Το ζήτημα της οριστικής λύσης στο πρόβλημα των Τεναγών Φιλίππων έθεσε, με ερώτηση της, την οποία συνυπέγραψαν 9 βουλευτές, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου. Συγκεκριμένα, ρωτά τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Κώστα Καραμανλή, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προμελέτη και η οριστική μελέτη, με επίσημη ονομασία «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής Τεναγών Φιλίππων, Ν. Καβάλας - Δράμας – Σερρών», η οποία αφορά την αποτελεσματική άρδευση και στράγγιση της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων.

 

Η σύμβαση μεταξύ Υπουργείου και σύμπραξης γραφείων μελετών υπεγράφη στις 17 Σεπτεμβίου του 2018 και ορίζει σειρά παρεμβάσεων που θα δώσουν οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο οι κάτοικοι και οι παραγωγή της περιοχής.

 

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Μεταφορών,Υποδομών και Δικτύων

Θέμα: Εξέλιξη μελέτης για τα Τενάγη των Φιλίππων

 

Η πρόσφατη κακοκαιρία έπληξε, μεταξύ άλλων περιοχών, την ευρύτερη περιοχή του κάμπου των Φιλίππων. Συγκεκριμένα, τα Τενάγη των Φιλίππων, μία από τις πιο εύφορες περιοχές της Ευρώπης πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ζητούν να δοθεί άμεσα λύση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή (ξανά)γίνεται λίμνη. Πρόκειται για μία έκταση περίπου 100.000 στρέμματα, από τα οποία τα 62.330 στρέμματα ανήκουν διοικητικά στο νομό Καβάλας, τα 29.230 στρέμματα στο νομό Δράμας και τα 7.670 στρέμματα στο νομό Σερρών.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ανέθεσε σε σύμπραξη γραφείων μελετών, την εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης, συνολικού κόστους 814 647,97 (χωρίς ΦΠΑ), με επίσημη ονομασία «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής Τεναγών Φιλίππων, Ν. Καβάλας - Δράμας – Σερρών»,  η οποία αφορά την «αποτελεσματική άρδευση και στράγγιση της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων, υπό τα γεωμορφολογικά δεδομένα που δημιούργησε και θα συνεχίσει να διαμορφώνει,η συνίζηση των εδαφών». Μάλιστα, στο αντικείμενο της προμελέτης και οριστικής μελέτης περιλαμβάνεται σειρά συνοδευτικών μελετών: τοπογραφική αποτύπωση, μελέτη εγγειοβελτιωτικών έργων τάφρων, διωρύγων, οχετών, οικονομοτεχνική μελέτη, γεωλογική μελέτη, γεωτεχνική μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών, γεωργοτεχνική μελέτη και περιβαλλοντική μελέτη. 

Επειδή, οι τελευταίες διορθωτικές παρεμβάσεις στο υπάρχον δίκτυο έγιναν πριν από 90 χρόνια.

Επειδή, τα Τενάγη είναι εξαιρετικά σημαντική περιοχή για την αγροτική ανάπτυξη. 

Επειδή, στην επόμενη ακραία καιρική συνθήκη θα πλημμυρίσουν ξανά τα Τενάγη των Φιλίππων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε στάδιο βρίσκεται η μελέτη και γιατί δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα;
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Υπουργείου ώστε να λυθεί το πρόβλημα στα Τενάγη των Φιλίππων;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές,

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Βαρεμένος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σπίρτζης Χρήστος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδη