Ειρωνείες, προσβολές και ρατσιστική συμπεριφορά από τη δημοτική αστυνομία καταγγέλλει ότι δέχθηκε μια αλλοδαπή επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Καβάλας. 

 

Μιλώντας στο KavalaNews περιγράφει ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις 25/8/2025, κατά τη διάρκεια επίσκεψης δύο δημοτικών αστυνομικών, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, στο κατάστημά της, στην οδό Ομονοίας. Ο λόγος της παρουσίας τους εκεί ήταν μια λεπτή μοκέτα που είχε τοποθετηθεί μπροστά στην είσοδο του καταστήματος. 

 

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, αμέσως μετά την άφιξη φώναξαν με σκαιό τρόπο στην υπάλληλό της να μαζέψει τη μοκέτα από την είσοδο. Εκείνη άκουσε το περιστατικό και κατέβηκε στην είσοδο για να δει τι συμβαίνει. Με το “καλημέρα σας” δέχθηκε και η ίδια επίπληξη σε πολύ αυστηρό ύφος και με ανάρμοστες εκφράσεις. 

 

Μάλιστα, όταν κατάλαβαν από την προφορά της ότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, δέχθηκε και ρατσιστική επίθεση με φράσεις του τύπου «τι είναι αυτά και ποιος σου είπε να τα βγάλεις έξω… έρχεστε στην Ελλάδα και νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε»

 

Η καταγγέλλουσα λέει ότι αμφέβαλε για το αν της μιλάνε όντως δημοτικοί αστυνομικοί και κυρίως για το αν είναι πραγματικά σε υπηρεσία, καθώς όπως λέει η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν σε καμία περίπτωση υπηρεσιακή

 

Η ίδια διατηρούσε για μια δεκαετία κατάστημα στο Λονδίνο και ήταν συνηθισμένη από διαφόρων ειδών ελέγχους. Πρώτη φορά, τονίζει, δέχθηκε τέτοια λεκτική και ρατσιστική επίθεση. 

 

Ζήτησε ευγενικά να δει τις ταυτότητες των δύο δημοτικών αστυνομικών για να “εισπράξει” απανωτές επίμονες αρνήσεις. Τους ρωτούσε τι είναι, από ποιο σώμα ασφαλείας κι επέμεινε να δει τις ταυτότητές τους καθώς και το αν υπάρχει κάποια καταγγελία ή κάποιο υπηρεσιακό έγγραφο ελέγχου.

 

Εκείνοι συνέχιζαν τις αρνήσεις ώσπου ο ένας εξ αυτών έδειξε πολύ βιαστικά την μία πλευρά της ταυτότητάς του. Η επιχειρηματίας προσπάθησε να καταλάβει τι γράφει η κάρτα που επέδειξε απρόθυμα και γρήγορα ο δημοτικός αστυνομικός και τότε δέχθηκε νέα επίθεση. 

 

Ο δημοτικός αστυνομικός φέρεται να γέλασε ειρωνικά και να της είπε: “δε μπορείς να μιλήσεις καθαρά ελληνικά… να διαβάσεις μπορείς; ή όχι;”. Όσο για τη γυναίκα δημοτική αστυνομικό που ήταν παρούσα, η επιχειρηματίας λέει ότι δεν επέδειξε ποτέ ταυτότητα γιατί προφανώς δεν την είχε μαζί της. 

 

«Τρεις φορές μού φώναξε “θα σε βάλω μέσα” και απείλησε ότι θα φέρει το αυτοκίνητο να με ‘πάνε μέσα’ αλλά ρωτούσα επίμονα πού είναι αυτό το ‘μέσα’. Τι είστε; ‘Στην αστυνομία’ απάντησε, αλλά δεν ήταν αστυνομικός» λέει η επιχειρηματίας. 

 

Η ίδια πρόσθεσε:  «Ήθελα πραγματικά να μάθω με ποιους έχω να κάνω και τον λόγο της επίσκεψής τους. Ήθελα να με ενημερώσουν ποιο νόμο έχω παραβεί και να συμμορφωθώ άμεσα. Αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος ‘γράψτε’ μας, βεβαιώστε αμέσως την παράβαση και να την πληρώσουμε, πείτε μας τι λέει η νομοθεσία και να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής. Αν γινόταν αυτό, θα είχαμε τελειώσει μέσα σε λίγα λεπτά.

