Η επικείμενη ολοκλήρωση των έργων και η ηλεκτροδότηση στη μαρίνα των Λιμεναρίων συμπίπτει χρονικά με μια επιπλέον καλή είδηση για τη Θάσο: το κράτος παραχωρεί, έπειτα από πολλά χρόνια διεκδίκησης, την ημιτελή μαρίνα του Λιμένα στο Δήμο Θάσου. Είναι πολύ πιθανό οι δύο μαρίνες να λειτουργήσουν, ως δίκτυο μαρινών, μέσα στο προσεχές καλοκαίρι.  

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού έκανε αποδεκτό το αίτημα -που κατατίθεται διαδοχικά εδώ και χρόνια από τον Δήμο, μαζί με αναλυτικά υπομνήματα και φωτογραφίες- έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει (τέλη του 2018) μια μακρά προπαρασκευαστική διαδικασία που «σκόνταψε» ουκ ολίγες φορές στη γραφειοκρατία. 

 

Τον περασμένο μήνα, ζητήθηκε από τον Δήμο να υποβάλλει το τελικό αίτημα παραχώρησης, με νέες διατυπώσεις - όπερ κι εγένετο. Ο Δήμος διαβεβαιώνει το αρμόδιο Υπουργείο ότι «έχει τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να αναλάβει τη φροντίδα του χώρου, την άμεση αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και σταδιακά την αποπεράτωση και πλήρη αξιοποίηση του ημιτελούς λιμένα σκαφών αναψυχής». 

 

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά να επισκέπτεται το Δήμο Θάσου, είτε στα τέλη του Φεβρουαρίου, είτε στα τέλη Μαρτίου (μετά το πέρας και των τελευταίων τουριστικών εκθέσεων) για να κάνει η ίδια τις σχετικές ανακοινώσεις. 

 

Έτοιμο το σχέδιο για ριζική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Η αποπεράτωση κι εκμετάλλευση της έως τώρα κρατικής και εγκαταλελειμμένης μαρίνας από το Δήμο Θάσου, εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο Πολεοδομικής Αναμόρφωσης της περιοχής που περιλαμβάνει τόσο την ίδια τη μαρίνα και τον περιβάλλοντα χώρο όσο και το ξενοδοχείο Ξενία μαζί με το παρακείμενο ιστορικό σύνολο, γνωστό με το όνομα «Βακούφικο» ιδιοκτησίας του Αιγυπτιακού κράτους. Στην περιοχή υπάρχουν, εκτός από μνημεία νεότερης αρχιτεκτονικής κι ένα αξιόλογο φυσικό οικοσύστημα με αιωνόβια πλατάνια σε κεντρικότατο σημείο του οικισμού κ.α. 

 

Η δε σχεδιαζόμενη ανάπλαση, περιλαμβάνει την περιοχή από το τέλος του νέου λιμανιού έως και το κέντρο του Λιμένα, μαζί με όλη τη λιμενική ζώνη, έως το σχεδιαζόμενο υδατοδρόμιο (πριν το αρχαίο λιμάνι) για τα υδροπλάνα. Το σχέδιο ανάπλασης βασίζεται στα έσοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου, από τα οποία εξάλλου χρηματοδοτήθηκαν και οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στο νέο λιμάνι

 

"Δεν ήθελαν να ακούν" για παραχώρηση της μαρίνας στο Δήμο 

Το ιστορικό διεκδίκησης της μαρίνας μετρά πολλά χρόνια αφού στο παρελθόν είχε ζητηθεί από τις παλιές δημοτικές αρχές, χωρίς ωστόσο να δοθούν στα αρμόδια Υπουργεία πλάνα μελετών και γραπτοί στόχοι. Η συστηματική διεκδίκηση άρχισε τον Ιανουάριο του 2011, πριν από 8 χρόνια. Ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα δημάρχου κι άρχισε την αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

 

Στο ίδιο «πακέτο» διεκδικήσεων είχαν ενταχθεί η μαρίνα του Λιμένα, το ιστορικό ξενοδοχείο Ξενία και το μεταλλουργικό συγκρότημα στα Λιμενάρια μαζί με το ιστορικό κτίριο «Παλατάκι». 

 

Τα αιτήματα του Δήμου συναντούσαν εμπόδια, είτε στην γραφειοκρατία, είτε στην έλλειψη πολιτικής βούλησης, είτε στα… μνημόνια που είχαν ως στόχο τα πάντα να δοθούν σε ιδιώτες.  Οι ενέργειες του Δήμου Θάσου άρχισαν να βρίσκουν ευήκοα ώτα πριν από 3 χρόνια, με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά να ανταποκρίνεται θετικά και να ξεκινά τις πρώτες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την παραχώρηση της μαρίνας.