Στην κριτική που δέχθηκε από αναρτήσεις πολιτών και πολιτικών στο facebook σχετικά με τις βραβεύσεις του Δήμου Θάσου για περιβαλλοντικές δράσεις (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) απαντά με δημόσια επιστολή του ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Στην επιστολή απαριθμεί τις δράσεις του Δήμου, άλλες γνωστές κι άλλες όχι και τόσο γνωστές, από τις οποίες ξεχώρισε και απέσπασε δύο βραβεία μέσα σε 10 μέρες.

 

Σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο facebook και δείχνουν σκουπίδια πεταμένα σε διάφορα σημεία της Θάσου, μιλά για πολίτες που «συνεχίζουν να αδιαφορούν για το περιβάλλον» και να το ρυπαίνουν ασύστολα, μιλά για πρόσωπα που «διοχετεύουν καθημερινά την ‘ευαισθησία΄ και τον ΄ακτιβισμό΄ τους» στο Facebook, τους «αραχτοί στον καναπέ του σπιτιού τους» και τους χαρακτηρίζει «ρυπαίνοντες σχολιαστές των μέσων δικτύωσης» και «γυρολόγους των δημοτικών ψηφοδελτίων, που κοκορεύονται για τις δοτές θέσεις που κάποτε τους δόθηκαν».

 

Ωστόσο, πέρα από τις μπηχτές που προφανώς στοχεύουν σε παλιούς του συνεργάτες, έχει ενδιαφέρον η πολιτική παρέμβαση που κάνει και η οποία ισοδυναμεί με το «πάτημα του κουμπιού» για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, περίπου 200 μέρες πριν την διεξαγωγή τους. Λέει μεταξύ άλλων: 

 

«Προκαλώ σε δημόσιο διάλογο και όσους δηλώνουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν δημαρχιακά και δημοτικά αξιώματα να βγουν ανοιχτά και να λύσουν την πολιτική τους αλαλία. Να πουν στον κόσμο ποιες είναι οι θέσεις τους, αν έχουν, για το περιβάλλον, τα λατομεία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κυκλική οικονομία. Εκτός κι αν το πολιτικό τους ιδιώμα εξαντλείται στο να φωτογραφίζουν τους κάδους μόλις γεμίσουν ή καμία λακκούβα που άνοιξε ή καμία λάμπα στον στύλο που κάηκε». 

 

 

Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου Θάσου είναι η εξής: 

 

Δυο βραβεία για το περιβάλλον μέσα σε δέκα μέρες.

Γιατί στον Δήμο Θάσου;

 

Δυο βραβεία για το περιβάλλον απονεμήθηκαν στον Δήμο Θάσου για μια μακρά σειρά έργων και δράσεων που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, την διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την προώθηση της αξιοποίησης της βιομάζας του δάσους ως πρώτης ύλης για παραγωγή ενέργειας και τηλεθέρμανση, την εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, την προώθηση διαχειριστικών σχεδίων των φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό, σε συνδυασμό με μεθόδους τηλεμετρίας και τηλεελέγχου, την προώθηση καινοτόμων δράσεων και μοντέλων διαχείρισης του περιβάλλοντος, με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου σε εθνικά και διεθνή συνέδρια για το περιβάλλον με τον ρόλο του εισηγητή, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς με επισκέψεις σε παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, με σκοπό την ενημέρωση γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη διαφορετικής κουλτούρας, την πρωτοβουλία της ανάπτυξης και υλοποίηση συνεργασιών, μέσω της ανταλλαγής μαθητών από την Ελλάδα και τη Γερμανία υπό την αιγίδα του Δήμου Θάσου και της Επαρχίας του Ρόιτλιγκεν της Βάδης Βυτεμβέργης, με έναν από τους σκοπούς την προώθηση καλών πρακτικών για το περιβάλλον, όπως ήταν και αυτή της χρήσης της πάνινης τσάντας και απομάκρυνσης της ρυπογόνου πλαστικής σακούλας. Ακόμα για την πρωτοβουλία μας να προσκαλέσουμε σε διάλογο, που τελικά εξελίχθηκε σε συνεργασία μεταξύ των Τμημάτων δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ρότεμπουργκ στο θέμα της σχέσης μεταξύ της διαχείρισης των δασών, της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών και της πρότασής μας τα δυο Πανεπιστήμια να δημιουργήσουν, με την υποστήριξη του Δήμου μας, θερινά εργαστήρια για την από κοινού εκπαίδευση Ελλήνων και Γερμανών φοιτητών στα δάση της Θάσου.

Συνοπτικά και επιγραμματικά μόνο θα κάνω μνεία σε κάποια από τα έργα υποδομής καθώς και στις δράσεις, που έχουν σχέση με τα παραπάνω λεχθέντα, για να γίνω περισσότερο κατανοητός, χωρίς αυτό να αποτελεί γενικό απολογισμό έργου δημάρχου, για το οποίο δεν επαρκεί η έκταση ενός άρθρου, κάτι που έχω την πρόθεση να γίνει. Πρόθεση μου επίσης είναι να θυμίσω κάποια πράγματα στους δημότες και κατοίκους του νησιού μας και με τρόπο λακωνικό, να λυθούν κάποιες παρανοήσεις και να δοθεί αντικειμενική ενημέρωση, που καταδεικνύεται από τα έργα και τα γεγονότα.  

 

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων σωληνώσεων για εξοικονόμηση νερού και λιγότερες διαρροές 

Όσον αφορά τα έργα ύδρευσης, έχουν εκπονηθεί και ωριμάσει μελέτες για όλους τους οικισμούς του νησιού. Έχουν ήδη εκτελεστεί δίκτυα ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 250 χιλιομέτρων και δεξαμενές νερού σε Λιμένα, Σκάλα Παναγίας, Σκάλα Ποταμιάς, Ραχώνι, Ποτό, υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση της Καλλιράχης, του Πρίνου, των Μαριών και ακολουθούν τα επόμενα, ενώ μικρότερα έργα συντήρησης και αντικατάστασης δικτύων γίνονται παντού. Επιπλέον με χρηματοδότηση του προγράμματος “Φιλόδημος” του Υπουργείου Εσωτερικών προγραμματίζεται σύστημα τηλεελέγχου των διαρροών των δικτύων.

 

Κάλυψη όλου του νησιού με βιολογικούς καθαρισμούς

Στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης του Λιμένα, αφού ο μισός οικισμός του δεν εξυπηρετείτο, με συνέπεια την γνωστή δυσωδία. Στην Παναγία και την Ποταμιά ο παλιός βιολογικός συντηρήθηκε, ώστε να μην μολύνεται το περιβάλλον, κυρίως της Χρυσής Αμμουδιάς. Στην Καλλιράχη κατασκευάστηκε μονάδα βιολογικού για να εξυπηρετεί το χωριό και τις Σκάλες Καλλιράχης και Σωτήρος. Στον Ποτό κατασκευάστηκε υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με παραγωγή νερού από τριτοβάθμια επεξεργασία για την ικανοποίηση των αναγκών του Ποτού, των Λιμεναρίων και μελλοντικά του Θεολόγου. Ολοκληρώθηκε το δίκτυο των Λιμεναρίων και κατασκευάζεται του Ποτού. Ο Πρίνος εντάχθηκε μετά από επιμονή και προσπάθειά μας στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας, για τους οποίους η χώρα μας έχει την υποχρέωση να κατασκευάσει βιολογικούς. Εκτός από τον Πρίνο, τη Σκάλα και το δασύλλιο, στο μέλλον θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες της Σκάλας Ραχωνίου. Στην περιοχή των Μαριών κατασκευάστηκε μονάδα επεξεργασίας βοθρολυμάτων τύπου κόμπακτ.

 

Τέλος στις χωματερές

Στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων κλείσαμε και αποκαταστήσαμε την τελευταία ανεξέλεγκτη χωματερή στον Λιμένα. Οι Λιμενιώτες θυμούνται την ανυπόφορη δυσοσμία που έμπαινε μέσα στα σπίτια τους και τις φωτιές που άρπαζε. Ευτυχώς δεν θα έχουν να θυμούνται, χάρη στην εμπρόθεσμη ανταπόκρισή μας τα τσουχτερά πρόστιμα από την Ε.Ε, που πληρώνουν άλλες περιοχές της χώρας.

 

Οικολογική και αποδοτική διαχείριση σκουπιδιών

Εισηγηθήκατε και υποβάλαμε μελέτη και αίτημα χρηματοδότησης για την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης με κέντρο διαλογής και δημιουργία πράσινων σημείων για διαλογή, προωθώντας παράλληλα την ανακύκλωση, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον το δυσβάστακτο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Καβάλα και να παράγουμε από τα απορρίμματα   προϊόντα χρήσιμα, όπως είναι το κομπόστ, υιοθετώντας πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.

 

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το δάσος 

Επιπλέον:

—Ολοκληρώσαμε τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να μην υπάρχει άναρχη ανάπτυξη, αλλά να διέπεται από αρχές και κανόνες.

—Ορίσαμε Λατομικές ζώνες και νέους κανόνες στην εξόρυξη μαρμάρου.

—Εκπονήσαμε διαχειριστική μελέτη του δημοτικού δάσους.

—Εκπονήσαμε μελέτη αξιοποίησης της βιομάζας του δάσους μας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 1MV, με κέρδος 1,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και τηλεθέρμανση, εξασφαλίζοντας πράσινη ενέργεια, καθαρό περιβάλλον, υγιές, καλλιεργημένο δάσος προστατευμένο από παράγοντες κινδύνου, θέσεις εργασίας και κέρδη.

 

Κέρδη 2 εκατομμύρια € ετησίως από “πράσινες δράσεις”

Εκτός από την αξιοποίηση της βιομάζας, όπου γίναμε ο πιλότος του υπουργείου ενέργειας, μέσω του ΚΑΠΕ, υπήρξαμε πρωτοπόροι, σε συνεργασία πάλι με το ίδιο υπουργείο, στο πρόγραμμα αντικατάστασης του οδοφωτισμού ολοκλήρου του νησιού μεLED, από την οποία θα πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως 70% και ανάλογη εξοικονόμηση χρημάτων. Σκεφθείτε ότι από αυτές τις δυο τελευταίες ενέργειες ο Δήμος θα εξασφαλίσει πέρα από τα περιβαλλοντικά ωφέλη και οικονομικά, της τάξης άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, χρήματα τα οποία, λόγω του ανταποδοτικού τους χαρακτήρα θα αποδοθούν στους δημότες με ανάλογη μείωση των δημοτικών τελών.

