Κάτι το πρωτοφανές σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θάσο, όταν ο νέος δήμαρχος Λευτέρης Κυριακίδης αρνήθηκε να ενημερωθεί από την απερχόμενη διοίκηση για το τι παραλαμβάνει, παρουσία του συνόλου του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. 

 

Ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ, είχε οργανώσει ανοιχτή σύσκεψη στην οποία κλήθηκαν όλοι οι νέοι αιρετοί. Στη σύσκεψη αυτή είχαν κληθεί οι απερχόμενοι αντιδήμαρχοι και οι προϊστάμενοι των δημοτικών υπηρεσιών για να κάνουν ενημέρωση ανά τομέα, οι ορκωτοί λογιστές που ελέγχουν τα οικονομικά του Δήμου αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες που έχουν επιφορτιστεί ο καθένας με την παρακολούθηση συγκεκριμένων τομέων. 

 

Πως μια τεχνοκρατική συνάντηση, αντιμετωπίστηκε ως... προεκλογική 

Είναι η πρώτη φορά που σε Δήμο του νομού Καβάλας οργανώνεται τόσο αναλυτική ενημέρωση για το τι παραλαμβάνει μια νέα δημοτική αρχή, πριν από την ορκωμοσία της. Είναι επίσης η πρώτη φορά που μια νέα δημοτική αρχή αρνείται την ενημέρωση από την απερχόμενη.

 

Η σύσκεψη άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και το παρών έδωσαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις και οι επικεφαλής τους, ανάμεσά τους και ο νέος δήμαρχος, Λευτέρης Κυριακίδης. 

 

Ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την ενημέρωση, μίλησε για τεχνοκρατική συνάντηση και ευχήθηκε καλή θητεία στο νέο δημοτικό συμβούλιο. 

 

Το 2010, την "ενημέρωση" έκαναν... οι δικαστικοί κλητήρες

«Αποτελεί χαρακτηριστικό ιδίωμα πολιτικής κουλτούρας να ενημερώνεται με αυτόν τον τρόπο το νέο δημοτικό συμβούλιο γιατί εδώ έχω να πω τη δική μου εμπειρία όταν το Νοέμβριο του 2010 που εξελέγην τότε δήμαρχος, την επομένη, παρ’ όλο που δεν είχα ορκιστεί, βρήκα επάνω άδεια γραφεία δημάρχου και αντιδημάρχων. Η ενημέρωσή μου έγινε από δικαστικούς κλητήρες και από όσους έσπευσαν να με ενημερώσουν για τα χρέη του Δήμου», είπε ο κ. Χατζηεμμανουήλ. 

 

Πριν αρχίσει η ενημέρωση, το λόγο ζήτησε και πήρε ο νέος δήμαρχος Λευτέρης Κυριακίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «παρωδία» και «φιέστα». Αμέσως μετά αποχώρησε μαζί με όλη την ομάδα της συμπολίτευσης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη. Στην αίθουσα ωστόσο παρέμειναν τόσο η παράταξη Χατζηεμμανουήλ, όσο και οι παρατάξεις Χρυσάφη και Θεοδωρίδη. 

 

Ο νέος δήμαρχος ήθελε ενημέρωση αλλά... σε στενό κύκλο  

Ο κ. Κυριακίδης κατηγόρησε τον κ. Χατζηεμμανουήλ ότι δεν συνεννοήθηκε μαζί του για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας μεταξύ άλλων: "εμείς θα αποχωρήσουμε από την αίθουσα παραμένοντας φυσικά ενεργό το αίτημά μου προς εσάς για μια ενημέρωση με τους συνεργάτες σας και τους δικούς μου συνεργάτες»

 

Ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ ζήτησε από τον Λευτέρη Κυριακίδη, πριν αποχωρήσει, να ακούσει πρώτα την απάντηση σε όσα είπε. Μάταια όμως. Τελικώς, η σύσκεψη συνεχίστηκε με την παρουσία των υπολοίπων παρατάξεων που όλες μαζί θα αποτελέσουν την αντιπολίτευση στη νέα δημοτική περίοδο και οι οποίες μάλιστα αριθμούν περισσότερους συμβούλους από ό,τι η νέα διοίκηση Κυριακίδη. 

 

"Ο κ. Κυριακίδης είχε ήδη λάβει ενημέρωση ανά υπηρεσία" 

Ο απερχόμενος δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ είπε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο νέος δήμαρχος Λευτέρης Κυριακίδης έχει ήδη ενημερωθεί από το σύνολο των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου για το τι παραλαμβάνει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους. 

 

Δήλωσε μάλιστα: 

 

"Φιέστα ήταν η αποχώρηση, όχι η ενημέρωση"

«Από το νόμο δεν είχα καμία υποχρέωση να κάνω τη σημερινή συνάντηση. Θέλησα όμως να είναι πιο αποτελεσματικό το νέο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς όμως η φιέστα ήταν αυτή η θεαματική αποχώρηση κι όχι η πρόσκληση που έγινε για να λάβουν γνώση οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκφράσουν μια γνώμη. 

 

Είναι άνθρωποι που δεν παραβρέθηκαν ούτε σαν παρατηρητές μέσα σε αυτή την αίθουσα. Αυτό είναι υπεροψία, είναι υπερφίαλο. Σηκώνονται και εγκαταλείπουν; Έτσι αγενέστατα; Μας ρίχνουν στα μούτρα την πρόσκληση για ενημέρωση; 

 

Ποιοι από αυτούς γνωρίζουν στοιχειώδη πράγματα της Αυτοδιοίκησης; Ελάχιστοι. Και σηκώνονται επιδεικτικά και φεύγουν; Αυτό δε συμβαίνει πουθενά από όσο γνωρίζω. Ας είχαν την ευγένεια και τον πολιτικό πολιτισμό να ενημερωθούν και ας καταγγείλουν ό,τι θέλουν».  

 

Όταν η διοίκηση Μερέση άφηνε την ενημέρωση των επόμενων... σε όσους χρωστούσε ο Δήμος 

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ αναφέρθηκε επίσης στο τι συνέβη στα τέλη του 2010, όταν χρειάστηκε ο ίδιος ενημέρωση από τον τότε απερχόμενο δήμαρχο Λευτέρη Μερέση. 

 

«Το 2010 δεν μπορεί να διαψεύσει κανείς ότι πήρα ένα γραφείο μέσα στο δημαρχείο, γιατί κλήθηκα να διοικήσω ενώ δεν είχα ούτε την αρμοδιότητα, ούτε είχα ορκιστεί ακόμα για να καθίσω στο γραφείο του δημάρχου, εξαιτίας του ότι η απελθούσα δημοτική αρχή όταν έχασε τις εκλογές εξαφανίστηκε

 

Δεν υπήρχε ούτε δήμαρχος, ούτε αντιδήμαρχος για να δώσει λύση αλλά δεν υπήρξε και καμία απολύτως ενημέρωση για το τι παραλαμβάνουμε. Η μόνη ενημέρωση που είχα ήταν από δικαστικούς κλητήρες που έφερναν αποφάσεις κατασχέσεων και από προμηθευτές του Δήμου που ζητούσαν αυτά που τους χρωστά ο Δήμος». 

 

 

«Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας»

Σε γραπτή του δήλωση τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Ιουλίου, 14 ώρες μετά την αποχώρησή του από τη συνάντηση ενημέρωσης, ο νέος δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να ενημερωθεί από την απερχόμενη δημοτική αρχή. 

 

Λέει συγκεκριμένα: 

«Σήμερα, η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Θάσου προσπάθησε να δώσει την εντύπωση ότι έχει διάθεση να ενημερώσει την καινούργια διοίκηση του Δήμου, οργανώνοντας, χωρίς προσυνενόηση, μια συνάντηση όλων των δημοτικών συμβούλων (απερχόμενων και νεοεκλεγέντων), των υπηρεσιών του δήμου, των ορκωτών λογιστών και λοιπών εξωτερικών συνεργατών.

 

Από τις 25 Ιουνίου έχει κατατεθεί στο γραφείο Δημάρχου γραπτό αίτημα μου για παραχώρηση γραφείου στο χώρο του δημαρχείου και συνάντηση για λεπτομερή ενημέρωση ανά υπηρεσία. Μέχρι και σήμερα ο απερχόμενος δήμαρχος αγνοεί επιδεικτικά τα ως άνω αιτήματα μου. Αντίθετα, προχώρησε στη σημερινή συνάντηση, στην οποία παραβρεθήκαμε δηλώνοντας την αντίθεση μας και αποχωρήσαμε. Η σωστή ενημέρωση επιβάλλει διαδοχικές συναντήσεις ανά υπηρεσία. Τότε μόνο έχει αποτέλεσμα. 

 

Η Σύμπραξη Ευθύνης, ως νέα Διοίκηση του Δήμου Θάσου, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια παρωδία ενημέρωσης με την παρουσία της. Παραμένει ενεργό το αίτημα μου προς τον απερχόμενο δήμαρχο για διαδοχικές συναντήσεις ανά υπηρεσία. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου.

 

Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας».

 

"Ανάρμοστη, υπεροπτική, αλαζονική και απαξιωτική συμπεριφορά"

Στην γραπτή δήλωση Κυριακίδη, απάντησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ με αντίστοιχη γραπτή δήλωση στην οποία επισημαίνει: 

 

"Αλγεινή εντύπωση προκαλεί στη χθεσινή συνάντηση ενημέρωσης στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου, η ανάρμοστη, υπεροπτική, αλαζονική και απαξιωτική συμπεριφορά του νεοκλεγέντα Δημάρχου Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη, ο οποίος αντί να ενημερωθεί για τα οικονομικά και τα έργα του Δήμου, όπως έπραξαν επί τρεις συνεχόμενες ώρες, οι σύμβουλοι όλων των άλλων παρατάξεων του νεοκλεγέντος Δημοτικού Συμβουλίου, είχε έρθει αποφασισμένος μαζί με τους συμβούλους του, να αποχωρήσει επιδεικτικά πριν καν αρχίσει η ενημέρωση. 

 

Στην ενημερωτική αυτή συνάντηση είχα προσκαλέσει εκτός από τους συμβούλους του νέου αλλά και του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, τους υπαλλήλους του Δήμου της Οικονομικής και Τεχνικής υπηρεσίας, τους εξωτερικούς συνεργάτες του Δήμου για θέματα ένταξης και παρακολούθησης έργων καθώς και τους ορκωτούς λογιστές για να παρουσιάσουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο την ανάλυση του Ισολογισμού του Δήμου. Κάποιοι μάλιστα ταξίδεψαν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για το σκοπό αυτό

 

Μέχρι σήμερα, ο κ. Κυριακίδης έχει ενημερωθεί από εμάς, ικανοποιώντας το αίτημά του σε κεκλεισμένων των θυρών θεματικές συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου «ανά υπηρεσία», αιρετούς και στελέχη της παράταξής μας, όπως από την Τεχνική υπηρεσία, μέσω των υπαλλήλων μηχανικών, την υπηρεσία Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας από τον ίδιο τον αντιδήμαρχο κ. Ψαλίδα και τους δημοτικούς υπαλλήλους από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου αλλά και από τον πρόεδρο κ. Ραφτόπουλο και την αντιπρόεδρο κ. Μανουσάκη της Θάσος Δημοτική ΑΕ για την Ανώνυμη Εταιρία του Δήμου.

 

Τα γεγονότα λοιπόν διαψεύδουν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τον ισχυρισμό του κ. Κυριακίδη, ότι δεν ικανοποίησα το γραπτό αίτημά του για «λεπτομερή ενημέρωση ανά υπηρεσία». 

 

Έχοντας ως αρχή, ότι Δημοτική Αρχή δεν είναι ο Δήμαρχος – Αφέντης, αλλά το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου με τον Δήμαρχο επικεφαλής και μάλιστα σε έναν Δήμο όπως της Θάσου, όπου η παράταξη του Δημάρχου δεν κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, κάλεσα προς ενημέρωση όλους τους νέους δημοτικούς συμβούλους και φυσικά τον ίδιο τον νεοκλεγέντα Δήμαρχο. 

 

Ο ίδιος, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, γράφει ότι «δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια παρωδία ενημέρωσης με την παρουσία της παράταξής του και του ίδιου». Έχει άποψη λοιπόν ο κ. Κυριακίδης για μια συζήτηση – ενημέρωση από τους πλέον ειδήμονες πριν καν την παρακολουθήσει; Το ίδιο και οι σύμβουλοί του; Μήπως ο λόγος της αποχώρησης είναι άλλος; 

 

Μήπως θέλησε να αποφύγει, σε μια ανοικτή στην κοινωνία και τα ΜΜΕ συνάντηση να ακούσει ή να ακουστεί η ορθή ανάγνωση του Ισολογισμού του Δήμου Θάσου από τους ίδιους τους ορκωτούς λογιστές, που διαψεύδει τη δική του παραπλανητική ερμηνεία στο προεκλογικό του σποτ;  Μήπως δεν άντεξε να ακούσει, ότι παραδίδω έναν Δήμο με πλεόνασμα και την πορεία εξυγίανσης των οικονομικών από το 2011 όταν τον παρέλαβα χρεοκοπημένο; 

 

Παρ’ όλα αυτά αν έμενε, θα άκουγε χρήσιμα πράγματα και για τον ίδιο. 

 

Μήπως ο πήχης των έργων έχει μπει πολύ ψηλά και τα έργα τα οποία είναι έτοιμα για δημοπράτηση δεν θέλει να ακουστούν και επιθυμεί να τα παρουσιάσει ως δικά του επιτεύγματα; Ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα.

 

Όποιος κι αν είναι ο λόγος όμως αν παρέμεναν να ακούσουν, όπως έπραξαν όλες οι άλλες παρατάξεις μόνο κέρδος θα είχαν, τη στιγμή μάλιστα που τόσο ο ίδιος, όσο και οι σύμβουλοί του (πλην δυο) δεν έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία ή γνώση από διοίκηση Δήμου

 

Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Δήμαρχος Θάσου"