Σκηνές απείρου… «κάλλους» εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Απριλίου στην Κεραμωτή όταν άρχισαν να καταφθάνουν αυτοκίνητα από τη Ρουμανία, στα οποία επέβαιναν οικογένειες, και επιχείρησαν να περάσουν στη Θάσο.

 

Οι Ρουμάνοι τουρίστες έρχονταν για ολιγοήμερες διακοπές, έχοντας προηγουμένως κάνει κράτηση σε καταλύματα του νησιού (κυρίως ενοικιαζόμενες κατοικίες).

 

Οι τουρίστες ήταν σε όλα νόμιμοι…

 

Η διαδικασία που ακολούθησαν ήταν αυτή που προβλέπει η νομοθεσία. Συμπλήρωσαν τα απαραίτητα έγγραφα PFL κλπ, επιδεικνύοντας στα σύνορα και αρνητικό τεστ 72 ωρών

 

Πέρασαν κανονικά από τη Μακάζα στη Νυμφαία, κινήθηκαν χωρίς πρόβλημα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο μέχρι τον κόμβο της Κομοτηνής κι από εκεί μέσω της Εγνατία Οδού έφτασαν στην περιοχή του Νέστου και ακολούθως στην Κεραμωτή. 

 

Εκεί τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. 

 

Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος δεν τους επέτρεψε την επιβίβαση στο φέρι, επικαλούμενο τους περιορισμούς που είναι σε ισχύ με το ΦΕΚ του περασμένου Σαββάτου, βάσει του οποίου η Θάσος έχει ενταχεί στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο». 

 

 

Απίστευτη ταλαιπωρία σε οικογένειες με μικρά παιδιά

 

Η απαγόρευση επιβλήθηκε σε τουλάχιστον τρία αυτοκίνητα, γεμάτα επιβάτες. Μάλιστα σε ένα από αυτά επέβαιναν 2 γονείς με 4 παιδιά. 

 

Οι Ρουμάνοι τουρίστες, έχοντας διανύσει μια πολύ μεγάλη απόσταση και μετά από 12 ώρες στο δρόμο, αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής. 

 

«Βροχή» οι ακυρώσεις κρατήσεων

 

Η ταλαιπωρία όλων αυτών των ανθρώπων γρήγορα έφερε τις πρώτες αρνητικού περιεχομένου αναρτήσεις στα social media και πολλοί Ρουμάνοι πολίτες άρχισαν να ανησυχούν για το τι πρόκειται να περάσουν οι ίδιοι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Θάσο από εδώ και πέρα.

 

Το νέο διαδόθηκε αστραπιαία και μέσα στη διάρκεια της Παρασκευής άρχισαν να καταγράφονται και οι πρώτες ακυρώσεις για κρατήσεις Ρουμάνων που σκόπευαν να κάνουν Πάσχα στη Θάσο. 

 

Το θέμα προκάλεσε εμπλοκή πολλών τοπικών αρχών, δίχως όμως να δοθεί ουσιαστική λύση κι ενώ οι ακυρώσεις συνεχίζονται. 

 

 

Η ερμηνεία ενός ΦΕΚ 

 

Η είσοδος των Ρουμάνων τουριστών στη χώρα μέσω της Νυμφαίας ήταν νόμιμη. Το δε ΦΕΚ βάσει του οποίου απαγορεύτηκε η είσοδός τους στη Θάσο, στην παράγραφο των «υπερτοπικών μετακινήσεων» απαγορεύει την μετακίνηση «εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας». 

 

Με τον όρο «οικεία» προφανώς αναφέρεται σε Έλληνες πολίτες… Δεν υπάρχει ρητή αναφορά σε απαγόρευση εισόδου τουριστών σε κάποια περιοχή. 

 

Άλλο ΦΕΚ τα λέει διαφορετικά 

 

Αντιθέτως, με άλλο ΦΕΚ, μεταγενέστερο, επιτρέπεται «και με τη βούλα» η είσοδος πολιτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χώρες που συμμετέχουν στη Συμφωνία Σένγκεν. 

 

Χαμός στα social media 

 

Το θέμα άρχισε να συζητείται και στα ελληνικά φόρουμ στο facebook κ.α. με τους επιχειρηματίες από τη Θάσο να αγωνιούν για να δοθεί μια λύση, ζητώντας παρέμβαση των τοπικών αρχών ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

 

Αν το θέμα αυτό δεν αντιμετωπιστεί επιτυχώς πριν το Πάσχα, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά τον προσεχή μήνα. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΘΑΣΙΩΝ ΣΤΟ FACEBOOK