γράφει ο 

Γιώργος Καρανίκας 

 

Κι ενώ τα μηνύματα από τους προέδρους των ξενοδόχων ανά την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά, με κάποιον προβληματισμό για την επέκταση της σεζόν τον Σεπτέμβριο, κάποιοι γκρινιάζουν διαρκώς και αναφέρουν ότι ο δικός τους κλάδος υπηρεσιών διαμονής, δεν πάει καλά.

 

Είναι οι συνήθεις γκρινιάρηδες, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ή λένε την αλήθεια;

 

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. που δεν είναι άλλη από την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος σε επιστολή της στους αρμοδίους υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών, αναφέρει στον τίτλο: ««Ομιχλώδης» η φετινή τουριστική σεζόν, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν το 40% του 2019.

 

Απαραίτητη η λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν την επιβίωση των μικρών καταλυμάτων»…

 

Και συνεχίζει: «Ασταθής και αβέβαιη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φετινή τουριστική χρονιά, με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού να καθορίζουν, εν πολλοίς, την πορεία του ελληνικού Τουρισμού.

 

Η φετινή σεζόν είναι εξαιρετικά «ομιχλώδης» και για τον κλάδο των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, με τις πληρότητες να μην υπερβαίνουν το 30%-40% των προ-πανδημικών επιπέδων, του 2019, και, πάντως, σε καμία περίπτωση, να μην προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω. Έτσι, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ικανοποιητικές πληρότητες εφέτος, καταρρίπτονται.

 

Η ζήτηση δεν έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές να εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις από άλλες. Έτσι, για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα, που δέχεται τουριστικές ροές από τα Βαλκάνια, η σεζόν εξελίσσεται καλύτερα, όμως στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές οι πληρότητες δεν υπερβαίνουν το 40% του 2019.

 

Σε αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο έχει το γεγονός ότι, η βρετανική αγορά μόλις «ξεκλείδωσε» -μετά την άρση των περιορισμών, που εφάρμοζε η κυβέρνηση Johnson, στις 19 Ιουλίου-, η ρωσική αγορά παραμένει ακόμη εκτός «παιχνιδιού», ενώ οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, το τελικό αποτέλεσμα.

 

Από τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό ότι, και η φετινή είναι μία ακόμη σεζόν επιβίωσης για τα μικρά τουριστικά καταλύματα. Γι' αυτό, για πολλοστή φορά, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που θα εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που τόσο έχουν ανάγκη εδώ κι ενάμιση χρόνο.

 

Η Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. ζητάει την ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου σε χρηματοδοτικά προγράμματα και σε νέα, έκτακτα μέτρα στήριξης, με εξειδικεύσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, τους επόμενους μήνες και, κυρίως, την επόμενη χειμερινή περίοδο».

 

Το πρώτο συμπέρασμα είναι απλό. Η Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι δεν είναι μέσα στα μέλη της Συνομοσπονδίας, μια και άλλος ένας συνδικαλιστικός φορέας τουριστικών επαγγελματιών στην Ελλάδα «καρφώνει» ότι η βόρειος χώρα φέτος καταγράφει επιτυχίες στο τουριστικό προϊόν…

 

Αλήθεια όταν η δική μας περιοχή του Βορρά, «έτρωγε την πιπεριά» κατά το κοινώς λεγόμενο και δεν είχε την τουριστική κίνηση, γιατί αυτή η Συνομοσπονδία δεν έβγαζε επιστολές και ανακοινώσεις ζητώντας στήριξη των συναδέλφων τους;

 

Αλλά δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα. Μια φύλλα και μια ξύλα…

 

Αρχές Απριλίου και μέσα ακόμη στα χοντρά μέτρα του lockdown, τότε που μασούσαμε την τσίχλα της φούσκας της Ρόδου, με εκείνον τον «γελοίο» εγκλεισμό των 189 Ολλανδών τουριστών σε ξενοδοχειακή μονάδα, αναρωτιόμασταν όλοι ότι αυτό θα ήταν και το πρελούδιο της φετινής -ακόμη πιο απαιτητικής- τουριστικής σεζόν, της δεύτερης των κορωνο-διακοπών!

 

Ασφαλώς, και η μη επαφή με τον έξω κόσμο παραπέμπει περισσότερο σε ...ασκητισμό, που δεν εφάπτεται με το παραδοσιακό μοντέλο παραθερισμού στην χώρα μας, με την απόλαυση των υπέροχων και απαράμιλλης ομορφιάς φυσικών τοπίων μας, έλεγαν οι αναλυτές του τουρισμού.

 

Η σημερινή εικόνα μας δείχνει ότι οι κρατήσεις και οι πληρότητες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα είναι πάνω από το 80-85%, με έναν Αύγουστο θαυμάσιο όμοι του 2019, αλλά τώρα έχουμε και έναν Σεπτέμβριο που λόγω κρουσμάτων και μεταλλάξεων δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει…

 

Γνωρίζουμε όλοι ότι το 2021, με κάποιους προορισμούς να «κοιτούν» τα μεγέθη του 2019 και άλλους να βρίσκονται πολύ πίσω στην κούρσα της ανάκαμψης, θα είναι μια δύσκολη εξίσωση όταν θα κληθούμε να κάνουμε το τελικό ταμείο μετά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

 

Σε καταλύτη για τη μέχρι στιγμής διαμόρφωση της εικόνας έχει αναδειχθεί πάντως η βρετανική αγορά, η υποτονικότητα της οποίας έχει φρενάρει το «comeback» κάποιων νησιωτικών περιοχών.

 

Ας δούμε την συνέχεια του έργου και μετά θα κάνουμε ταμείο για να αναδείξουμε τους πατρικίους και τους πληβείους της φετινής τουριστικής σεζόν!

 

Μέχρι τότε γαλέρα και κουπί και η Παναγιά μαζί μας!