Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, 27 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των τριών βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη

 

Ο υπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των τριων κυβερνητικών βουλευτών ώστε να συζητηθούν εκτενώς τα θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. 

 

Συγκεκριμένα, μετέφεραν τους προβληματισμούς και την αγωνία των αγροτών και των παραγωγών για τα θέματα της δακοκτονίας και της αμπελουργίας, τομείς οι οποίοι απασχόλησαν στις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν μεταξύ των θεσμικών παραγώντων της περιοχής. 

 

Από τη μεριά του, ο κ. Αραχωβίτης, δεσμεύτηκε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια με στόχο την ένταξη στην κεντρική χρηματοδότηση από την ΕΕ, η οποία αφορά στην αντιμετώπιση επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

 

Μάλιστα, για το θέμα της δακοκτονίας, υποσχέθηκε πως οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν το Νοέμβρη του τρέχοντος έτους ώστε για το 2019, να μην παρατηρηθεί καθυστέρηση στις πιστώσεις. 

 

Ο υπουργός τόνισε ότι οι παραγωγοί του Δήμου Νέστου, οι οποίοι επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, θα αποζημιωθούν σύντομα, ενώ εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση των βουλευτών για ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του αποστραγγιστικού καναλιού της περιοχής, το υλικό του οποίου έχει αποσαθρωθεί και χρήζει ενίσχυσης, παρέμβαση η οποία έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. 

 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα αλλοδαπών εργατών γης που δεν μπορούν να πάρουν κάρτα εργασίας, δεσμεύτηκε να υπάρξει παρέμβαση ώστε να δίνεται, σε συνεργασία με τις πρεσβίες τους, μία κάρτα τρίμηνης διάρκειας με την οποία θα μπορούν να αναγνωρίζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα και να μην γίνονται πιθανά αντικείμενα εκμετάλλευσης.

 

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στο σχέδιο απόφασης για την εξισωτική αποζημίωση καθώς, συνεχίζεται η διαφορετική αντιμετώπιση της Θράκης από την Ανατολική Μακεδονία, γεγονός που, λόγω των κοινών γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών των δύο περιοχών, γεννά αντιθέσεις ανάμεσα στους επαγγελματίες της περιοχής. Ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι, εφόσον το σχέδιο είναι ακόμα σε διαβούλευση, μπορεί να γίνει τροποποίηση μετά από τη σημερινή παρέμβαση. 

 

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ενήμερος για όλα τα ζητήματα που συζητήθηκαν και δεσμεύτηκε να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να ικανοποιηθούν ανάγκες του αγροτικού κόσμου της ΠΕ Καβάλας.