γράφει ο Τάσος Αποστολίδης

 

Διασπασμένος σε 4 κομμάτια φαίνεται ότι θα είναι ο χώρος της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 αφού για την ώρα δεν προκύπτει τάση για συναινέσεις παρά μόνο για κατακερματισμό. 

 

Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο, είναι σα να άφησε το ελεύθερο να γίνουν πολλοί γαλάζιοι συνδυασμοί. Εξάλλου, δεν υπάρχει πλέον μπόνους που να εξασφαλίζει στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών, συνεπώς δεν υπάρχει και ανάγκη για προκαταβολική πανστρατιά

 

Εννέα μήνες πριν την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, οι φερόμενοι ως υποψήφιοι φαίνονται να είναι μπερδεμένοι με τις εκλογικές συνταγές που ίσχυαν έως τώρα και με την επικείμενη πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΝΑΚΑ 

Από τη μια η νυν δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, η οποία το 2014 έλαβε σημαντική στήριξη από τη ΝΔ για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, θα έχει στο “ρόστερ” του 2019 έναν μεγάλο πυρήνα στελεχών ενώ ως εν ενεργεία δήμαρχος 1ης τετραετίας αναμένεται να ενισχυθεί μιας και θα έχει τον αέρα του φαβορί. 

 

Στο ψηφοδέλτιο της Δήμητρας Τσανάκα, πέρα από πρόσωπα που αναδείχθηκαν μέσα από τα χαρτοφυλάκια της διοίκησης, αναμένεται να μπουν περισσότερα από το χώρο της ΝΔ. Θα υπάρξουν όμως και “διαρροές”, επιπλέον από αυτές που ήδη καταγράφηκαν. 

 

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μερικώς κερδισμένος από τις “διαρροές” στην παράταξη Τσανάκα θα είναι ο Μάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος αν και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τονίσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του συνδυασμού του, είναι σε ανοιχτή γραμμή με υψηλόβαθμα (νυν και… πάλαι ποτέ) στελέχη της τοπικής ΝΔ. Οι επαφές αυτές θα φέρουν και υποψηφιότητες-έκπληξη από το χώρο της ΝΔ.  

 

Η πολυσυλλεκτικότητα του συνδυασμού του όμως θα είναι αποθαρρυντικός παράγοντας για όσα μέλη της ΝΔ θελήσουν να εμφανιστούν πιο πειθαρχημένα. Η μάχη ωστόσο θα κριθεί στο πόσο ψηφοθήρες θα είναι οι υποψήφιοι των ψηφοδελτίων, όπως άλλωστε συνέβη και το 2014.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, πάντως, αν και οι διεργασίες δεν έχουν ακόμη ζεσταθεί για τα καλά, σπεύδει να ανακοινώσει όχι μόνο μανιφέστο αρχών και προτάσεων αλλά και τους πρώτους υποψήφιους του συνδυασμού του. 

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΠΑΣ 

Το δικό του κεφάλαιο στο χώρο της Δεξιάς κρατά συμπαγές ο Βαγγέλης Παππάς ο οποίος πέρα από το χώρο των ΑΝΕΛ εκείνης της εποχής, έχει στο πλευρό του και πολλούς βέρους νεοδημοκράτες, πιστούς και στο κόμμα αλλά και στον ίδιο. 

 

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της παράταξης Παππά, οι συζητήσεις για συνεργασία ή συγχώνευση με άλλες παρατάξεις δίνουν και παίρνουν. Επί 4 χρόνια όμως έχει κρατήσει αυτόνομη πορεία και το ίδιο φαίνεται να σχεδιάζει για το επόμενο 9μηνο. 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα είσοδος στα δημοτικά πράγματα είναι αυτή του Σωτήρη Παπαδόπουλου, ο οποίος επέλεξε να μην εμπλακεί στην "αιματηρή" διάσπαση της ΝΔ στην Περιφέρεια όπου είναι εκλεγμένος σήμερα αλλά να πέσει με τα μούτρα σε μια ακόμη πιο διασπασμένη εκλογική αρένα. 

 

Δεν είναι μόνο ότι καταρτίζει συνδυασμό για τις δημοτικές εκλογές, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τα πρώτα ονόματα, αλλά είναι και το διαρκές πήγαινε-έλα του στην Αθήνα για επαφές στο κόμμα που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο μπερδεμένα. 

 

…ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ

Το δικό του ρόλο σε όλα τα παραπάνω επιχειρεί να παίξει ο εκ μεταγραφής υποψήφιος βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος όχι απλώς εμπλέκεται στο παρασκήνιο αλλά κρατά ανοιχτή και στενή επαφή με τουλάχιστον 2 από τους 4 χώρους. Από τη στιγμή που ο αρχηγός του κόμματος ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει χρίσματα, ο Μακάριος Λαζαρίδης μπορεί και υπόσχεται στον καθένα ό,τι θέλει

 

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Αυτό που κάνει τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα αυτή τη φορά είναι το γεγονός ότι ο κάθε συνδυασμός θα λάβει σε έδρες το ακριβές εκλογικό του μερίδιο. Στο Δήμο Καβάλας ίσως χρειαστεί η συνεργασία και 4 και 5 παρατάξεων για να σχηματιστεί πλειοψηφία διοίκησης. Και το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούν και δεν θα συνεργαστούν όλοι με όλους

 

Η νεοδημοκρατική καταγωγή των 4 συνδυασμών δεν είναι από μόνη της εγγύηση για συνεργασία. Οι συμμαχίες της επόμενης ημέρας θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα λάβουν οι υπόλοιποι χώροι, όπως για παράδειγμα το ψηφοδέλτιο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (η συνέχεια της παράταξης Σιμιτσή με επικεφαλής το Θόδωρο Μουριάδη) αλλά και το ψηφοδέλτιο από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ που τουλάχιστον στην Καβάλα φαίνεται να κινείται αυτόνομα από την κομματική γραμμή και να ετοιμάζεται και πάλι και ίσως να κατεβάζει πρόσωπο-έκπληξη για επικεφαλής. 

 

Πολύ μεγάλο ρόλο για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών (δήμαρχος και σχήμα συνεργασίας που θα διοικήσει) θα παίξει το προφίλ και η γενικότερη τοποθέτηση της κάθε παράταξης. Για την ώρα, έχουν εκφραστεί τόσο ακραίες θέσεις σε σημείο που να έχουν κοπεί και γέφυρες επικοινωνίας με άλλους χώρους.