Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Καβάλα με τον κορωνοϊό μίλησε στη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεοπτική εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση του ΣΚΑΪ ο ειδικός πνευμονολόγος, εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜΘ και γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης

 

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για την περίπτωση τής κρεατοβιομηχανίας στην Καβάλα και εξήγησε ότι οι ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας σε τέτοιες παραγωγικές δομές ευνοούν την διασπορά του ιού. 

 

Ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να επιβληθούν σκληρά μέτρα καραντίνας στην Καβάλα λέγοντας μεταξύ άλλων: «θεωρώ ότι δεν θα έχουμε lockdown τοπικά. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από εμάς γιατί είναι ευχολόγιο να λέμε ότι δεν θα έχουμε. Το θέμα είναι στην πράξη τι κάνουμε και επί του πρακτέου πως θα συμπεριφερθούμε». 

 

Τόνισε πάντως: «Ο κορωνοϊός είναι ήδη στην κοινότητα, δεν είναι πλέον εισαγόμενο προϊόν. Κυκλοφορεί ανάμεσά μας, χτύπησε τις πόρτες μας και είναι ένα κομμάτι, δυστυχώς, της καθημερινότητάς μας». 

 

Περί θεωριών συνωμοσίας 

 

Ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα για τους διαρκώς αυξανόμενους πολίτες που αμφισβητούν την ύπαρξη ή την σοβαρότητα του ιού 

 

«Η καλή διαχείριση της πανδημίας και της μη διασποράς του COVID19 στην κοινότητα κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας έδρασε με δυο διαφορετικούς τρόπους: ναι μεν πήγαμε περίφημα και πήραμε τα εύσημα από όλο τον κόσμο αλλά δυστυχώς όλο αυτό λειτούργησε ανασταλτικά στην ψυχολογία μας, πολλοί υποτίμησαν, πολλοί αμφισβήτησαν την ίδια την ύπαρξη του ιού

 

Θέλω να στηλιτεύσω τον διαχωρισμό της κοινωνίας μας -το βιώνουμε πάρα πολύ εδώ στην Καβάλα τις τελευταίες ημέρες- σε κορωνομάχους και κορωνολάτρες, σε συνοριομάχους και συνοριολάτρες, όταν γινόταν πριν μερικές εβδομάδες όλος αυτός ο ντόρος για το αν θα ανοίξουν τα σύνορα, κάποιοι έλεγαν ανοίξτε τα πάντα να περάσουν οι τουρίστες, κάποιοι έλεγαν κλείστε τα πάντα γιατί φοβόντουσαν. 

 

Αυτός ο διαχωρισμός είναι επικίνδυνος και πρέπει να σταματήσει εδώ». 

 

Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία 

 

Στη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που είχε κι έχει ο κορωνοϊός στην οικονομία. 

 

«Δεν πρέπει να κλείσει η οικονομία. Αφουγκράζομαι και τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες μας οι οποίοι στενάζουν αυτή τη στιγμή, έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα, οι οποίοι είναι σοβαροί και πραγματικά νομίζω ότι συμμορφώνονται. Τους ακούμε και αυτούς γιατί αν δεν τους ακούσουμε θα πάμε στα βράχια, μοιραία» είπε. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