα: Προσφάτως, ανακοινώθηκε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει ιδιαίτερα προνόμια στον Έβρο, από όπου και κατάγομαι. Εμείς χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη, αλλά απαιτούμε, την επέκταση των προνομίων σε ολόκληρη την Περιφέρεια μας και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να στοιχειοθετήσουμε το αίτημα μας.  

 

«Οι μισθοφόροι δεν πολεμούν»

 

Θα ήθελα να πω σε όλους τους συμπολίτες μας ότι πέρα από όλα αυτά, η ενασχόληση με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση απαιτεί αρχές. Εννοώ αυτό που λέω και δεν μιλώ «καθ’ υπερβολή». Η «Συνέπεια», το «Όραμα», η «Υπευθυνότητα» και η «Δουλειά» δεν αποτελούν αυτονόητες προϋποθέσεις!  Όταν μάλιστα αποδεικνύεται ότι εδώ λείπουν …

 

Ένας συμπατριώτης μου, μου είχε πει ότι «οι μισθοφόροι δεν πολεμούν. Αντίθετα πολεμούν όσοι πιστεύουν στον αγώνα που δίνουν! Οι μισθοφόροι καταφέρνουν και βολεύονται και ενίοτε λιποτακτούν»!  Είναι προδιαγεγραμμένο μία διοίκηση να μην παράγει έργο εάν προτεραιότητα είναι ποιος θα πάρει, ποια θέση και ποιο μισθό! 

 

Τι νόημα έχουν τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής μας θέσης, ως ΑΜΘ, όταν κανείς δεν εργάζεται για την αξιοποίησή τους;  Περιφερειακοί σύμβουλοι μπήκαν στον πειρασμό του μισθού. Δεν θα έφευγαν, προφανώς, εάν και η «Περιφερειακή Σύνθεση», ως αντιπολίτευση μπορούσε να χορηγεί μισθούς …! 

 

Πραγματικά, όμως είναι επιεικώς ανήθικο όταν στην τοπική μας κοινωνία, στην περιοχή μας υπάρχουν εκατοντάδες και χιλιάδες άνεργοι και υποαπασχολούμενοι, οι οποίοι βιώνουν με αξιοπρέπεια την οικονομική τους στενότητα, κάποιοι να συνωθούνται για να ξεπουλήσουν την ψήφο των πολιτών ώστε να εισπράξουν περίπου 2000 € κάθε μήνα επιπλέον των εισοδημάτων που έχουν από την δουλειά τους. 

 

Πρώτα σε αυτούς τους άνεργους και υποαπασχολούμενους οφείλουν να απολογηθούν. Στην συνέχεια πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους κι αυτοί την εξαργύρωσαν, με «φθηνό» τρόπο! Δεν θα ασχοληθώ, όμως, περισσότερο μαζί τους γιατί νομίζω ότι η κοινωνία, σιωπηλά, τους αποδοκιμάζει και τους απομονώνει και αυτό θα το βιώσουν στον κατάλληλο χρόνο. 

 

«Δεν θα ξεπουλήσουμε την ψήφο σας» 

 

Θα τιμήσουμε την ψήφο σας! Δεν υιοθετούμε τις «κωλοτούμπες» και δεν αναιρούμε τις απόψεις μας! Πιστεύουμε στο τρίπτυχο «Συνέπεια», «Όραμα», «Δουλειά»! Και δεν κάνουμε «Αγγαρεία»! Πιστεύουμε ότι η πολιτική έχει ήθος και ηθική!

 

Ολοκληρώνοντας, προσπάθησα με λίγα λόγια να σας μιλήσω:

 

Για το πώς ξεκίνησε αυτή η πορεία της «Περιφερειακής Σύνθεσης» και για το ποιοι είναι οι στόχοι μας, τα κίνητρα μας και το τι θέλουμε για την Περιφέρεια.  

 

Δύο χρόνια στην αντιπολίτευση κινηθήκαμε με υπευθυνότητα, κάναμε κριτική στη διοίκηση. Στηρίξαμε την διοίκηση ακόμη και σε δύσκολες ψηφοφορίες (πχ νέα σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη – Καβάλα – Τοξότες, αλλά και οι δύο νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) και σε πληθώρα έργων και επενδύσεων στην Οικονομική Επιτροπή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο με υπευθυνότητα. 

 

Αναδείξαμε θέματα. Όπως και ψέξαμε ό,τι θεωρήσαμε λανθασμένο και έτσι θα συνεχίσουμε. Ενδεικτικά, χωρίς να θέλω να εμπλακώ σε αριθμούς, η παράταξή μας κατέθεσε μία μακρά σειρά επερωτήσεων, που υπερβαίνουν τις 50 εδώ και 2.5 χρόνια και με πάνω από 60 παρεμβάσεις βάλαμε φλέγοντα θέματα στη δημόσια συζήτηση.

 

Θέλω να σας πω ότι θα συνεχίσουμε τη δυναμική πορεία μας … 

 

•          γιατί κίνητρο  μας είναι η προσφορά στη κοινωνία, 

 

•          γιατί πυξίδα μας είναι μια περιφέρεια δίπλα στον πολίτη,  

 

•          γιατί ο ρεβανσισμός δεν έχει θέση στην πολιτική μας,

 

•          γιατί οι δολοπλοκίες δεν μας αφορούν, 

 

•          γιατί οι απόψεις όλων είναι σεβαστές και συντελούν στην σύνθεση και τη συνεργασία,

 

•          γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται την παρουσία μας στην καθημερινότητα τους,   

 

•          γιατί ο συνδυασμός μας παραμένει δυνατός, όσο συνεχίζει να τιμά της αξίες του και όχι τα πρόσωπα 

 

Μου αρέσει να λέω ότι «είμαστε η ήρεμη δύναμη» και η δύναμη που παίρνουμε από όλες και όλους εσάς, με κάνει πλέον να πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές θα μας χαρίσετε τη νίκη. 

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

 

«Περιφερειακής Σύνθεσης» 

 

            2019 (από1/9) 2020    2021    2022 (ως 31/1)

Δελτία Τύπου 9          50        71        8

Επερωτήσεις   4          7          34        6

Εισηγήσεις       6          23        8          -

Αιτήματα σύγκλισης ΠΣ         1          7          3          -

Προτάσεις ψηφισμάτων         -           1          4          1