Μια θετική έκπληξη για την Καβάλα και τη Θάσο και τις πιθανές τουριστικές επενδύσεις κρύβει ένα νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, μετά την περίοδο διαβούλευσης που άρχισε χθες Δευτέρα 24/2/2020. 

 

Το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι τα ξενοδοχεία στη Θάσο και την Καβάλα, άνω των 50 κλινών, θα παίρνουν άδεια απευθείας από το Υπουργείο, αντί της τοπικής πολεοδομίας. Το μέτρο αυτό θα είναι προσωρινό αλλά αναμένεται να ξεμπλέξει πολλές επενδύσεις που έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, όταν οι πολεοδομικές άδειες έχουν φτάσει ήδη τα δύο χρόνια καθυστερήσεων. 

 

Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι γιατί δεν προβλέφθηκε σε αυτή την προσωρινή κατάσταση και μία λύση για τις μικρότερες μονάδες (των 20 ή 30 κλινών) που αποτελούν τη συνηθέστερη επένδυση στις περιοχές αυτές και αντιμετωπίζουν και αυτές τα γρανάζια μιας πρωτοφανούς γραφειοκρατίας. 

 

Η επίμαχη διάταξη που αφορά στην Καβάλα και τη Θάσο, «κρύβεται» μέσα στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ρυθμίσεις για κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων, σήμα πιστοποίησης glamping και λοιπές διατάξεις». 

 

Πρόκειται για το άρθρο 63 το οποίο προσθέτει κάτι ακόμη στις αρμοδιότητες της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ). 

 

Εκεί λοιπόν προβλέπεται ότι όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 100 κλινών, σε όλη τη χώρα θα λαμβάνουν άδεια από την ΕΥΠΑΤΕ ενώ «Συγκεκριμένα για την περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα για τις τουριστικές περιοχές Καβάλας και Ν. Θάσου, η ΕΥΠΑΤΕ είναι αρμόδια για τουριστικά καταλύματα άνω των 50 κλινών για θέματα που εμπίπτουν στη Διαδικασία έκδοσης και ελέγχου Οικοδομικών Αδειών, για χρονική περίοδο ενός έτους αρχής γενομένης από την ισχύ της παρούσης διάταξης».

 

Ο τρόπος της διατύπωσης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην εξαίρεση. 

 

Όσο διαρκεί πάντως η διαβούλευση, είναι εφικτή η κατάθεση προτάσεων για αλλαγές και βελτιώσεις. Ένα ζητούμενο είναι η διεύρυνση του μέτρου για μικρότερες μονάδες και κάτω των 50 κλινών κι ένα επιπλέον είναι η επέκταση του προσωρινού μέτρου από 1 έτος που αναφέρει το νομοσχέδιο σε 2 ή περισσότερα ή ακόμη και επ’ αόριστον, εφόσον συνεχίζονται τα προβλήματα στις πολεοδομίες.

 

Στα 66 άρθρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται πολλές και σημαντικές διατάξεις για τον Τουρισμό, που ρυθμίζουν σημαντικά προβλήματα. Πέραν της αναμόρφωσης της νομοθεσίας για τις κολυμβητικές δεξαμενές, υπάρχουν διατάξεις για: ΠΟΤΑ, Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, Γήπεδα γκολφ, Καταλύματα, Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό, Τουριστικές Λιμενικές Εγκαταστάσεις, Πολεοδομική ενοποίηση ακινήτων σε τουριστικές εγκαταστάσεις, Ανέγερση κατασκηνώσεων σε ξενοδοχεία, Condo hotels, Αιγιαλό, Χορήγηση σήματος Glamping, Πισίνες, Προθεσμία κατάταξης ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων διαμερισμάτων, Κατάργηση καρτέλας ενημέρωσης πελάτη, Ναυλώσεις επαγγελματικών πλοίων αναψυχής από τουριστικά γραφεία, Άγρα πελατών και κατευθυνόμενες αγορές, Θεσμοθέτηση πρεσβευτή ελληνικού Τουρισμού κ.α.