Λύση στο μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας και της ποιότητας του πόσιμου νερού στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του Δήμου Καβάλας, θα δώσει το έργο της σύνδεσης του δικτύου ύδρευσης της περιοχής, με τον κεντρικό αγωγό που μεταφέρει το νερό στην πόλη της Καβάλας από τις πηγές Βοϊράνης. Επίσης, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση από κοινού από την εταιρεία ΤΑΡ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, του καθαρισμού των καναλιών και των ταμιευτήρων νερού στα Τενάγη των Φιλίππων, με τα πιο πάνω έργα να φτάνουν το ποσό των 14 εκατ. ευρώ.

 

Την ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 ο ίδιος ο υπουργός Γ. Σταθάκης, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της δημάρχου Καβάλας. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο γραφειοκρατικό κομμάτι της χρηματοδότησης του έργου, η οποία θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Διαδρατικό Αγωγό T.A.P., στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών οφελών για την όδευση του αγωγού από την περιοχή. Ανακοινώθηκε, ακόμα, η πραγματοποίηση έργου, το οποίο αφορά στην άρδευση των τεναγών Φιλίππων, που θα χρηματοδοτηθεί κι αυτό από τις ίδιες πηγές, αλλά θα εκτελεστεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, χαρακτήρισε την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του έργου υδροδότησης των οικισμών από τη Λυδία, μέχρι το Κρυονέρι και το Ζυγός και μέχρι τον Αμυγδαλεώνα, πάρα πολύ σημαντική. Κατανόησε ο Υπουργός πως το πρόβλημα λειψυδρίας, όπως και το πρόβλημα των νιτρικών είναι μεγάλο και αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων των χωριών αυτών, που έβλεπαν τον αγωγό νερού της Καβάλας να περνάει μπροστά τους, κι αυτοί να μην έχουν να πιούν νερό. 

 

Θεωρεί, η Δήμαρχος, ότι η χρηματοδότηση των έργων αυτών επιτεύχθηκε χάρη στην πίεση των αγροτών, αλλά και τη συνεργασία που είχαν μέχρι τώρα με τον Δήμο Καβάλας. Σημείωσε, πως υπάρχει ώριμη μελέτη για το έργο της ύδρευσης των οικισμών της Δ.Ε. Φιλίππων, η οποία ανατέθηκε από τη σημερινή δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΚ, πριν από τρία χρόνια και εκπονήθηκε από έναν πολύ σοβαρό μελετητή, τον Θωμά Μαυρίδη, και είναι πανέτοιμη για χρηματοδότηση. 

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, είπε κατά τη συνέντευξη τύπου απευθυνόμενη στον  Υπουργό Γ. Σταθάκη» «Θέλω να σας ευχαριστήσω, για την κατανόησή σας και το μεγάλο ενδιαφέρον σας, φτάνει το έργο αυτό να πραγματοποιηθεί και να μη μείνει μόνο στα λόγια». Για το λόγο αυτό, ζήτησε να υπογραφεί μια συμφωνία, ανάμεσα στο Υπουργείο και τον Δήμο Καβάλας, αφού πρώτα συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα αποτελείται και από ειδικούς του ΤΕΙ Καβάλας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, καθώς και από μηχανικούς του Δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ.

Συζητήσαμε είπε και το ζήτημα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ και ο Δήμος εξακολουθεί να είναι στο πλευρό αυτών που διεκδικούν την αλλαγή της και είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να σταθεί στο πλευρό τους, ακόμη κι αν θα επρόκειτο για έναν μόνο κάτοικο της περιοχής μας. Ξεκαθάρισε, πως η χρηματοδότηση των έργων αυτών από τον ΤΑΡ και από το Υπουργείο, δεν συνδέεται με τη συνέχιση της νομικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη στο ΣτΕ, και ευχόμαστε, είπε η Δήμαρχος, η απόφαση που αναμένεται για την όδευση, να δικαιώσει τον Δήμο και όχι τον ΤΑΡ και το Υπουργείο. 

 

Την ικανοποίησή του, εξέφρασε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, για την απόφαση αυτή, της χρηματοδότησης του αρδευτικού των Τεναγών και δήλωσε ότι θα υπάρχει μετά τον καθαρισμό του τρικάναλου και των ταμιευτήρων νερού, επάρκεια νερού για την ικανοποιητική άρδευση των χωραφιών της περιοχής. Για το έργο, υπάρχει έτοιμη μελέτη, από την τότε Νομαρχία Καβάλας, η οποία θα χρειαστεί επικαιροποίηση.