 

Δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας

Από το 2011 ο Δήμος Θάσου χαρακτηρίζεται και διακρίνεται για την εξωστρέφειά του με την ενεργό συμμετοχή του σε συνέδρια εκθέσεις και δράσεις για το περιβάλλον στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Προσπαθεί να ενημερώσει, εκπαιδεύσει και ευαισθητοποιήσει τους δημότες και κυρίως τους νέους σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την προστασία και την ορθή του διαχείριση. Μέσα στο πνεύμα αυτής της προσπάθειας εντάχθηκε, μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στο πλαίσιο της οποίας συνεργάζονται ο Δήμος Θάσου και η Επαρχία Ροιτλιγκεν, η ανταλλαγή μαθητών των δυο περιοχών. Για την δράση ´´πάνινες τσάντες αντί για πλαστικές´´ βραβευθήκαμε στο τομέα Νεολαία, Πολιτισμός, Εκπαίδευση και Περβάλλον από την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ενώ για το σύνολο όλων των παραπάνω έργων, δράσεων και καλών πρακτικών για το περιβάλλον, την αειφορία και την πράσινη ενέργεια, μας απονεμήθηκε το Βραβείο περιβάλλοντος του ΠΑΣΕΠΕ, στο πλαίσιο των ελληνικών βραβείων για το περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση  και των ευρωπαϊκών βράβειων επιχειρήσεων για το περιβάλλον.

Θα΄ θελα εδώ να εκφράσω τη χαρά μου και τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νέους του νησιού, που συμμετείχαν με επιτυχία στο πρόγραμμα και τους καθηγητές τους.

Η τιμή και η αναγνώριση είναι μεγάλη  για τον Δήμο της Θάσου και του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να αξιώνει μια θέση ανάμεσα στους πράσινους δήμους της Ευρώπης. 

 

“Οι ρυπαίνοντες σχολιαστές του καναπέ και οι γυρολόγοι των ψηφοδελτίων”

Μεγαλύτερος όμως είναι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε για να φτάσουμε τους στόχους μας και η πορεία αυτή γίνεται δυσκολότερη όσο υπάρχουν αυτοί που συνεχίζουν να αδιαφορούν για το περιβάλλον, δημιουργώντας με τα ογκώδη τους μικρές χωματερές, αφήνοντας τις σακούλες με τα σκουπίδια τους έξω από τους κάδους, ακόμα κι αν αυτοί είναι άδειοι, όσο υπάρχουν επιχειρήσεις που αρνούνται να κάνουν ανακύκλωση, εδώ μιλάμε ακόμα και για μεγάλα σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία, όσο υπάρχουν αυτοί που με ενέργειες δολιοφθοράς επιχειρούν να υποβαθμίσουν την εικόνα του τόπου και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου και αυτοί που διοχετεύουν καθημερινά την “ευαισθησία” και τον “ακτιβισμό” τους, για το περιβάλλον σε σχόλια και αναρτήσεις στο Facebook, αραχτοί στον καναπέ του σπιτιού τους. Όλους αυτούς τους τελευταίους δεν τους αφορούν τα δυο αυτά σημαντικά βραβεία για το περιβάλλον, για να δώσω και την απάντηση στους έχοντες απορία ρυπαίνοντες σχολιαστές των μέσων δικτύωσης και σε κάτι γυρολόγους των δημοτικών ψηφοδελτίων, που κοκορεύονται για τις δοτές θέσεις που κάποτε τους δόθηκαν. 

 

“Καλώ τους υποψήφιους να λύσουν την πολιτική τους αλαλία για το περιβάλλον”  

Προκαλώ σε δημόσιο διάλογο και όσους δηλώνουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν δημαρχιακά και δημοτικά αξιώματα να βγουν ανοιχτά και να λύσουν την πολιτική τους αλαλία. Να πουν στον κόσμο ποιες είναι οι θέσεις τους, αν έχουν, για το περιβάλλον, τα λατομεία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κυκλική οικονομία. Εκτός κι αν το πολιτικό τους ιδιώμα εξαντλείται στο να φωτογραφίζουν τους κάδους μόλις γεμίσουν ή καμία λακκούβα που άνοιξε ή καμία λάμπα στον στύλο που κάηκε. 

Προσκαλώ όμως σε κοινό αγώνα όλους εκείνους, που ευτυχώς είναι οι πολλοί και κυρίως τη νέα γενιά των ανθρώπων του νησιού μας να παλέψουμε μαζί για την αειφορία και βιώσιμη ανάπτυξη της όμορφης πατρίδας μας.

 

Κώστας Χατζηεμμανουήλ 

δήμαρχος Θάσου