«Το περίφημο “πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών”, όπως τελικά προκύπτει από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε αποκλείει τη μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου. 

 

Όπως επισημαίνει, «αποκλείονται κυρίως οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης, παρότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει την ενίσχυση τους, εφόσον πρόκειται για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή πάνω από το 95% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

 

Επιπρόσθετα, δεν παρέχει άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν, καθώς η «ενίσχυση» θα είναι με τη μορφή «κουπονιών» και «πιστωτικών» συμψηφισμού με νέα φορολογικά ή ασφαλιστικά χρέη, χωρίς τη δυνατότητα διεκπεραίωσης οφειλών της περσινής χρονιάς. 

 

Εξάλλου, ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος και επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδηλώσουν ενδιαφέρον σε ασφυκτικές προθεσμίες.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Νοέμβριο του 2020 ζητά την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού εργαλείου για κρατική επιδότηση έως και 90% των παγίων εξόδων πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαλείο που αξιοποιείται σε πολλές χώρες εδώ και μήνες. 

 

Η κυβέρνηση στην αρχή αγνόησε την πρότασή μας, στη συνέχεια επέλεξε τα «κουπόνια» και τώρα διαστρεβλώνει την ουσία του προγράμματος ενίσχυσης με «πιστωτικά» για νέους φόρους και εισφορές.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ έχει κάνει την επιλογή της, να οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε εκκαθάριση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους», καταλήγει η κ. Ελευθεριάδου