γράφει ο

Γιώργος Καρανίκας

 

Σας πάω πίσω είκοσι χρόνια το 2003 και διαβάζω στα παραπολιτικά της Καθημερινής:

 

«Στον πέμπτο όροφο της οδού Βεντήρη 1, δίπλα στο ξενοδοχείο Χίλτον, ο κ. Γιώργος  Σουφλιάς πνιγμένος στα χαρτιά του ρίχνει κλεφτές ματιές στην Ακρόπολη και αναστενάζει αναλογιζόμενος «τα χαμένα προηγούμενα χρόνια», όπως λέει. «O Σημίτης αγαπητέ μου -εισέρχεται κατευθείαν στο θέμα- έχει ευθύνες μεγάλες γιατί ενδιαφέρθηκε μόνο για τη θέση που θα καταλάβει στην ιστορία και για τίποτε άλλο. Φαίνεται αυτό από το περιορισμένο ενδιαφέρον που έδειξε για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Αγνοεί την τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα, δεν γνωρίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και η προσοχή του συστηματικά συγκεντρώθηκε σε υποθέσεις που ακτινοβολούν και ανεβάζουν τον ίδιο».

 

Είστε σκληρός μαζί του παρατηρήσαμε, αλλά εκείνος επέμεινε και συνέχισε να επιχειρηματολογεί λέγοντας πως «αν ο πρωθυπουργός γνώριζε την κατάσταση θα είχε επέμβει εγκαίρως στην υγεία, θα είχε ασχοληθεί προσωπικά με τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης που επέλεξε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, θα είχε παρέμβει στο υπουργείο Παιδείας, όπου διατηρεί έναν κακό υπουργό και βεβαίως θα είχε αλλάξει από χρόνια τον Κώστα Λαλιώτη, γιατί θα έβλεπε ότι με τις μεθόδους του τα έργα καθυστερούσαν και κόστιζαν πανάκριβα».

 

«Για εκείνο όμως που τον κατηγορώ βαρύτατα, συνέχισε απτόητος, είναι γιατί δεν έπραξε τίποτε προκειμένου να συγκρατήσει το κύμα διαφθοράς που έχει μολύνει όλην την κοινωνία.

 

Ανέχθηκε τις εμπλοκές των επιχειρηματιών στη διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού, τους άφησε ανενόχλητους στη μοιρασιά και έφθασε η διαφθορά σε επίπεδα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που φανταζόμαστε, όπως παρατήρησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Κρουσταλάκης».

 

Στις ενστάσεις μας ότι ο πρωθυπουργός είναι ένας έντιμος πολιτικός, αντέτεινε πως «δεν αρκεί αυτό και ίσως είναι μεγαλύτερη η ευθύνη του γιατί δέχθηκε να παίζεται έτσι το παιχνίδι, με αποτέλεσμα το πλήθος των μικρών κομματικών πυρήνων στο κράτος να υιοθετήσουν ακραία συμπεριφορά και να επιβάλλουν καθεστώτα συναλλαγής παντού στο δημόσιο βίο.

 

Όπου να σταθώ, όπου και να βρεθώ, ακούω πολίτες να διαμαρτύρονται, να είναι εξοργισμένοι γι’ αυτό το κλίμα διαφθοράς που έχει εισχωρήσει παντού».

 

«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να φύγει αγαπητέ μου», συνέχισε ο κ. Σουφλιάς, «γιατί έχει σαπίσει το σύμπαν, έχει κουράσει και τέλος πάντων επειδή έτσι επιβάλλει το δημοκρατικό παιχνίδι», μεταδίδοντας ίσως με τον τρόπο αυτόν την κεντρική επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας κατά την οκτάμηνη προεκλογική περίοδο που ακολουθεί.

 

Από τη συζήτηση με τον άνθρωπο που επεξεργάζεται το πρόγραμμα και τις βασικές γραμμές της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται κανείς πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα δώσει κυρίως τη μάχη αντλώντας επιχειρήματα από τα βάρη που έχει συσσωρεύσει η μακρόχρονη παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

 

Θα επιμείνει στην κριτική επί πλευρών διακυβέρνησης της χώρας και θα επιχειρήσει να ενισχύσει την εκδηλούμενη δυσαρέσκεια του πληθυσμού.

 

Στην απορία μας αν μια τέτοια τακτική είναι αρκετή για να φέρει την εξουσία και τέλος πάντων αν καλύπτει τις ανάγκες του εκλογικού σώματος, ο κ. Σουφλιάς απαντά σαφώς «όχι» και τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της και στη διαδρομή προς τις εκλογές θα αναδείξει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης αποφεύγοντας τις υποσχέσεις και τα πολλά δοσίματα.

 

«Εμείς δεν θα υποσχεθούμε παροχές, θα το δείτε στη Θεσσαλονίκη. Το είδατε στο πρόγραμμα της Παιδείας και της Γεωργίας, όπου δεν υποσχεθήκαμε παροχές στους αγρότες.

 

Το πρόγραμμά μας είναι καθαρό, θα διακρίνεται για τη σαφήνεια των προτάσεων, οι οποίες θα είναι έτοιμες να εφαρμοσθούν και να αποδώσουν αποτέλεσμα σημαντικό».

 

Προαναγγέλλει ότι στο προσεχές διάστημα και μέχρι τον Νοέμβριο θα παρουσιασθούν τα προγράμματα για τη δημόσια διοίκηση και την οικονομία, «τα οποία θα εξειδικεύουν την πολιτική στο μέγιστο βαθμό».

 

Ειδικώς για την οικονομία «η εξειδίκευση θα είναι πλήρης και θα καλύπτει όλους τους τομείς», δεσμεύεται ο κ. Σουφλιάς.

 

Μετά από αυτές τις σοφιστίες Σουφλιά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και μετά από μερικούς μήνες έγινε κυβέρνηση η ΝΔ, πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Σουφλιάς, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ!

 

Το τι έγινε στην διακυβέρνηση Καραμανλή είναι γνωστά από το 2004 μέχρι το 2009 και μετά ήρθαν τα μνημόνια και όλα τα δεινά…

 

Και μετά από είκοσι χρόνια τον «αρχιερέα της διαπλοκής», όπως πολύ σωστά τον είχε αποκαλέσει ο Κώστας Καραμανλής, σπεύδει να τιμήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρίχνοντας νερό στον μύλο όλων όσοι μιλούν για στενές επαφές και σχέσεις μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών, αλλά και για την ενσωμάτωση λογής λογής σημιτικών στη «γαλάζια» κυβέρνηση, με προφανή σκοπό του πρωθυπουργού τη μετάλλαξη και αλλοίωση της ιστορικής «γαλάζιας» παράταξης.

 

Το αίμα των ορθόδοξων νεοδημοκρατών πήρε πίσω ο Νικήτας Κακλαμάνης που μεταξύ άλλων ανέφερε: ««εγώ δεν έχω μάθει να κάνω τον Φαρισαίο και άλλα να λέω δημόσια και μετά να πηγαίνω να χειροκροτώ».