Μετά από όλες τις υπερβολές της εορταστικής περιόδου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μία από τις πιο κοινές αποφάσεις για μετά από την Πρωτοχρονιά κάθε χρόνο είναι η απώλεια βάρους. Εάν το να χάσετε μερικά κιλά είναι πολύ σημαντικό για εσάς ή απλά θέλετε να κάνετε μια υγιεινή αποτοξίνωση, ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε.

 

1. Διώξτε τις ενοχές

 

Πρώτα από όλα, μην τα βάζετε με τον εαυτό σας αν ξεφύγατε λίγο ή και πολύ κατά την διάρκεια των εορτών. Να θυμάστε ότι αυτό που επηρεάζει την συνολική σας υγεία, είναι αυτό που τρώτε σε τακτική βάση και όχι αυτό που γίνεται κάποιες συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου όπως είναι οι γιορτές των χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. 

 

Μια μικρή περίοδος υπερβολικής απόλαυσης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας και πρέπει να την απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές και τύψεις. 

 

2. Σκεφτείτε την ισορροπία και όχι τη στέρηση

 

Μετά από μια εορταστική έκρηξη γευστικών απολαύσεων, μπορεί να είναι πολύ εύκολο να να σκεφτείτε ότι πρέπει να κάνετε μια ακραία αποτοξίνωση ή δίαιτα. Συνήθως αυτή η πρακτική πρέπει να ξέρετε ότι είναι αναποτελεσματική. Βγάλτε από το μυαλό σας την σκέψη "πως να χάσω γρήγορα κιλά". 

 

Η δίαιτα γιο-γιο και ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Με άλλα λόγια, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, όταν περιορίζετε τις θερμίδες, τα επίπεδα των ορμονών της πείνας σας αυξάνονται σημαντικά, αυξάνοντας την όρεξή σας και δοκιμάζοντας τη δύναμη της θέλησής σας.

 

3. Μην ανεβείτε στη ζυγαριά

 

Μετά από λίγες μέρες χριστουγεννιάτικου φαγητού, είναι πιθανό να ζυγίσετε λίγο παραπάνω. Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει επειδή έχετε πάρει σωματικό λίπος, αλλά επειδή έχετε συγκρατήσει νερό λόγω του επιπλέον αλατιού που έχετε καταναλώσει σε όλα αυτά τα εορταστικά φαγητά.

 

Μείνετε μακριά από τη ζυγαριά και αντ' αυτού εστιάστε την ενέργεια και την προσοχή σας στα βήματα που κάνετε για να επαναφέρετε την υγιεινή διατροφή σας σε καλό δρόμο. Το να πίνετε άφθονο νερό, να τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να μείνετε μακριά από επεξεργασμένα τρόφιμα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το φούσκωμα μετά τις γιορτές. 

 

Το πράσινο τσάι ή κάποια άλλα ροφήματα όπως είναι το Matcha Slim μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί και να ξεκινήσει να καίει θερμίδες πιο γρήγορα.

 

Δοκιμάστε τα στενά σας ρούχα μία φορά την εβδομάδα για να καταλάβετε πώς τα πηγαίνετε.

 

4. Μην αφήνετε στο σπίτι γλυκά που έχουν μείνει από τις γιορτές

 

Αν δεν υπάρχουν γλυκά και λιχουδιές, δεν μπορείτε να τις φάτε! Αλλά αν γνωρίζετε ότι έχετε μια κουζίνα γεμάτη μπισκότα, σοκολάτα και χριστουγεννιάτικο κέικ, είναι σίγουρο πως όσο και να μην το θέλετε, τελικά θα υποκύψετε.

 

Μόλις τελειώσουν οι γιορτές, καθαρίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας για να είστε σίγουροι πως δεν υπάρχουν γευστικοί πειρασμοί μέσα στο σπίτι

 

Εφοδιαστείτε με πιο υγιεινά σνακ, όπως ωμούς ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα και ψιλοκομμένα λαχανικά. Γεμίστε το σπίτι υγιεινά τρόφιμα.

