Σε μια νέα πραγματικότητα θα ξημερώσουν αύριο (3/11) οι περιοχές αυξημένου κινδύνου, για τις οποίες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα. Ταφόπλακα στις επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, καφέ κλπ), χαρακτηρίζουν παράγοντες του κλάδου το νέο lockdown, εκτιμώντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης είναι ανεπαρκή.

 

Κλείνοντας την εστίαση, δεν παραλύουν μόνο εστιατόρια, ταβέρνες και μεζεδοπωλεία. Συμπαρασύρουν ταυτόχρονα και μια σειρά άλλους κλάδους, από προμηθευτές έως και ξενοδοχεία.

 

                  Αγωνία για χιλιάδες εργαζόμενους

 

Το νέο lockdown που θα ξεκινήσει από την Τρίτη (3/11) οδηγεί τους απασχολούμενους στην εστίαση, σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι χιλιάδες σερβιτόροι, μάγειρες και άλλοι εργαζόμενοι θα επιβιώσουν για έναν μήνα με το ποσό των 534 ευρώ και θα ελπίζουν ότι από τον Δεκέμβριο δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

 

      «Θα υπάρξουν καταστήματα που δεν θα ανοίξουν»

 

 «Για άλλη μία φορά ο κλάδος της εστίασης βάλλεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο.  Ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα που απλά μεταφέρουν τις υποχρεώσεις μας προς τους κεντροδιοικητικούς φορείς όπως ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ για τον Απρίλιο, δεν χαρίζεται στην ουσία κάτι. Δεν λένε τι θα γίνει με τα προς το ζην του επαγγελματία που από αύριο αναστέλλει τη λειτουργία του χώρου», είπε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος των καφευζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης.

 

«Όπως με το πρώτο lockdown έτσι και με αυτό θα υπάρξουν καταστήματα που δεν θα ανοίξουν. Η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Τα μέτρα στήριξης είναι ανεπαρκή. Έχουμε ανάγκη από άμεση στήριξη». Σχετικά με τη μη επιστρεπτέα της περιφέρεις ο κ. Βαφείδης είπε πως: «είναι υπερβολικά δύσκολος ο τρόπος υποβολής δικαιολογητικών. Δικαιολογημένα αντιδρούν οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές δεν μπορούν να το κάνουν αφιλοκερδώς θέλει κόπο για να το κάνουν. Από εκεί και πέρα ο,τι πάρουμε είναι ένα βοήθημα».

 

            «Η εστίαση πάντα πληρώνει το μάρμαρο»  

 

«Ακολουθούσαμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και πάλι πληρώνουμε τη νύφη. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας στη πανδημία. Ενώ στο πρώτο κύμα 2,5 μήνες ήμασταν κλειστά είδαμε ελάχιστα πράγματα από την πολιτεία. Ήταν εμπαιγμός. Μας έδωσαν 800 ευρώ και άλλα 500 για τον Ιούνιο. Μας έδωσαν δανεικά με την επιστρεπτέα. Στην 4η και 5η δόση μας είπαν ότι θα έχει ελάφρυνση, και αυτό που μένει είναι από την περιφέρεια η μη επιστρεπτέα», είπε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος των εστιατόρων Καβάλας, Μάκης Κωνσταντινίδης.  

 

«Τηρούμε όλα όσα προβλέπονται, είμαστε αυστηροί  και την πληρώνουμε πάλι εμείς. Το παράπονο όλων είναι ότι δεν ενισχύεται ο κλάδος μας. Όσοι δεν έχουν ρευστότητα θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν την επόμενη μέρα. Χρειάζονται αντίμετρα. Όταν κλείνεις ένα κατάστημα πρέπει ως κυβέρνηση να στηρίξεις τον επιχειρηματία. Αν μας πουν ακόμα ένα μήνα ότι θα είμαστε κλειστά, τότε θα είναι η ταφόπλακα. Ας κάνει η πολιτεία ελέγχους. Η πλειοψηφία των συναδέλφων τηρεί όλα τα μέτρα», συμπληρώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

 

 

   Το ψυχολογικό κόστος της παρατεταμένης πανδημίας

 

Από τις πολλές πτυχές των επιπτώσεων που προκαλεί η παράταση της πανδημίας η εφημερίδα Die Welt αναδεικνύει τη ψυχολογική, που πλήττει όλους, ακόμη και τους υγιείς. Γράφει ο σχολιαστής της: "Κοινωνική αποξένωση, ανασφάλεια για το μέλλον, οικονομικά προβλήματα, ανησυχία για την υγεία της οικογένειας και των φίλων, είναι καταστάσεις που μπορεί να βλάψουν τη ψυχική υγεία των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο".