γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Μέγα θέμα έχει προκύψει (για ορισμένους) με το περιεχόμενο της αφίσας που κυκλοφόρησε διαδικτυακά και τελικά τυπώθηκε και αναρτήθηκε σε αρκετά σημεία της Καβάλας, η οποία αφορά στο επικείμενο συλλαλητήριο της Τρίτης. 

 

Το πρωί της Παρασκευής 11 Μαΐου 2018, η δημοτική αρχή δέχθηκε κριτική από ραδιοφώνου σύμφωνα με την οποία το περιεχόμενο της αφίσας αποτελεί «κομμουνιστικό μανιφέστο». Την προηγουμένη το βράδυ, αντίστοιχη... καζούρα έκανε ο Μάκης Παπαδόπουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο.  

 

Σχολιάζοντας σήμερα από ραδιοφώνου το θέμα, ο αντιδήμαρχος Ανέστης Τσουρουκίδης φέρεται να έχει αναφέρει ότι η αφίσα κόπηκε στο τυπογραφείο και ότι θα αναρτηθούν στο εξής μόνο οι κομμένες αφίσες. 

 

 

Στη φωτογραφία επάνω φαίνεται αριστερά η αρχική μορφή της αφίσας, έτσι όπως την έχουν αναρτήσει στις σελίδες τους και μέλη της δημοτικής αρχής ενώ στα δεξιά είναι η αφίσα στη μορφή που πήρε μετά την λογοκρισία της. 

 

ΤΙ ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ 

Στη λογοκριμένη μορφή, απουσιάζουν οι φράσεις που είχαν επισημανθεί με κόκκινο χρώμα:

 

«Διεκδικούμε: ελεύθερη πρόσβαση στο οδικό δίκτυο που πληρώθηκε με τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων, χωρίς ιδιωτική χρηματοδότηση και τώρα γεμίζει με διόδια για να προικοδοτηθεί πλουσιοπάροχα προκειμένου να παραχωρηθεί σε ιδιώτη

 

Οι δρόμοι είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι μέσο κερδοσκοπίας»

 

 

ΤΙ ΞΕΧΑΣΑΝ ΝΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΥΝ 

Ωστόσο φαίνεται ότι πάνω στον «αντικομμουνιστικό» τους οίστρο, ξέχασαν να λογοκρίνουν κάποια άλλα εξίσου «αριστερά» σημεία της αφίσας όπως οι φράσεις: 

 

«όχι στο ξεπούλημα της Εγνατία Οδού» 

 

«κανένας επιπλέον σταθμός διοδίων στην Εγνατία Οδό» 

 

«Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην επιβολή ενός ακόμα χαρατσιού για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες της πόλης, ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής μας» 

 

Προφανώς κι επειδή δεν υπήρχε τρόπος να αλλάξει το δημιουργικό της αφίσας, έγινε μια περικοπή των τελευταίων πιο... «αριστερών» φράσεων για να αναρτηθεί η αφίσα σε κομμένη εκδοχή. 

 

 

ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η… ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ;

Πάντως για την ώρα δεν είναι βέβαιο αν έχει ισχύσει η λογοκρισία. Στο κέντρο της Καβάλας, όπως για παράδειγμα στην είσοδο της Νομαρχίας κ.α., έχουν αναρτηθεί πολλές αφίσες στην αρχική τους μορφή. 

 

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την… Επιτροπή Λογοκρισίας να πηγαίνει στους χώρους που έχει αναρτηθεί η αρχική αφίσα για να κόψει με ψαλίδι το κάτω μέρος της. 

 

Όπως επίσης ενδιαφέρον θα είναι να δούμε αν θα ανοίξει η Νομαρχία εκτάκτως για να κοπούν κι οι αφίσες που αναρτήθηκαν εκεί

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ... δημοσιεύουμε παρακάτω την αρχική μορφή της αφίσας η οποία ενδέχεται ως τη Δευτέρα να αποτελεί... σπάνιο είδος προς εξαφάνιση