γράφει ο

Κώστας Λουκούμης 

 

Μετά από ένα «μουδιασμένο» ξεκίνημα τουριστικά, έχοντας και την εικόνα της περσινής σεζόν η οποία έφτασε στα τάρταρα από πλευράς κίνησης ξένων τουριστών λόγω των μέτρων και του «αόρατου εχθρού» όπως αποκαλούσαν τον κορωνοϊό, τώρα φαίνεται ότι… κάτι πάει καλά

 

Τα μηνύματα που φτάνουν από τη Θάσο, από ρεαλιστικές και ψύχραιμες φωνές, κάνουν λόγο για πληρότητες που φτάνουν σε υψηλό ποσοστό. «Περπατάει κόσμος», αυτή είναι η πιο συνηθισμένη φράση που μεταφέρουν επαγγελματίες και κάτοικοι του νησιού το τελευταίο διάστημα.

 

Το «περπατάει κόσμος» μπορεί για κάποιους να αποτελεί κάτι γενικό, ωστόσο όταν το ακούς από χείλη που ακόμα και στις καλές εποχές ήταν «μαγκωμένοι» τότε λες ότι υπάρχει μία αισιοδοξία.

 

Το καλό σενάριο: 

 

Συνεχίζεται η ροή των ξένων τουριστών (κυρίως οδικών) και η κίνηση κορυφώνεται τον Αύγουστο με την έλευση των Ελλήνων που παραδοσιακά αποτελούν τον επισκέπτη που θα φάει, θα πιεί, θα καταναλώσει. Αν το δούμε ακόμα πιο αισιόδοξα μπορούμε ίσως να ποντάρουμε και σε έναν καλό Σεπτέμβρη. Αν μείνουν έτσι τα πράγματα τότε ίσως να μιλάμε με δεδομένα που θα πλησιάζουν το 2019. 

 

Το κακό σενάριο: 

 

Όλα είναι ρευστά. Η αμφιβολία και η αβεβαιότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πτήσεις από το εξωτερικό είναι σχεδόν μηδενικές σε σχέση με άλλες χρονιές. Τα μεγάλα ξενοδοχεία έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα

 

Χώρες όπως η Γερμανία και η Ρουμανία ανέβασαν τον βαθμό επικινδυνότητας της Ελλάδας. Δυστυχώς η γενική εικόνα είναι αυτή που επηρεάζει τους δείκτες και όχι τα τοπικά χαρακτηριστικά. 

 

Επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν εξαρτώνται τα πάντα από εμάς. Ο κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις του δεν βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

 

O τουρισμός περνάει τη δική του κρίση υπό τον φόβο της μιας νέας έξαρσης της πανδημίας. Τα κρούσματα των τελευταίων 24ωρων στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα τοπικά lockdown όπως αυτό των προηγούμενων ημερών στη Μύκονο, επηρεάζουν έντονα κάποιον που θέλει να κάνει διακοπές. 

 

Ας κρατάμε μικρό καλάθι. Υπάρχει ακόμα δρόμος και προβλέπεται με εμπόδια μέχρι να γίνει η αποτίμηση στο φινάλε της σεζόν, με την ελπίδα ότι δεν θα μείνει μόνο το "περπατάει κόσμος".