 

5. Πάρτε τα γεύματα σας στην δουλειά

 

Η ορμόνη γκρελίνη, που απελευθερώνεται από το στομάχι όταν πεινάτε, πιστεύεται ότι ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και μας οδηγεί συχνά σε πρόχειρο φαγητό με πολλές θερμίδες.

 

Παίρνοντας το δικό σας μεσημεριανό γεύμα και σνακ στη δουλειά, μπορείτε να κάνετε καλές και μελετημένες επιλογές και δεν θα αφήσετε την ορμόνη γκρελίνη να αποφασίζει για το τι θα φάτε. Αφιερώστε μερικές ώρες την Κυριακή προετοιμάζοντας φαγητό για την όλη εβδομάδα και θα είστε ευγνώμονες για αυτό μόλις αρχίσει η πίεση και το τρέξιμο της εβδομάδας σας.

 

Η σπιτική σούπα είναι κάτι που μπορείτε να μαγειρέψετε και να καταψύξετε πολύ εύκολα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών. Το να βάλετε ένα μέρος του δείπνου σας σε ένα τάπερ για να το χρησιμοποιήσετε για το μεσημεριανό γεύμα την επόμενη μέρα είναι μια άλλη επιλογή που θα σας προσφέρει χρόνο. 

 

6. Βάλτε στόχους για άσκηση

 

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου είναι σχεδόν πάντα η πιο πολυσύχναστη του έτους για τα γυμναστήρια. Ωστόσο, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι αριθμοί προσέλευσης σχεδόν πάντα πέφτουν, έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Για όσους από εμάς δεν είμαστε τόσο φαν της γυμναστικής, απλώς το «να πηγαίνουμε περισσότερο στο γυμναστήριο» είναι απλώς μια πολύ ασαφής δέσμευση. Το κλειδί είναι να θέσετε πολύ συγκεκριμένους στόχους άσκησης, π.χ. δύο μαθήματα ζούμπα την εβδομάδα και ένα μάθημα γιόγκα κάθε Κυριακή. Προγραμματίστε την άσκησή σας εκ των προτέρων και  βεβαιωθείτε ότι θα υλοποιήσετε τον προγραμματισμό σας.

 

Η συνέπεια στην γυμναστική είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα και την υγεία μας. Δύο φορές την εβδομάδα μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους από μια εβδομάδα με πέντε συνεδρίες άσκησης και μετά τίποτα για τρεις εβδομάδες. Κάντε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για εσάς και επιμείνετε σε αυτό.

 

7. Περπατάτε περισσότερο

 

Η άσκηση όχι μόνο καίει θερμίδες, αλλά ενισχύει την αυτοεκτίμηση και σας βάζει σε μια θετική νοοτροπία, ενθαρρύνοντας σας περαιτέρω να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και τρόπου ζωής.

 

Εκτός από την προγραμματισμένη άσκησή σας, απλώς περπατήστε περισσότερο αυξάνοντας τον αριθμό των βημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους απώλειας βάρους σας.

 

Εξοικειωθείτε με τη λειτουργία μέτρησης βημάτων στο smartphone σας και χρησιμοποιήστε κάθε ευκαιρία για να περπατήσετε, θέτοντας στον εαυτό σας εβδομαδιαίους στόχους βημάτων. Για παράδειγμα, οι τηλεφωνικές συναντήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν ενώ βηματίζετε πάνω κάτω στο γραφείο!

 

Οι αναρριχήσεις σκαλοπατιών είναι φανταστικές για την οικοδόμηση και τόνωση των μυών και είναι ένας εύκολος τρόπος για να στριμώξετε λίγη προπόνηση στο μεσημεριανό σας διάλειμμα ή όταν είστε στο σπίτι.