«Κατάληψη» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας έκαναν μικροί μαθητές οι οποίοι κοιμήθηκαν στρωματσάδα αφού πρώτα έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια. Το όνομά τους: "Ονειροκουβαλητές"!

 

Η «κατάληψη» ήταν… νόμιμη. Ήταν μια πρωτότυπη δράση διανυκτέρευσης (…λέγε με sleepover) από αυτές που δεν συνηθίζονται στην Καβάλα. Η δράση διοργανώθηκε από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Κατερίνα Κουμανίδου, μαζί με τους «Παραμυθάδες» και το ιδιωτικό Ωδείο «Νεάπολις». Παρών ήταν και ο αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης.

 

Οι μαθητές, ηλικίας από 9 έως 12 ετών, αισθάνθηκαν… σαν στο σπίτι τους. Αρχικώς ξεναγήθηκαν στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, γνώρισαν από κοντά τα διάφορα τμήματα κι έμαθαν πως γίνεται η ταξινόμηση των βιβλίων, ποιοι είναι οι κανόνες δανεισμού και λειτουργίας του αναγνωστηρίου, τι περιλαμβάνει το αρχείο τοπικών εφημερίδων που βρίσκεται στο κτίριο, τι «θησαυρός» κρύβεται στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της πόλης.

 

Μετά τους δόθηκε το ελεύθερο να «σκαλίσουν» τα ράφια και να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους για τον κόσμο του βιβλίου. 

 

Το βασικό event της βραδιάς στήθηκε στην παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης. Οι μαθήτριες του τμήματος φωνητικής –τάξη του Ωδείου «Νεάπολις»: Νέλη Βέργου, Μαρίνα Συνοδινού –Λυμπέρη, Χρύσα Προκοπίου, Χρυσοβαλάντω Κελεμένη & Μάνια Δελημπάση τραγούδησαν γνωστές επιτυχίες της Disney αποσπώντας το χειροκρότημα των «Ονειροκουβαλητών» και των γονέων που συνόδευαν τα παιδιά. 

 

Σκυτάλη πήραν οι «Παραμυθάδες», η τοπική ομάδα διάσωσης και διάδοσης παραμυθιών, που έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: διάβασε στα παιδιά παραμύθια των Χριστουγέννων, βασισμένα στην ελληνική παράδοση. 

 

Η βραδιά είχε τα πάντα! Τα παιδιά απόλαυσαν το βραδινό τους φαγητό και είδαν παιδικές ταινίες στον προτζέκτορα μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Είχαν πάρει μαζί τους τους υπνόσακους που έστρωσαν στο πάτωμα. 

 

Κάποια κοιμήθηκαν και κάποια άλλα όχι. Με άλλα λόγια, ό,τι γίνεται και σε ένα σπίτι που φιλοξενεί παιδιά και φίλους. 

 

Σημειώνεται ότι η δράση είχε διοργανωθεί αρκετές εβδομάδες πριν με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και να τηρεί σειρά προτεραιότητας καθώς οι θέσεις ήταν περιορισμένες. Το κάθε παιδί έπρεπε να συνοδεύεται από τον κηδεμόνα του, ο οποίος κοιμήθηκε (;) στον ίδιο χώρο.