Επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με Θέμα: Χωρίς δρομολόγιο η γραμμή Καβάλα - Πρίνος απέστειλε η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου. Με την επιστολή της ζητά από τον υπουργό να μεριμνήσει για την επίλυση του ζητήματος που έχει ανακύψει στη γραμμή Καβάλας – Πρίνου μετά την απροθυμία των εταιριών να εκτελέσουν τα δρομολόγια λόγω μειωμένης κίνησης ελέω lockdown. 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

έπειτα από αίτημα των τριών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Καβάλα-Πρίνος (ΝΕΚ, ΑΝΕΘ, Όσιος Δαυίδ), το οποίο έκανε δεκτό το Υπουργείο σας, το νησί της Θάσου δεν θα συνδέεται με κανένα πλοίο στην αναφερθείσα γραμμή, για όλο το διάστημα του Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες-κοινοπραξίες ΝΕΚ και ΑΝΕΘ εκτελούσαν δρομολόγια μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, οπότε και κατέθεσαν αίτημα ακινησίας, λόγω μειωμένης κίνησης ελέω lockdown, το οποίο έγινε δεκτό. Η εταιρεία Όσιος Δαυίδ, συνέχισε τη δρομολόγηση πλοίου, δύο φορές την ημέρα, πλην των Σαββατοκύριακων, για όλο το διάστημα μέχρι την 30η Νοεμβρίου. Και οι τρεις εταιρείες αιτήθηκαν αναστολή δρομολόγησης πλοίων στην εν λόγω γραμμή, μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2020, αίτημα το οποίο το Υπουργείο σας έκανε δεκτό.

 

Επανέρχομαι για μία ακόμα φορά στο ζήτημα (ερωτήσεις με αρ. πρωτ. 4532 και 6859 και αναφορά με αρ. πρωτ. 1847) επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης τουλάχιστον ενός δρομολογίου την ημέρα (η απαίτηση αυτή έρχεται λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας και της μειωμένης επιβατικής κίνησης και απέχει παρασάγγας από την πρόταση σταθερής δρομολόγησης 3 δρομολογίων την ημέρα), καθώς και την ολιστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εν λόγω γραμμής η οποία, κατά τους χειμερινούς μήνες, εξυπηρετεί τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι υποχρεώνονται να επισκεφτούν την Καβάλα σχετικά με διευθετήσεις εκκρεμοτήτων σε δημόσιες υπηρεσίες που εδρεύουν στην πόλη. 

 

Δυστυχώς, παρόμοιο πρόβλημα προκλήθηκε και στην πρώτη περίοδο της πανδημίας όταν, από τις 28.3.2020- και μέχρι τις 14.6.2020- η ως άνω αναφερθείσα γραμμή παρέμεινε κλειστή, με αποτέλεσμα την έγγραφη διαμαρτυρία φορέων του νομού και την κατ’ επέκταση κατάθεση αναφοράς από μέρους μου.

 

Να σημειωθεί ότι στις δύο κατατεθείσες ερωτήσεις, αποφύγατε να απαντήσετε στην ουσία του προβλήματος, η οποία είναι η σταθερή δρομολόγηση αρκούντως ικανοποιητικού αριθμού δρομολογίων για τη γραμμή. 

 

Σας παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για τη λύση του προβλήματος που προέκυψε, καθώς και για την πρόκληση συζήτησης με τους αρμόδιους φορείς για την οριστική λύση του θέματος, πάνω και στις προτάσεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο εκτιμήθηκε δεόντως από τους φορείς της Καβάλας και της Θάσου, και το οποίο δεν πρόλαβε να μπει σε διαδικασία ψήφισης στην ολομέλεια ελέω εκλογικής διαδικασίας.

 

Με εκτίμηση,

Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου

Βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