Τις έντονες αντιδράσεις των ξενοδόχων προκάλεσε δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα το πρωί της Τρίτης 16 Ιουνίου 2020, στον ΣΚΑΙ, ότι θα δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα ξενοδοχείων στα οποία εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ 

 

 

 

 

Οι παρουσιαστές της εκπομπής ρώτησαν τον κ. Σύψα «Θα ξέρουμε ότι στο τάδε ξενοδοχείο υπάρχει κρούσμα; Θα υπάρχει υποχρέωση να δημοσιοποιείται;».  

 

Ο καθηγητής απάντησε κατηγορηματικά: «Θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση που υπάρχει κρούσμα, σε ποιο ξενοδοχείο». 

 

Οι παρουσιαστές επισήμαναν ότι «αυτό θα είναι καταστροφή», πχ αν ένα ξενοδοχείο έχει 1-2 κρούσματα και τα αντιμετωπίσει πλήρως βάσει πρωτοκόλλων, προστατεύοντας όμως τους υπόλοιπους ενοίκους και ότι «ο κόσμος δεν θα πηγαίνει από φόβο σε αυτό το ξενοδοχείο». 

 

Ο κ. Σύψας απάντησε σχετικά: «Είναι ένα πρόβλημα γιατί ασφαλώς θα υπάρξει μια κακή δημοσιότητα αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και να το αποκρύψουμε».

 

 

"Κανένα ξενοδοχείο ολόκληρο σε καραντίνα"

 

Στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι κανένα ξενοδοχείο δεν θα τεθεί ολόκληρο σε καραντίνα παρά μόνο θα γίνεται ανίχνευση του ασθενή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των επαφών του. Όπως είπε, οι στενές επαφές του κρούσματος θα μπαίνουν σε καραντίνα μέσα στο ίδιο το ξενοδοχείο, το οποίο όμως θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά για τους υπόλοιπους.

 

Σχετικά με το αν θα είναι το επόμενο καλοκαίρι κανονικό, ο κ. Σύψας απάντησε πως αυτό δεν μπορεί να το πει, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουμε το εμβόλιο μέχρι τότε. Τόνισε πως για να ξεκινήσει ένα εμβόλιο να χορηγείται θα πρέπει αποδεδειγμένα να είναι ασφαλές. «Αν βγει εμβόλιο που έχει παρενέργειες καταστραφήκαμε.». Πιθανότατα ο κάθε άνθρωπος θα χρειαστεί δύο δόσεις του εμβολίου, προσέθεσε.

 

Αναμένεται εισαγωγή κρουσμάτων

 

«Το κακό σενάριο ότι θα έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα. Σίγουρα θα έχουμε νέα κρούσματα.» Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι κυρίως η διασπορά του ιού. Γι’ αυτό υπάρχει το επιχειρησιακό σχέδιο γρήγορης αντιμετώπισης, είπε ο κ. Σύψας. Εκτιμά, δε, ότι δεν θα έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι, αλλά ότι θα πάμε με το καλό σενάριο. «Θα είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Δεύτερο κύμα μάλλον το φθινόπωρο. Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί ο ιός. Το δεύτερο κύμα θα είναι πολύ πιο ήπιο.»