Την πρώτη του διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ έδωσε ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος ανακοίνωσε τα μέτρα που παίρνει ο Δήμος και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τους δημότες, εν μέσω πανδημίας. 

 

Ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η καθαριότητα των δημοτικών χώρων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι παιδικοί σταθμοί, σχολεία και ΚΑΠΗ, που τώρα είναι κλειστά και δεν λειτουργούν, έχουν πλήρως απολυμανθεί. Από εδώ και στο εξής, είπε, οι καθαρίστριες θα απασχοληθούν για τις υπόλοιπες ανάγκες του Δήμου, σύμφωνα με τα ωράρια που προβλέπονται στη σύμβασή τους. 

 

Υπηρεσία Καθαριότητας

 

Μιλώντας για την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας, ο κ. Μουριάδης είπε μεταξύ άλλων: «αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι δήμαρχος σε ένα τέτοιο προσωπικό. Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν με κίνδυνο της ζωής τους, σε σχέση με όσους είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας». 

 

Είπε πως μόλις 8 άτομα έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού και ότι οι υπόλοιποι έχουν χωριστεί σε τέτοιες βάρδιες ώστε να μην έρχονται σε επαφή όλοι μεταξύ τους και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα στο προσωπικό. 

 

Ο δήμαρχος τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τα απορρίμματα και κάλεσε τους δημότες να μην βγάζουν ογκώδη απορρίμματα για αποκομιδή αυτή την περίοδο. 

 

ΔΕΥΑΚ και «Βοήθεια στο Σπίτι» 

Αντίστοιχες ήταν οι αναφορές Μουριάδη και στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ «Είναι στο καθήκον εδώ και μέρες και παλεύουν με τα λύματα. Θα παρακαλούσα όσους λένε ότι είναι τεμπέληδες και ότι κάθονται και πληρώνονται, να κατεβούν μια μερα να δουν τί δουλειά ακριβώς κάνουν». 

 

«Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν με άψογο τρόπο» είπε ο δήμαρχος προσθέτοντας ότι το προσωπικό αυτό έχει περάσει στο «Βοήθεια στο Σπίτι» που πλέον μπορεί να κάνει και παραδόσεις τροφίμων σε ανήμπορους δημότες

 

Συμβουλευτικό Κέντρο 

 

Ιδιαίτερο βάρος έριξε ο δήμαρχος στις αναφορές του στο Συμβουλευτικό Κέντρο, που είναι σε λειτουργία όλη την ημέρα. Ο αριθμός των δημοτών που καλούν στο Κέντρο έχει αυξηθεί κατά 30% μέσα στην περίοδο της καραντίνας και το κέντρο ενισχύθηκε με έναν ψυχολόγο κι έναν κοινωνιολόγο. 

 

Όσοι θέλουν μπορούν να καλούν στο 2513-500-000. Στον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό μπορούν να καλούν και όσοι χρειάζονται οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του Δήμου και δεν γνωρίζουν σε ποιον αριθμό να καλέσουν. 

 

Υπάρχουν Καβαλιώτες που ζουν μονάχοι 

 

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα αλλά ακόμη και τα άτομα που απλώς αισθάνονται μοναξιά, τόνισε ο δήμαρχος, μπορούν να επικοινωνήσουν με κάποιον στο Συμβουλευτικό Κέντρο και ναι λάβουν συμβουλές και καθοδήγηση ή να έχουν μια τηλεφωνική συντροφιά. 

 

«Μας λένε σας ευχαριστούμε διότι μιλήσαμε με κάποιον» είπε ο δήμαρχος, θίγοντας μια σχεδόν αθέατη πλευρά της τοπικής κοινωνίας, που έρχεται στην επιφάνεια λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. 

 

Καταβολή επιδόματος & διανομή τροφίμων 

 

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η καταβολή ενός χρηματικού βοηθήματος, με όρους που θα εξειδικευθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. 

 

Με το που μπει ο Απρίλιος θα έχει ετοιμαστεί και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Επιπλέον, θα αρχίσει ο νέος κύκλος διανομής τροφίμων στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας το οποίο έχει εγγεγραμμένους 1.200 δημότες. 

 

Καμία διακοπή υδροδότησης 

 

Ο δήμαρχος είπε κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνει καμία διακοπή υδροδότησης σε όσους έχουν οφειλές, όσο διαρκεί η κρίση και όσο είναι κλειστά τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ. Κάλεσε δε τους πολίτες και ειδικά τους ηλικιωμένους να μην ανησυχούν και να μην σπεύδουν να πληρώσουν το λογαριασμό τους αυτές τις ημέρες καθώς δεν θα υπάρξει καμία προσαύξηση λόγω καθυστέρησης. 

 

Είπε επίσης ότι όσοι καταναλωτές έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση εξόφλησης παλιών οφειλών, δεν πρόκειται να τη χάσουν καθώς δεν «μετρούν» μέρες καθυστέρησης εν μέσω πανδημίας. 

