Έξι έργα ενεργειακής αναβάθμισης ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος για το νομό Καβάλας από το σύνολο των 33 θετικά αξιολογημένων προτάσεων της ΑΜΘ. Πέντε προορίζονται για την Καβάλα και ένα για την Θάσο.

 

Ωστόσο ένα από τα σημαντικότερα είναι αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού κολυμβητηρίου Καβάλας με σχεδόν 2 εκ. ευρώ.

 

Όπως είπε απόψε (2/11) κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, 10 χιλιάδες ευρώ τον μήνα είναι τα έξοδα για το ρεύμα και 300-400 χιλιάδες ευρώ περίπου το ετήσιο κόστος του πετρελαίου, ενώ με την ενεργειακή αναβάθμιση η μείωση θα αγγίξει ακόμα και το 70%.

 

Κωστής Σιμιτσής – Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΑΜΘ:

 

«Για εμένα η χαρά μου είναι διπλή»

 

«Ξεκινήσαμε το 2013 μαζί με τον τωρινό δήμαρχο, τον Θ. Μουριάδη. Ετοιμάσαμε με τους συνεργάτες μας μια πρόταση που υποβλήθηκε τότε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μετά τις εκλογές του 2014 η πρόταση χαντακώθηκε και, όπως πολλά άλλα έτοιμα σχέδιά μας, αφέθηκε στην τύχη της. Κρίμα! Κρίμα στον χρόνο που χάθηκε και στα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Αλλά και μπράβο στη νέα διοίκηση του Δήμου, που το πάλεψε, βελτίωσε την πρόταση και μέσα σ’ ένα χρόνο είχε αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Μπράβο και στους άλλους φορείς της Περιφέρειας, που ήταν έτοιμοι για τα δικά τους έργα.

 

Τι πετυχαίνουμε γενικά; Ότι η περιφέρεια μπαίνει αργά αλλά με πεποίθηση στην εποχή της μη ρυπαίνουσας ενέργειας, είτε ενεργητικά με την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, είτε παθητικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σιμιτσής.

 

         Τα έργα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

 

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέφερε ότι οι αρχικοί πόροι της σχετικής πρόσκλησης ήταν 15.000.000 ευρώ και επαρκούσαν για τις πρώτες 11 από τις συνολικά 33 θετικά αξιολογημένες προτάσεις.

 

Για αυτό το λόγο, με απόφασή του εξασφαλίστηκαν επιπλέον πόροι 15.480.290 ευρώ και έτσι θα χρηματοδοτηθούν και οι 33 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 30.480.290 ευρώ.