Την άποψη ότι η γέφυρα που κατέρρευσε μέσα στο κέντρο της Καβάλας τον περασμένο Νοέμβρη, ήταν εύκολο να συντηρηθεί, διατύπωσε ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Οι δηλώσεις του έγιναν στον Γιώργο Τερζή στην Καθημερινή.

 

Ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Στασινός εκλέχθηκε το 2015 πρόεδρος στο ΤΕΕ, με την παράταξη ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) που στηρίζεται από τη ΝΔ. Είναι ο νεότερος σε ηλικία πρόεδρος στην ιστορία του ΤΕΕ.

 

«Τα περισσότερα από τα δημόσια έργα και τις υποδομές είναι “αγνώστου πατρός”, είναι “ορφανά”, υπό την έννοια ότι δήμοι, περιφέρειες και υπουργείο αρνούνται στην πράξη την αρμοδιότητα του ελέγχου και της συντήρησής τους» ανέφερε ο κ. Στασινός.

 

Σε επισήμανση του δημοσιογράφου για το «σύνηθες στην Ελλάδα, κουβάρι της συνυπευθυνότητας» που «οδηγεί τελικά σε ανευθυνότητα» ο κ. Στασινός ανακαλεί στη μνήμη του την πρόσφατη κατάρρευση γέφυρας στο κέντρο της Καβάλας, τον περασμένο Νοέμβριο.

 

«Πρόκειται για γέφυρα μέσα στην πόλη, κατέρρευσε το οδόστρωμα και κόπηκε η πόλη στα δύο. Δεν ήταν σε απομακρυσμένο σημείο, ήταν μέσα στο κέντρο, ένα έργο εύκολο να συντηρηθεί. Ομως, δήμος και περιφέρεια τσακώνονταν σε ποιον ανήκει και τελικά κανείς δεν το ήλεγχε».

 

Το ίδιο, δηλαδή η αποτροπή μιας κατάρρευσης, θα μπορούσε να συμβεί και στις γέφυρες στα Χανιά, επισημαίνει. «Η γέφυρα στα Χανιά θα μπορούσε να σωθεί. Μεσολάβησαν πολλά και για πολλά χρόνια για να καταλήξουμε στην κατάρρευση. Κανείς δεν ασχολήθηκε και στο τέλος έπεσε...».

 

Ο κ. Στασινός παρουσίασε προ ημερών την πρόταση του ΤΕΕ για την αλλαγή κουλτούρας στη διαχείριση των δημόσιων υποδομών. «Είναι απλό, μέσα σε λίγους μήνες, να δημιουργηθεί ένα εθνικό, ψηφιακό μητρώο υποδομών, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι υποδομές, ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο και τη συντήρησή τους (δήμοι, περιφέρειες, υπουργείο), οι ημερομηνίες των πιο πρόσφατων ελέγχων ή συντήρησής τους» λέει κι εκτιμά ότι, με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει πλήρης εικόνα όχι μόνον για την «ιδιοκτησία» των έργων, αλλά και για τις αναγκαίες εργασίες συντήρησής τους, ακόμη και για το γεγονός ότι αυτές δεν έγιναν επειδή ενδεχομένως δεν υπήρχαν διαθέσιμα κεφάλαια».

 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ απαντά και στην ερώτηση για το «αν μας αρέσει να κλαίμε πάνω από μια καταστροφή» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για θεατρινισμό, για τεράστια υποκρισία. Ο κάθε πολιτικός εμφανίζεται θλιμμένος, να “κλαίει” πάνω στα ερείπια, ενώ πιο πριν δεν έχει κάνει πολύ βασικά πράγματα, που είναι αρμοδιότητά του, για να αποτρέψει το κακό». Προσθέτει δε υπαινικτικά: «και στη συνέχεια με πολύ μεγάλη άνεση θα κάνει μια απευθείας ανάθεση σε κάποιον φίλο του, λόγω, πάντοτε, των έκτακτων συνθηκών...».