Μετά την γνωστοποίηση για το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Καβάλα (δείτε σχετικά ΕΔΩ) που ΔΕΝ νοσηλεύεται και βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό, και σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, τα συνολικά κρούσματα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέρχονται σε 10. Από αυτά τα 3 στην Ξάνθη και τα 6 στην Αλεξανδρούπολη. 

 

Σημειώνεται ότι στην Καβάλα ΔΕΝ υπάρχει για την ώρα άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα από 7 δείγματα που έχουν σταλεί στο ΑΧΕΠΑ, όπως δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Ντίνος Κλειτσιώτης. Επίσης ανέφερε ότι στις 12 κλίνες Εντατικής Θεραπείας που λειτουργούν στο Νοσοκομείο θα προστεθούν άλλες 4 ενώ έχει ζητηθεί από την αρμόδια ΔΥΠΕ και το επιπλέον προσωπικό. Υπενθυμίζεται ότι στη ΜΕΘ Καβάλας δεν θα νοσηλεύονται ασθενείς κορωνοϊού οι οποίοι θα νοσηλεύονται αποκλειστικά στη ΜΕΘ Αλεξανδρούπολης. 

 

Το Νοσοκομείο Ξάνθης σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή 20 Μαρτίου, αναφέρει ότι στο νομό υπάρχουν συνολικά 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η σχετική ανακοίνωση της διοικήτριας Έλενας Ροφαέλα, λέει μεταξύ άλλων: «Οι εν λόγω συμπολίτες μας είναι καλά στην υγεία τους, έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση έχοντας λάβει τη σχετική ενημέρωση από το Ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου κατόπιν των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ».  

 

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, σε αντίστοιχη ανακοίνωση στις 20/3/2020 που υπογράφει ο διοικητής Βαγγέλης Ρούφος αναφέρει: 

 

‘’Ο Διοικητής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια της καθημερινής υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών και δεδομένου ότι το ΠΓΝΑ έχει οριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για την αντιμετώπιση της Πανδημίας COVID-19, ενημερώνει σχετικά με την εξέλιξη της νόσου.

 

Μέχρι σήμερα, Παρασκευή 20.03.2020, και ώρα 15:00, στο Π.Γ.Ν.Α. νοσηλεύονται συνολικά 4 (τέσσερα) επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκτός Μ.Ε.Θ. ενώ ακόμα 2 (δύο) επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 

Τονίζεται πάλι, ότι στις ιδιαίτερα πρωτόγνωρες και δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, ως άτομα και ως κοινωνία απαιτείται να επιδείξουμε όλοι μας ατομική ευθύνη, σεβόμενοι πλήρως τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγεία (Ε.Ο.Δ.Υ) και να «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»’’