Αρνητικό ήταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στην πραγματοποίηση της συναυλίας των Γιώργου Νταλάρα, Ελένης Βιτάλη και Γλυκερίας στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Η εξέλιξη ήταν πλήρως αναμενόμενη τόσο γιατί το ΚΑΣ έλαβε υπόψιν του την αρνητική εισήγηση που υπήρξε από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων όσο και γιατί στο παρελθόν πάντα τηρούσε ανάλογη στάση σε συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών, στις οποίες αναμένονται χιλιάδες θεατές, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για φθορές στο μνημείο.

Το ΚΑΣ θα μπορούσε να είχε απορρίψει τη συναυλία αυτή ακόμη κι αν ήταν ενός εκ των τριών ερμηνευτών, πόσω δε μάλλον όταν πρόκειται για τρεις πολύ δημοφιλής καλλιτέχνες.

Ως επίσημη αιτιολόγηση της απόρριψης ήταν ότι η εν λόγω συναυλία «δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του αρχαίου θεάτρου». Μπορεί να ακούγεται περίεργο που το ΚΑΣ έχει άποψη για το περιεχόμενο των θεαμάτων που φιλοξενούνται στα αρχαία θέατρα -και είναι περίεργο- ωστόσο φαίνεται ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε η εισήγηση που υπήρξε από την τοπική υπηρεσία. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι αντίστοιχες συναυλίες επιτρέπονται κανονικά σε άλλους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι στο ΚΑΣ έφτασε εισήγηση προς έγκριση ή απόρριψη για το σύνολο των θεαμάτων που θα φιλοξενηθούν στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του φετινού, 58ου Φεστιβάλ. Το Συμβούλιο ενέκρινε το σύνολο των θεατρικών παραστάσεων (ασχέτως περιεχομένου!) ορίζοντας ωστόσο τον ανώτερο αριθμό θεατών στα 2.000 άτομα.

Αυτό αναμένεται να επηρεάσει και τον αριθμό εισιτηρίων που θα εκδοθούν και θα τεθούν προς πώληση από τα θεατρικά σχήματα. Σημειώνεται ότι ορισμένες από τις παραστάσεις, λόγω εμφάνισης πολλών και γνωστών ηθοποιών, έχουν από τώρα μεγάλη ζήτηση. Μάλιστα αρκετές από αυτές θα ανεβούν για δύο συνεχόμενες ημέρες ώστε να καλυφθεί η ζήτηση του κόσμου μιας και το πλαφόν των 2.000 θεατών ήταν σε ένα βαθμό αναμενόμενο.

Αντιθέτως, η συναυλία Νταλάρα, Βιτάλη, Γλυκερίας ήταν μόνο για μία ημέρα, γεγονός που προκάλεσε φόβους επανάληψης παλιών φαινομένων, όταν κόβονταν περισσότερα εισιτήρια και όταν οι θεατές έκαναν… έφοδο στο συναυλιακό χώρο, αρκετά μετά την έναρξη της συναυλίας.

Ο Δήμος Καβάλας ως διοργανωτής του Φεστιβάλ Φιλίππων αναζητά ήδη τον κατάλληλο χώρο ώστε να μην ακυρωθεί η συναυλία. Για την ώρα φαίνεται να μην συζητιέται η περίπτωση του Φρουρίου (Κάστρου) αφενός λόγω του ότι εκείνη την ημέρα, στις 3 Αυγούστου, ο χώρος είναι δεσμευμένος για την τριήμερη παρουσίαση (2 έως 4 Αυγούστου) των φοιτητών της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ, αφετέρου γιατί ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει πολύ μεγάλο αριθμό θεατών.

Ως πιθανή εναλλακτική φαντάζει το Δημοτικό Γήπεδο Ανθή Καραγιάννη (πρώην Εθνικό) για το οποίο όμως πρέπει να συναινέσουν και οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών.