γράφει η 

Βάσω Μώραλη

 

Η Νικήσιανη αποχαιρετά ένα από τα πιο χαρισματικά τέκνα της: τον Αγιορείτη μοναχό Επιφάνιο (κατά κόσμον Ευάγγελο Μήτιο), που άφησε στα 64 χρόνια του την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

 

Η κηδεία του ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Παρασκευής 11 δεκεμβρίου σε χώρο της Σκήτης Μυλοποτάμου -όπου είχε αφιερωθεί επί δεκαετίες (αν και τυπικά ανήκε στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Άθω). Ο π. Επιφάνιος μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Νικήσιανης επέλεξε να μονάσει στον Άθω (ακολουθώντας μακρά παράδοση του χωριού μας, που έχει στείλει πολλούς εκπροσώπους του στο Άγιο Όρος ανά τους αιώνες).

 

Το ανήσυχο πνεύμα του τον έκανε να ασχοληθεί και με άλλες δράσεις, πλην του αυστηρού μοναχισμού, και ιδίως με την ανάδειξη της παράδοσης της οινοποιϊας και της αγιορείτικης διατροφής. Με πολύ προσωπικό κόπο έστησε ένα παραδοσιακό οινοποιείο στη Σκήτη του Μυλοποτάμου και επί δεκαετίες παρήγαγε εκεί τα περίφημα ομώνυμα κρασιά από τοπικούς αμπελώνες.

 

Επίσης, αναδείχθηκε "Δάσκαλος" στην αγιορείτικη διατροφή, με εκδόσεις σχετικών βιβλίων με μοναδικές συνταγές, με παραγωγή τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ και συνεργασίες με κορυφαίους σεφ (Έλληνες και ξένους).

 

Υπήρξε ένας κοσμοπολίτης καλόγερος, πολυταξιδεμένος και ευρύτατα αναγνωρισμένος, ενώ από το κελλί του στον Μυλοπόταμο πέρασαν δεκάδες διεθνείς προσωπικότητες (όπως ο μεγάλος Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο), που απολάμβαναν την πνευματική συντροφιά του μακαριστού Επιφανίου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα του Αγίου Όρους που τον σκεπάζει πλέον!

 

Θερμά συλλυπητήρια στην κατά σάρκαν οικογένειά του εντός και εκτός της Νικήσιανης. Αιωνία η μνήμη του!