Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση της Καβάλας και της Θάσου ασκεί η Λαϊκή Συσπείρωση, αποδίδοντας την τραγωδία με τον θάνατο του 16χρονου αθλητή του Βύρωνα Καβάλας Β', Ασλάν Γκιάνα, σε διαχρονικές παραλείψεις και σκανδαλώδη έλλειψη ελέγχων στα ερασιτεχνικά γήπεδα της περιοχής.

 

Με εξαιρετικά σκληρή γλώσσα τοποθετήθηκε την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026 η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητώντας την άμεση απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του μικρού αθλητή. 

 

Οι εκπρόσωποι της παράταξης καταγγέλλουν ξεκάθαρα ότι η ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων, τις οποίες χρησιμοποιούν τα τοπικά ερασιτεχνικά σωματεία, έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα και αντιμετωπίζεται απλώς ως λειτουργικό «κόστος».

 

Όπως υποστηρίζουν στην κοινή τους δήλωση τα στελέχη της παράταξης, οι αρμόδιες αρχές στην Περιφέρεια και στους Δήμους Καβάλας και Θάσου φέρουν τεράστια ευθύνη. 

 

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, οι τοπικές διοικήσεις προτεραιοποιούν τις μεγάλες διοργανώσεις και τις φιέστες εις βάρος των καθημερινών και ασφαλών αναγκών άθλησης της νεολαίας, ενώ τονίζουν ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός οδηγείται σε συνθήκες ασφυξίας.

 

Παράλληλα, οι αυτοδιοικητικοί της Λαϊκής Συσπείρωσης διεκδικούν, μεταξύ άλλων, άμεσους ελέγχους καταλληλότητας σε όλα τα γήπεδα της περιοχής, δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και την υποχρεωτική παρουσία αθλίατρου σε κάθε δραστηριότητα, προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον.

 

Αναλυτικά, η πλήρης ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους, τους συναθλητές του μικρού Άνι. Συμμεριζόμαστε τη βαθιά θλίψη και οδύνη όλου του λαού της Καβάλας που αυτή τη δύσκολη ώρα συνοδεύεται από τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης.

 

Δεν ήταν η κακιά η ώρα! Η ασφάλεια όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα αυτών που χρησιμοποιούν τα ερασιτεχνικά σωματεία, δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του αντιλαϊκού αστικού κράτους, κεντρικού και τοπικού, αφού αποτελεί «κόστος». Στον αντίποδα με πακτωλό εκατομμυρίων ενισχύονται οι μεγάλες επαγγελματικές ΠΑΕ, τα "μαγαζιά" γωνία δηλαδή των μεγαλοϊδιοκτητών τους.

 

Για αυτό τα ερασιτεχνικά σωματεία έρχονται αντιμέτωπα με συνθήκες ασφυξίας, χωρίς την οικονομική στήριξη της πολιτείας, με ένα θεσμικό πλαίσιο που οδηγεί τα μικρότερα από αυτά στο λουκέτο ή τη συγχώνευση, στην αναζήτηση χορηγών, στην εμπορευματοποιημένη λειτουργία. Αυτά τα σωματεία είναι που φορτώνονται τα βάρη μιας μεγάλης υπόθεσης, του μαζικού αθλητισμού, καθώς αποτελούν τη μόνη διέξοδο μετά το σχολείο, αφού απουσιάζει σχεδόν κάθε άλλη οργανωμένη παρέμβαση από πλευράς κράτους που να στηρίζει την άθληση της νέας γενιάς. 

 

Η διαχρονική υποβάθμιση της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία και η συρρίκνωση των δωρεάν προγραμμάτων των δήμων μετέφεραν όλο το βάρος της μαζικής άθλησης στο αθλητικό σωματείο, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από την απαραίτητη κρατική στήριξη.

 

Αυτή η εγκληματική πολιτική δεν «έπεσε από τον ουρανό»! Βρίσκεται στις οδηγίες και τη στρατηγική της ΕΕ (Λευκή Βίβλος για τον Αθλητισμό) βάσει των οποίων ο αθλητισμός αντιμετωπίζεται ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα δάκρυα σήμερα όσων υλοποιούν αυτήν την πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι κροκοδείλια.

 

Η Περιφέρεια και οι δημοτικές αρχές σε Καβάλα και Θάσο είναι υπόλογες! Γιατί συμφωνούν και υπηρετούν αυτήν την πολιτική. Γιατί στις προτεραιότητές τους βρίσκονται οι φιέστες και η προβολή των «δράσεων» τους για μεγάλες διοργανώσεις που φιλοξενούνται στην περιοχή. 

 

Οι όποιες σοβαρές παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές αφορούν το επαγγελματικό επίπεδο και ακόμα και αυτές είναι αποσπασματικές, πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή, προχωρούν τελικά όταν στο ζύγι «κόστους – οφέλους» βαραίνει το όφελος, τα καπιταλιστικά δηλαδή κέρδη.

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με παρεμβάσεις της όλα τα τελευταία χρόνια αναδεικνύει αυτές τις αλήθειες. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Θάσου για τα σοβαρά προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού από τον Μάρτη του 2026, αντίστοιχα και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Καβάλας το Σεπτέμβρη του 2022.

 

Διεκδικούμε γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης. Σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Κρατικό έλεγχο των υπαρχόντων, συντήρηση και χρηματοδότηση της λειτουργίας τους. 

 

Πλήρη απαλλαγή των σωματείων από το χρηματικό αντίτιμο για τη χρήση δημόσιων και δημοτικών υποδομών. Δωρεάν πρόσβαση και απαλλαγή από συνδρομές για τα παιδιά των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών. Ετήσιες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τους αθλητές και υποχρεωτική παρουσία αθλίατρου σε κάθε δραστηριότητα. Καμία παραχώρηση δημόσιας γης και αθλητικών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες.

 

Απαιτούμε από Περιφέρεια και Δήμους να προχωρήσουν άμεσα στον έλεγχο καταλληλότητας όλων των γηπέδων της περιοχής για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. 

 

Να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση την αναγκαία χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στα γήπεδα όπου αυτές χρειάζονται.

 

Καλούμε το λαό και τη νεολαία της περιοχής σε αγώνα σε σύγκρουση με την πολιτική του κέρδους των λίγων, για τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος στο μαζικό λαϊκό αθλητισμό, σε ασφαλείς εγκαταστάσεις, με δωρεάν πρόσβαση.

 

29/9/2026

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Διονύσης Κλάδης

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, Χρήστος Ποτόλιας

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Θάσου, Νίκος Χρυσάφης, Λάμπρος Λαμπρινίδης, Ευαγγελία Παγώνη, Αργυρώ Φιλαρέτου, Βασίλειος Χονδρογιάννης»