Απεργιακή κινητοποίηση και πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει για αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας με αφορμή την αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος τής Ομοσπονδίας η διοίκηση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

 

Το θέμα φέρνει στη δημοσιότητα η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου η οποία αναφέρει σε σχετικά: 

 

«Ο καταδικασμένος Λαυρεντιάδης με την πλήρη κάλυψη του κ. Μητσοτάκη ανακοίνωσε παράνομες ομαδικές απολύσεις.

 

Όλοι ξέρουμε ότι το εργοστάσιο είναι δικό του. 

 

Όλοι ξέρουμε ότι λειτουργεί και αποφέρει τεράστια κέρδη στον καταδικασμένο επιχειρηματία.

 

Όλοι ξέρουμε ότι τελικά τα χρέη του εργοστασίου ( παλιά και νέα) δεν θα πληρωθούν και θα τα χρεωθεί ο ελληνικός λαός.

 

Όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για σκάνδαλο μεγατόνων.

 

Οι μάσκες έπεσαν και επίσημα. Ο Μητσοτάκης «κάνει πλάτες» στον καταδικασμένο

 

Ο Μητσοτάκης και οι ΝΥΝ υπουργοί, που μιλούσαν το 2018 για σκάνδαλο Λαυρεντιάδη και απειλούσαν με ειδικά δικαστήρια τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα κατάπιαν την γλώσσα τους.

 

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ο λόγος της κωλοτούμπας... αλλά θα το μάθουμε.

 

Όλα στο φως...

 

Την Παρασκευή στο Υπουργείο εργασίας θα αρχίσει ένας αγώνας όχι μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και ενάντια στη διαφθορά και στην διαπλοκή».

 

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας αναφέρει:

 

 

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

 

Ως Ομοσπονδία από το 2015 αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση στην εταιρεία των Λιπασμάτων Καβάλας, ιδιοκτησίας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

 

Στην συγκεκριμένη επιχείρηση μέχρι το 2015 εργάζονταν περίπου 500 εργαζόμενοι, με αντιστοιχία περίπου 400 με συμβάσεις αορίστου χρόνου και 100 – 150 μέσω εργολάβου.

 

Ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας το 2015 ζήτησε από τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου να δεχθούν να απολυθούν με την νόμιμη αποζημίωση, συν 1.000 € μπόνους και να δεχθούν οικειοθελώς να μεταφερθούν σε άλλες εταιρείες, οι οποίες εμφανίζονταν ως ενοικιαστές των εγκαταστάσεων Λιπασμάτων, με 12μηνη σύμβαση και με το δικαίωμα του εργοδότη να τους απολύσει ακόμα και πριν τη λήξη της 12μηνης σύμβασης.

Παρά την πίεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι 200 από αυτούς δεν έσκυψαν το κεφάλι αλλά αντιστάθηκαν, αγωνίστηκαν και πάλεψαν σε έναν αγώνα που χαρακτηρίστηκε εμβληματικός.

 

Στον αγώνα των εργαζομένων, η Διοίκηση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη απάντησε με ψευδείς μηνύσεις κατά 200 εργαζομένων, τους οποίους στη συνέχεια απέλυσε χωρίς αποζημίωση. 

 

Οι εργαζόμενοι όμως παρά την οικονομική εξόντωση και την ψυχική εξάντληση που επιχειρήθηκε σε βάρος τους δεν λύγισαν, αλλά αγωνίστηκαν σθεναρά.

 

Αυτός ο αγώνας στηρίχθηκε από το σύνολο του Συνδικαλιστικού Κινήματος ανεξάρτητα από παραταξιακές διαφοροποιήσεις και ιδεολογικές απόψεις.

 

Η Γ.Σ.Σ.Ε., οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία συμπαραστάθηκαν στον δίκαιο και ενωτικό αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας.

 

Κατάφεραν δε να αναγκάσουν την πολιτεία να τους δικαιώσει, όπως τους δικαίωσαν και τα δικαστήρια.

 

Η νίκη αυτή δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τον εργοδότη. Έτσι στις 10/5/2021 δέχθηκαν Πρόσκληση Διαβούλευσης για την Παρασκευή 14/5/2021 και ώρα 11.30 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας, οδός Σταδίου 29 και σύμφωνα με το Ν.1387/1983 περί Ομαδικών Απολύσεων.

 

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας πριν στείλει την Πρόσκληση στο Σωματείο Εργαζομένων για τις ομαδικές απολύσεις, έστειλε στην Ομοσπονδία μας αγωγή ζητώντας το ποσό των 2.000.000 € από τα μέλη της Διοίκησης αυτής, για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου και στη συνέχεια άλλα τρία (3) Εξώδικα για κάθε Ανακοίνωση - Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία και αφορούσε τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας.

 

Σήμερα, από τους 500 εργαζόμενους που εργάζονται στην εταιρεία, σύμβαση αορίστου χρόνου έχουν μόνο οι 133 εργαζόμενοι που είναι στον Προκρούστη της απόλυσης.

 

Παράλογο αλλά πραγματικό ....... σε μια βαριά επικίνδυνη χημική βιομηχανία, το σύνολο των εργαζομένων είναι με 3μηνες, 6μηνες και 12μηνες συμβάσεις, παραβιάζοντας κάθε εθνική και κοινοτική νομοθεσία.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

 

Η δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης μοναδικό στόχο διαχρονικά έχει την τρομοκράτηση των εργαζομένων και του Συνδικαλιστικού Κινήματος και μάλιστα σε μια εποχή που η αυθαιρεσία και η εργολαβοποίηση της εργασίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Για τους παραπάνω λόγους απευθυνόμαστε σε όλους σας ζητώντας την αμέριστη στήριξή σας, που εκ των προτέρων θεωρούμε δεδομένη. Σε αυτό το πλαίσιο σας καλούμε στη Συγκέντρωση – Απεργία που έχει αποφασίσει και προκηρύξει η Ομοσπονδία μας για την Παρασκευή 14/5/2021.

 

Προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11.00 π.μ. και στη συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας.