γράφει ο 

Γιώργος Καρανίκας 

 

Ο Μπιλ Γκέιτς αναζητά αγροτικές εκτάσεις προκειμένου να βοηθήσει στη διάσωση του περιβάλλοντος – αλλά ο ίδιος χρησιμοποιεί ένα από τα πλέον ρυπογόνα μέσα μεταφοράς στον κόσμο.

 

Σύμφωνα με την New York Post, παραμονή της εμφάνισής του στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Σκωτία, ο δισεκατομμυριούχος σε ταξίδι με το υπερπολυτελές σκάφος του κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής πραγματοποίησε αγορές εκατοντάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης. Απώτερος σκοπός του, από ότι φαίνεται, είναι η δημιουργία ενός μεγάλου βιώσιμου αγροκτήματος, το οποίο θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, το φιλανθρωπικό ίδρυμα των 50 δισ. δολαρίων που διευθύνει με την πρώην σύζυγό του.

 

Ο Γκέιτς, ο οποίος έκλεισε τα 66 του χρόνια την Πέμπτη σε ένα πάρτι στην παραλία, στο οποίο συμμετείχε και ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, υποσχέθηκε 315 εκατομμύρια δολάρια στη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη την Τρίτη για να βοηθήσει τους αγρότες να αναπτύξουν καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

 

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι τα χρήματα που υποσχέθηκε ο μη κερδοσκοπικός του οργανισμός στη Γλασκώβη θα διατεθούν σε μια κοινοπραξία σπόρων που θα βοηθήσει τους αγρότες να προσαρμοστούν στα μεταβαλλόμενα κλιματικά πρότυπα.

 

“Αν οι μικροκαλλιεργητές δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, θα χάσουμε την παγκόσμια μάχη κατά της πείνας και της φτώχειας”, έγραψε στο Twitter.

 

Όμως ο Γκέιτς ξεκίνησε την περιβαλλοντική του σταυροφορία πάνω σε μια υπερπολυτελή θαλαμηγό, η οποία, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, συγκαταλέγεται στους χειρότερους οικολογικούς παραβάτες στον κόσμο.

 

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, έπλευσε με το LANA, ένα σκάφος 354 ποδιών που περιγράφεται ως “ένα από τα πιο πολυτελή superyachts στον κόσμο”. Το σκάφος περιλαμβάνει οκτώ καμπίνες, γήπεδο γκολφ, αίθουσα κινηματογράφου, πισίνα και αίθουσες μασάζ. Φιλοξενεί 12 επισκέπτες και 31 μέλη του πληρώματος και ενοικιάζεται για περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα, σύμφωνα με μια υπηρεσία ενοικίασης σκαφών αναψυχής με έδρα το Μονακό.

 

Το LANA ακολουθούσε το Wayfinder – ένα πολυτελές “σκάφος εφοδιασμού” 223 ποδιών, το οποίο πιστεύεται ότι ανήκει στον δισεκατομμυριούχο και χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τους 30 σωματοφύλακές του για το εβδομαδιαίο ταξίδι, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα.

 

Γιατί επέλεξε την Τουρκία;

 

Η τελευταία επίσκεψη στη γειτονική χώρα ήταν η δεύτερη σε διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς αναζητεί επιχειρηματικές και φιλανθρωπικές ευκαιρίες στη χώρα.

 

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, φέρεται να έχει ήδη αγοράσει 90.000 στρέμματα στην Ευρωπαϊκή Τουρκία. Μάλιστα, η φημολογία γύρω από το ενδιαφέρον ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της γης στη γειτονική χώρα, καθώς ιδιοκτήτες ελπίζουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, ζητώντας εξωφρενικά ποσά για τα χωράφια τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Μπιλ Γκέιτς είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στις ΗΠΑ, αφού έχει στην κατοχή του σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα. 

 

Το ερώτημα που προκύπτει μετά το ρεπορτάζ είναι γιατί δεν θέλει να αγοράσει και στην Ελλάδα, στην οποία θέλουν όλοι να επενδύσουν και κανείς δεν έρχεται να το κάνει, πέραν από κάτι ψιλικατζήδες;

 

Αλλά μάλλον ούτε ο Μπίλ θέλει να έχει νταλαβέρια μαζί μας.

 

Πηγαίνω στο ζοφερό 2016 όταν δεν είχαμε ΣΥΡΙΖΑ που τον έχουν ως μπαμπούλα των επενδύσεων και ήμασταν τότε στο μέσον της κρίσης όπου όλα μπορούσαν να πουληθούν μπιρ παρά.

 

Τότε λοιπόν αρχές Μαρτίου, είχε διοργανωθεί εσπερίδα από το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με τίτλο  «Ποιες επενδύσεις για ποια ανάπτυξη;» που ήταν το βασικό θέμα συζήτησης σε, με αρκετούς ομιλητές από τον χώρο της πολιτικής, του επιχερείν, καθώς και οικονομολόγους να δίνουν το παρόν.

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε για το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. 

 

Ο ίδιος ανέφερε πως οι τράπεζες διευκολύνονται από την επιβολή των capital controls που τους επιτρέπει τη διάσωση των καταθέσεων, ωστόσο υπάρχει μεγάλο αντιεπενδυτικό βάρος. 

 

Το κράτος στηρίζει τις επενδύσεις , οι τοπικές κοινωνίες όμως όχι».

 

Το τι του απάντησαν οι Αμερικάνοι, καλύτερα να μην το αναφέρω!

 

Και αυτό τα λέει όλα… Το μπαλάκι που ρίχνει η εκάστοτε κυβέρνηση στον άγνωστο Χ που λέγεται τοπική κοινωνία είναι ακρογωνιαίος λίθος γιατί δεν μας θέλει κανείς ούτε για νταλαβέρι! 

 

Α να θυμίσω ακόμη το ενδιαφέρον του άλλου μεγάλου δισεκατομμυριούχου, Τζόρτζ Σόρος, που ήθελε να αγοράσει εκτάσεις στη Θράκη για βιολογική καλλιέργεια με ενδιάμεσο την Μάργκαρετ Παπανδρέου που μας ερχόταν εδώ κάθε λίγο και λιγάκι!