Μια «συνάντηση κορυφής» έγινε το πρωί της Τετάρτης 6/2/2019 στην Ξάνθη, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης-παραλαβής του διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού. Εκεί, ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς παρέδωσε τα καθήκοντα του διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού, στον αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, παρουσία του υπουργού Άμυνας Γ. Αποστολάκη.

 

Το παρών έδωσαν πολιτικοί από όλους τους νομούς και συγκυριακά βρέθηκαν στον ίδιο χώρο τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι οποίοι ως γνωστόν δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Μπορεί στη διάρκεια της τελετής ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος να ήταν μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες του (Θόδωρο Μαρκόπουλο, Κώστα Ζαγναφέρη, Μιχάλη Αμοιρίδη, Νίκο Τσαλικίδη και Δημήτρη Πέτροβιτς) αλλά αυτό συνέβη μόνο όσο διήρκεσε το επίσημο τελετουργικό. 

 

Τα πηγαδάκια μετά την τελετή ήταν αυτά που είχαν το μεγάλο παραπολιτικό ενδιαφέρον… Άπαντες, πλην Μέτιου, πήγαν για καφέ, από όπου και η φωτογραφία

 

Εκεί διαπιστώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις. Οι Μαρκόπουλος και Αμοιρίδης συνεχίζουν στο συνδυασμό του Χριστόδουλου Τοψίδη, όπως έχει ανακοινωθεί. Ο Ζαγναφέρης θα στηρίξει αυτόν τον συνδυασμό, ίσως και χωρίς να είναι υποψήφιος ενώ ο Δημήτρης Πέτροβιτς έχει έρθει σε οριστική ρήξη με τον Χρήστο Μέτιο και κατεβαίνει αυτόνομα, όπως αναμένεται να επιβεβαιώσει και στις δύο συνεντεύξεις Τύπου την Πέμπτη σε Κομοτηνή και Καβάλα. 

 

Υπήρξε όμως και μια ενδιαφέρουσα στιγμή όταν ο Κώστας Ζαγναφέρης αποφάσισε να απαγγείλει στην ομήγυρη ένα ποιήμα του Μανώλη Αναγνωστάκη, το οποίο αφιέρωσε στον Χρήστο Μέτιο:

 

Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε

η εποχή, τα βάρη, οι συνθήκες

κι άλλοι την πάθανε που τότε είπαν το ναι

και δεν ακούσανε των παλιών τις υποθήκες.

 

Τάχα η θέλησή σου λίγη

τάχα ο πόνος σου μεγάλος

η ζημιά ήτανε στο ζύγι

πάντα φταίει κάποιος άλλος.

 

Καλά καλά ποιο είναι το κέρδος, ποια η ζημιά

ποιος να το πει δεν ξέρει

το βέβαιο ήτανε πως κάτι δεν πήγε καλά

δεν έφτασε όπου ονειρεύτηκε το χέρι.

 

Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε

κι οι άνθρωποι γεμάτοι είναι τώρα απαιτήσεις

αφού σήμερα δε θά `λεγε το ίδιο το ναι

τώρα περίσσεψαν η σύνεση και η κρίση.

 

Για την ιστορία, το παραπάνω ποιήμα έχει μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