Εξανεμίζονται τα χρονικά περιθώρια για δια ζώσης μαθήματα στα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Καβάλας τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο. Οι προτάσεις για παραχώρηση αιθουσών έπεσε στο τραπέζι, ωστόσο υπάρχουν προβληματισμοί.  

 

Την Τρίτη 12/10 συνεδριάζει η διοικούσα επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, όπου θα τεθεί το θέμα για τη δυνατότητα δια ζώσης μαθημάτων στην Καβάλα μετά την πρόταση του επιμελητηρίου Καβάλας και του εμπορικού συλλόγου για παραχώρηση κτιρίων από τους φορείς τις πόλεις.

 

Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά, διότι χρειάζεται εξαερισμός, παράθυρα, το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και εξοπλισμός όπως προτζέκτορες και σύνδεση ίντερνετ. Αυτά συζητήθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Δευτέρας (12/10) στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

 

Δημήτρης Μπαντέκας – Αντιπρύτανης ΔΙΠΑΕ

 

Την προηγούμενη Τρίτη στη συνεδρίαση της διοικούσας συζητήθηκαν οι προτάσεις ωστόσο υπήρχαν κάποιοι προβληματισμοί. Για το αν μπορούν τα μαθήματα να γίνονται εκτός ακαδημαϊκών χώρων, ο είπε ότι «θα το λύσουμε. Την απάντηση θα την έχουμε αύριο».

 

Στόχος πλέον είναι «να προετοιμαστούμε για το δεύτερο εξάμηνο. Το πρώτο εξάμηνο είναι σχεδόν στη μέση, δεν έχουν γραφτεί η φοιτητές, δε νομίζω να προλάβουμε πολλά πράγματα. Τουλάχιστον μετά τον Ιανουάριο μήπως μπορέσουμε και σώσουμε κάποια πράγματα».  

 

Δεν αποφασίζει η διοικούσα για τα μαθήματα

 

Αυτοί που αποφασίζουν, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για το αν τα μαθήματα γίνουν δια ζώσης ή εξ’ αποστάσεως είναι οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων, δηλαδή το κάθε τμήμα ξεχωριστά, εκεί έρχεται η διοικούσα να επικυρώσει την απόφαση των τμημάτων.

 

"Είμαστε στη μέση του εξαμήνου και ακόμα δεν έχουν γίνει οι εγγραφές των πρωτοετών», έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου από του υπουργείο «θα ξέρουμε τέλος Οκτωβρίου πως θα οργανώσουμε τα μαθήματα τόσο τα θεωρητικά όσο και τα εργαστηριακά".

 

Η προσπάθεια με τη Σίνδο

 

Χθες πήγαν φοιτητές στη Σίνδο για εργαστήριο και υπήρχε το πρώτο κρούσμα, έκανε γνωστό ο κ. Μπαντέκας.

 

Στην Καβάλα αναμένεται να έρθουν έξι με επτά χιλιάδες φοιτητές: «Θεωρούμε ότι είναι φύσει αδύνατο μέσα σε 15 μέρες να μην έχει lockdown η Καβάλα. Θα έρθουν πολλοί από την Αθήνα. Κατανοώ τους συμπολίτες μας. Χάνονται πολλά χρήματα αλλά πρέπει να δούμε προσεκτικά τι θα συμβεί», είπε ο αντιπρύτανης του ΔΙΠΑΕ.

 

«Αν βάλουμε τους φοιτητές που έρχονται, τα χρήματα που αφήνουν, αλλά και τα χρήματα που δίνουμε για αναλώσιμα, προκηρύξεις κλπ. υπερβαίνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».

 

Επίσης υπάρχει θέμα και με το αν διαιρεθούν τα μαθήματα, πως θα καλυφθεί το διδακτικό κενό. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται το ΔΙΠΑΕ για να γίνουν τα μαθήματα χρειάζονται πάνω από 30 αίθουσες. Τα εργαστήρια δεν μπορούν να γίνουν εκτός ΔΙΠΑΕ.

 

Κλείνοντας ο κ. Μπαντέκας υπογράμμισε: «είναι πολλά τα προβλήματα. Είχε πολύ καιρό οι φορείς να βρεθούν κοντά στο πανεπιστήμιο».

 

Κώστας Αντωνιάδης – αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

 

«Εμείς εδώ σαν φορείς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτόν τομέα. Με τη συνεργασία του εμπορικού συλλόγου και του επιμελητηρίου μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

 

Θόδωρος Μουριάδης – δήμαρχος Καβάλας

 

«Ο δήμος θα είναι κοντά στο ΔΙΠΑΕ και αποδέχεται την πρόταση ώστε να δώσουμε αίθουσες για να γίνουν τα μαθήματα των φοιτητών». Επίσης χαριτολογώντας ο δήμαρχος είπε ότι «θα μπουν και πινακίδες» που από ΤΕΙ Καβάλας θα αναγράφουν Διεθνές Πανεπιστήμιο.  

 

Μάρκος Δέμπας – πρόεδρος επιμελητηρίου Καβάλας

 

«Κρίνοντας ότι τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα θα είναι πλήγμα για την αγορά της Καβάλας, όταν γνωρίζουμε ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσό εισρέει στην αγορά έγινε η συζήτηση για να δούμε τι λύσεις θα υπάρχουν.

 

Βασίλης Λεμονίδης – πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Καβάλας

 

«Ο ρόλος του εμπορικού συλλόγου δεν είναι μόνο για τα εμπορικά θέματα αλλά αγγίζει και τα κοινωνικά που έχουν συνάρτηση με την οικονομία της πόλης. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις αύριο στη σύγκλιση της επιτροπής, ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη. Το πρώτο εξάμηνο μπορεί να έχει χαθεί αλλά να μην χαθεί και το δεύτερο.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα παραχωρεί:

 

Την αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης»

Το  αμφιθέατρο «Γεώργιος Παυλίδης»

 

 

Ο Δήμος Καβάλας παραχωρεί:

 

Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τον κινηματογράφο «ΟΣΚΑΡ»

Το θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου»

 

 

Το επιμελητήριο Καβάλας παραχωρεί:

 

Την κεντρική αίθουσα του επιμελητηρίου Καβάλας

Τους χώρους του εκθεσιακού κέντρου «Απ. Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη