Ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή η περιοδεία του ευρωβουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο κ. Κούλογλου ήταν ομιλητής σε συζητήσεις που έγιναν μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης με τίτλο «La Strategia» το οποίο εστιάζει στο σκάνδαλο Novartis.

 

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Δράμα, στον κινηματογράφο Ολύμπια, το βράδυ της ίδιας ημέρας στη Χρυσούπολη, στο δημοτικό θέατρο, και την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη, επίσης στο δημοτικό θέατρο. Στη διάρκεια της περιοδείας του ο ευρωβουλευτής είχε επίσης επαφές στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. 

 

Στην εκδήλωση της Χρυσούπολης έδωσε το παρών πλήθος κόσμου, από διάφορες περιοχές του νομού Καβάλας. Μεταξύ των παρόντων ήταν επίσης η βουλευτής Καβάλας τού ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου, ο πρώην βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης, η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές Αθηνά Παναγιωτίδου και άλλα στελέχη του κόμματος. 

 

Τις προβολές της ταινίας παρακολούθησαν πολίτες που δεν είχαν δει το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης όσο και άλλοι που το είχαν παρακολουθήσει αλλά έδωσαν το παρών για να συμμετάσχουν στην ανοιχτή συζήτηση με τον ευρωβουλευτή

 

Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν ήταν σε ποιο στάδιο βρίσκεται τώρα η υπόθεση novartis και πως αναμένεται να επηρεάσει από εδώ και στο εξής τις πολιτικές εξελίξεις, αν πρόκειται να ασκηθούν διώξεις και σε γιατρούς κ.α.  Οι πολίτες διερωτώνται επίσης γιατί δεν έχει προβληθεί έως τώρα το ντοκιμαντέρ από κάποιο ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ή γιατί δεν έχει γίνει αντίστοιχη έρευνα και τηλεοπτική παραγωγή για την πολύκροτη αυτή υπόθεση. 

 

Σημειώνεται ότι στο πάνελ της συζήτησης στη Χρυσούπολη, εκτός από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, ήταν εκ μέρους της τοπικής οργάνωσης Νέστου η Αναστασία Μιρλή, η βουλευτής Θεσσαλονίκης και μέλος της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis Δώρα Αυγέρη καθώς και ο καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, τέως διοικητής του νοσοκομείου Καβάλας Τάσος Καρασαββόγλου. Στην αντίστοιχη συζήτηση στη Δράμα συμμετείχε ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας "Εργασία ΣΥΝ" Σπύρος Λάτσας.

 

Το ντοκιμαντέρ "La strategia" των ερευνητών-δημοσιογράφων Μ. Ροσέλι και Μ.Ταλιαμπούε ρίχνει φως στα άδυτα της Novartis με ντοκουμέντα στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και συνεντεύξεις προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις αμερικανικές αρχές και αποκαλύπτουν τις παράνομες πρακτικές της εταιρίας.