Ένα ακόμη ρεκόρ θα σπάσει ο νομός Καβάλας μέσα στο 2018 αφού η πορθμειακή γραμμή της Κεραμωτής προς Λιμένα Θάσου θα έχει το μεγαλύτερο αμφίπλωρο φέρι μπόουτ της χώρας. Πρόκειται για το πλοίο «Άναξ» (Βασιλιάς») της εταιρίας Μητσόπουλου, το οποίο μοιάζει πολύ με την «Άνασσα» και φέρει τις ίδιες σχεδιαστικές γραμμές και τον ίδιο εξωτερικό διάκοσμο.

 

Το πλοίο είναι ελληνικής κατασκευής και φτιάχνεται εδώ και λιγότερο από ένα έτος στο ναυπηγείο της Αμαλιάπολης Βόλου. Για πολύ καιρό κρατήθηκε μεγάλη μυστικότητα για τα στάδια κατασκευής του αλλά τώρα που είναι σχεδόν έτοιμο, έχουν διαρρεύσει εικόνες, σχέδια αλλά και βίντεο με το «χτίσιμό» του από το μηδέν! Η καθέλκυση του πλοίου και τα πρώτα δοκιμαστικά έγιναν στα τέλη του Γενάρη και το πλοίο αναμένεται στη Θάσο τις επόμενες εβδομάδες για να ενταχθεί στα δρομολόγια περί τα τέλη Μαρτίου.

 

Το νέο φέρι θα εξυπηρετήσει τον μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό της βόρειας Ελλάδας, τη Θάσο. Διαθέτει δύο διπλά καταστρώματα για 240 ΙΧ οχήματα και δύο διπλά καταστρώματα για επιβάτες. Έχει μήκος 100 μέτρα, πλάτος 20 μέτρα και βάρος 2.600 τόνους. Με τέτοια χωρητικότητα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει μεγάλη "σκούπα" στο λιμάνι της Κεραμωτής, κατά τις ημέρες αιχμής, μην αφήνοντας σχεδόν τίποτα για το αμέσως επόμενο από αυτό δρομολόγιο. 

 

Θα είναι το 14ο πλοίο (!!!) που δραστηριοποιείται στην πορθμειακή γραμμή με τα πυκνά δρομολόγια και τον τεράστιο ανταγωνισμό. Ενδεικτικό των χρημάτων που ξοδεύονται από τις ναυτιλιακές στις τοπικές γραμμές είναι το γεγονός ότι αυτό το τιτάνιων διαστάσεων αμφίπλωρο κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις 11 μήνες, ούτε καν 1 έτος!

 

Το «ανέκδοτο» που κυκλοφόρησε στην Καβάλα και τη Θάσο είναι ότι "το επόμενο βήμα της εταιρίας Μητσόπουλου θα είναι ένα… αεροπλανοφόρο!"

 

 

ΔΕΙΤΕ βίντεο με την κατασκευή του πλοίου καρέ-καρέ από ένα timelapse περίπου 11 λεπτών που δείχνει σε συντομία τους 11 μήνες κατασκευής

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ βίντεο με την καθέλκυση του πλοίου στα τέλη του Γενάρη

 

 

 

 

Δείτε φωτογραφία και σχέδιο 3D του πλοίου από τη Ferrysolution