 

 

Air ShowCosmopolis, Φεστιβάλ Φιλίππων 

 

Ήδη ο Δήμος έχει ματαιώσει το σύνολο των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες για την Άνοιξη. Πέρα από τη διοργάνωση «Άδοντες και Ψάλλοντες», ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη ματαίωση του Air Sea Show αλλά και στη μερική -τουλάχιστον- ακύρωση του φετινού Cosmopolis.

 

Συγκεκριμένα είπε ότι σίγουρα ματαιώνεται το πρώτο από τα τρία σκέλη του Cosmopolis, αυτό δηλαδή που θα ήταν ο προπομπός του κεντρικού πυρήνα εκδηλώσεων και πιθανότατα και το δεύτερο σκέλος του Ιουλίου. Εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί η κεντρική φάση της διοργάνωσης, αυτό θα γίνει χωρίς φιλοξενία καλλιτεχνών από άλλες χώρες. «Σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν καλά, θα γίνει κάτι πιο μικρό» είπε χαρακτηριστικά. 

 

Για το Φεστιβάλ Φιλίππων ο κ. Μουριάδης είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα γιατί η πραγματοποίηση ή μη του φεστιβάλ εξαρτάται από το τι θα πράξουν οι φιλοξενούμενοι θεατρικοί θίασοι. 

 

Λαϊκές αγορές 

 

«Ο Δήμος δεν μπορεί να κλείσει τις λαϊκές και το λέω αυτό γιατί θα γραφτούν πάλι διάφορα. Επικοινώνησα με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα και είπε ότι κανένας Δήμος δεν έχει απολύτως κανένα σχετικό δικαίωμα.

 

Τηρούμε αυτά που λέει η σχετική οδηγία, ο κάθε πάγκος να είσαι σε απόσταση πέντε μέτρων από τον επόμενο και ειδοποιούμε τους συμμετέχοντες παραγωγούς και εμπόρους ότι όποιος δεν έχει προστατευτικά μέτρα δεν θα μπαίνει στο παζάρι. Φυσικά και οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας» είπε ο κ. Μουριάδης. 

 

 

Οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων 

 

Για την τόνωση της αγοράς, ο Δήμος βάζει σε προτεραιότητα την εξόφληση οφειλών του προς τις τοπικές επιχειρήσεις ενώ ανακοίνωσε ότι θα ανακοινωθούν κι επιπλέον μέτρα στήριξης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

 

Για την ώρα, όλες οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν, δεν θα πληρώσουν τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, διαμονής παρεπιδημούντων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων κλπ. 

 

Επίσης αναστέλλεται η καταβολή ενοικίων για όσους μισθώνουν δημοτικά ακίνητα καθώς και η καταβολή τροφείων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο. 

 

 

 

Τι προβλέπεται για τους εθελοντές

 

Σε ερώτηση του KavalaNews.GR σχετικά με την αξιοποίηση δημοτών που επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά σε δομές όπου θα προκύψουν ανάγκες, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της πανδημίας, ο κ. Μουριάδης είπε: 

 

«Οι ανάγκες καλύπτονται αυτή τη στιγμή από το υπάρχον προσωπικό. Όμως οργανώνεται η βάση εθελοντών για να αξιοποιηθούν όταν παραστεί ανάγκη. Αποτελούν την εφεδρεία γιατί μια μάχη κερδίζεται από τις εφεδρείες που έχεις». 

 

 

Το σχέδιο διαχείρισης κρίσεων και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης 

 

Ο δήμαρχος είπε επίσης ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο διαχείρισης της κρίσης. «Μην ξεχνάτε την ιδιότητά μου. Πριν γίνω μηχανικός ήμουν αξιωματικός κι έχω διαχειριστεί κρίσεις. Θα τα καταφέρουμε» είπε μεταξύ άλλων. 

 

Σε ερώτησή μας για το αν έχει δεχθεί βοήθεια από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είπε πως είναι σε τακτική επικοινωνία μαζί τους, ότι ενημερώνει τους επικεφαλής για τις ενέργειες. Απαντώντας δε στην πρόσφατη επιστολή του Μάκη Παπαδόπουλου την χαρακτήρισε ως «βοήθεια» όπως το ίδιο και την επικοινωνία του με την πρώην δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα

 

Είπε ωστόσο: «Τους ευχαριστώ όλους για τις παρατηρήσεις αλλά… είναι άλλο να είσαι αντιπολίτευση κι άλλο να είσαι διοίκηση. Κάθε μας πράξη πρέπει να είναι σύννομη και να περιμένουμε τις οδηγίες και τα νομοθετήματα της πολιτείας». 

 

Σημείωσε δε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαχείριση των κρίσεων πρέπει να γίνεται από μια μικρή ομάδα, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα. Όταν είναι μεγάλη η ομάδα, τα πράγματα πλατιάζουν και δεν υπάρχει αποτέλεσμα».