Από τώρα «κλειδώνει» η κυβέρνηση τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, παρότι το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη μεθεπόμενη χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του υψηλού ΦΠΑ στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13%, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, στο οποίο θα ενσωματώνονται και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις.

 

Τα μέτρα αυτά θα προβλέπουν: 

 

-Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 10% έως 30% από το 2019. Η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο θα προβλέπει την εφαρμογή μιας νέας κλίμακας υπολογισμού του τελικού ΕΝΦΙΑ για το 2019. Αυτή η κλίμακα θα προβλέπει τρεις μειωτικούς συντελεστές. Οι συντελεστές αυτοί θα είναι, πιθανότατα, 30%, 20% και 10%, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στα ποσοστά τους έως την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

 

-Σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Η ρύθμιση που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο συντελεστής φορολόγησης των καθαρών εισοδημάτων των εταιριών και των λοιπών νομικών προσώπων θα μειωθεί από το 29% στο 28% για τη χρήση του 2019, στο 27% για τη χρήση του 2020, στο 26% για τη χρήση του 2021 και στο 25% για τη χρήση του 2022.

 

-Μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών. Η ρύθμιση θα προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των εταιριών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από το 15% στο 10%, και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής.

 

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι λοιποί αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες. Βάσει της διάταξης που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο, θα μειωθεί ο συντελεστής κύριας ασφάλισης των παραπάνω κατηγοριών κατά 1/3, ενώ θα εφαρμοστεί ελάχιστη εισοδηματική βάση για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.

 

-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων: Το μέτρο θα αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και θα συνίσταται στην επιδότηση του 100% των εισφορών των εργαζομένων και του 50% των εργοδοτικών εισφορών

 

-Επιδότηση ενοικίου για φτωχά νοικοκυριά. Η ρύθμιση που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα καλύπτεται εν μέρει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό η μηνιαία δαπάνη ενοικίου οικογενειών με χαμηλά ετήσια εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία.

 

-Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». Το τρέχον εργασιακό καθεστώς των 3.000 εργαζομένων στο πρόγραμμα θα μετατραπεί από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.