Στο δελτίο Τύπου του ΚΙΝΑΛ Καβάλας σχετικά με τις απολύσεις στη ΒΦΛ με την οποία καταλογίζει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον νόμο περί των απολύσεων απαντά η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου.  

 

"Λυπάμαι πολύ κάθε φορά που το ΚΙΝΑΛ Καβάλας επιβεβαιώνει αυτό που είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι « η ΝΔ είναι ιδεολογικός μας αντίπαλος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρξιακός μας αντίπαλος»" αναφέρει η κ. Ελευθεριάδου και επισημαίνει: 

 

Επειδή όμως, εγώ δεν θεωρώ το ΚΙΝΑΛ ούτε καν εχθρό, πόσο μάλλον υπαρξιακό, και ενώ θα μπορούσα να πω πολλά για την στάση που έχει κρατήσει το ΚΙΝΑΛ τα τελευταία δύο χρόνια στην Βουλή, θα αρκεστώ να ενημερώσω μόνο τον συντάκτη του ΔΤ ότι:

 

α) το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στον Λαυρεντιάδη αρνητική απάντηση, όταν ζήτησε από το Υπουργείο άδεια για να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις. Ακόμη και να ίσχυε ο Νόμος του 2016, σήμερα είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα έδινε θετική απάντηση,

 

β) η διαφορά του Νόμου που ίσχυε το 2016, με το Νόμο που έφερε ο Σύριζα το 2017 ( κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα επί ΝΔ ) είναι ότι πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας κρίνει για το εάν έγινε ή όχι ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων και διαβούλευση μαζί τους.

 

Η κρίση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα δίκη, καθώς η ενημέρωση και η ουσιαστική διαβούλευση με τους εργαζόμενους αποτελεί τυπική προϋπόθεση για την εγκυρότητα των ομαδικών απολύσεων.

 

Είναι βέβαιο ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, αν κυβερνούσε ο Σύριζα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα αποφάσιζε το αντίθετο από αυτό που αποφάσισε η κ. Στρατινάκη και οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας τώρα,

 

γ) στα δικαστήρια δεν θα πάει κανείς να ακυρώσει τον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι θα πάνε να ακυρώσουν τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις τους, τις οποίες αποφάσισε ο εργοδότης τους Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Ας ρωτήσει λοιπόν ο συντάκτης έναν εργατολόγο και ας μην εκτίθεται.

 

Επομένως, καλό είναι να καταλάβει ο συντάκτης του ΔΤ ότι δεν φταίει ο Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ποιοι ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τον Νόμο και να μην υιοθετεί τα επιχειρήματα του Βρούτση και του Χατζηδάκη.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση δεν σηκώνει ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις, καλώ τον συντάκτη, αφού προσθέσει σε όποιο σημείο του ΔΤ τον βολεύει το όνομα του καταδικασμένου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (θέλω να πιστεύω ότι του διέφυγε και όχι ότι το παρέλειψε σκόπιμα), να επικοινωνήσει, είτε μαζί μου είτε με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργο Μουλκιώτη, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία στην υπόθεση αυτή, να ενημερωθεί καλύτερα και εν συνεχεία, να προβούμε σε κοινές ενέργειες και δράσεις για να επαναφέρουμε την εργασιακή νομιμότητα στο εργοστάσιο. 

 

 Όχι μόνο για τους 130 που απολύθηκαν τώρα, αλλά και για τους εκατοντάδες συμπολίτες μας εντός του εργοστασίου οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις γαλέρας χωρίς κανένα εργασιακό ή συνδικαλιστικό δικαίωμα.