 

Αντιθέτως αυτοί φώναζαν και απειλούσαν, χωρίς να μου δείξουν καν ποιοι είναι και με τι ρόλο έρχονται στο κατάστημά μου. Ήταν τόσο επιθετικοί που δεν φοβήθηκα πρόστιμο ή σύλληψη αλλά ότι θα μας δείρουν. Με ενόχλησε ο πολύ άσχημος τρόπος και τα ρατσιστικά και υποτιμητικά σχόλια. Με ενόχλησαν και οι απειλές ότι θα με κλείσουν μέσα, μου φέρθηκαν σα να είμαι κάποιος εγκληματίας».  

 

Για την ιστορία: η καταγγέλλουσα είχε τοποθετήσει μπροστά από το κατάστημά της μια διακοσμητική λεπτή μοκέτα. Δίπλα στην πόρτα του καταστήματος είχε τοποθετήσει δύο αποσπώμενα κολωνάκια κι ένα τραπεζάκι με δύο καρέκλες. Όλα αυτά, την ημέρα δεν εμποδίζουν σε καμία περίπτωση τη διέλευση από το πεζοδρόμιο ενώ μαζεύονται όταν το κατάστημα κλείνει.  

 

Όπως καταγγέλλει, με χοντροκομμένο, πειθαρχικά και ποινικά ελεγκτέο τρόπο, οι δημοτικοί αστυνομικοί της είπαν να τα μαζέψει, τότε εκείνη ρώτησε ποιο νόμο παραβαίνει ώστε να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει και τί όχι. Η ίδια λέει ότι είχε ρωτήσει προηγουμένως τις υπηρεσίες και της απάντησαν ότι ούτε απαγορεύεται, ούτε επιτρέπεται και ότι σε νόμο που διάβασε η ίδια, τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις για διέλευση πεζών.   

 

Θεώρησε ότι έτσι καλλωπίζει το κατάστημα και το πεζοδρόμιο, επικαλούμενη τη σχετική της εμπειρία από το εξωτερικό. «Καταλαβαίνω ότι στην Ελλάδα μπορεί να μην επιτρέπεται από τη νομοθεσία αυτό που έκανα αλλά όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα κάποιο νόμο που να το απαγορεύει» λέει στο KavalaNews και τονίζει: «αν όντως παρανόμησα, θα ήθελα να μου βεβαιωθεί παράβαση και να πληρώσω πιθανό πρόστιμο. Αλλά δεν μπορώ να δεχθώ τέτοια ρατσιστική επίθεση»

 

Το συμβάν έληξε όταν η ίδια κάλεσε τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της που έφτασε στο σημείο.   Εκεί λύθηκαν κι άλλες απορίες μιας και... δεν είναι το μόνο κατάστημα με χαλί στην είσοδο του, ούτε το μόνο που έχει μια καρέκλα από έξω. Η αγορά της Καβάλας είναι γεμάτη από τέτοιες περιπτώσεις.

 

Οι δημοτικοί αστυνομικοί φέρονται να είπαν πως είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία στην υπηρεσία για το χαλί που υπήρχε στο πεζοδρόμιο.

 

Μετά το άσχημο περιστατικό, η καταγγέλλουσα προσπάθησε να βγάλει άκρη με την υπηρεσία. Όπως λέει είναι η πρώτη φορά που δέχθηκε ρατσιστική επίθεση στην Καβάλα και δεν περίμενε αυτό να γίνει από υπαλλήλους του δήμου. Την επομένη του περιστατικού μετέβη στη δημοτική αστυνομία για να καταγγείλει το γεγονός. 

 

Έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να προσφύγει νομικά εναντίον των δύο δημοτικών αστυνομικών για ρατσιστική συμπεριφορά και ζήτησε να της δώσουν την καταγραφή του ελέγχου στο βιβλίο συμβάντων.

 

Όπως λέει, η απάντηση που έλαβε είναι ότι δεν υπάρχει κάτι γραμμένο στο βιβλίο συμβάντων και αν γινόταν… “να ξεχάσει το περιστατικό”.

 

 

Το KavalaNews ζήτησε την εκδοχή της δημοτικής αστυνομίας για τα όσα καταγγέλθηκαν από την επιχειρηματία.

 

Υπάλληλος της υπηρεσίας περιορίστηκε μόνο στο εξής: «Ο κ. προϊστάμενος δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο, λείπει με άδεια και θα είναι στην υπηρεσία την επόμενη Παρασκευή. Αυτό μου είπε, αυτό σας μεταφέρω. Δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο». 

 

Η καταγγέλλουσα εμμένει στην απόφασή της να προσφύγει νομικά. «Είμαι παντρεμένη με Έλληνα, είμαι μητέρα και επαγγελματίας. Έζησα χρόνια στο Λονδίνο και ποτέ δεν ένιωσα ρατσισμό. Εδώ τι συμβαίνει; Δεν πληρώνω κανονικά τους φόρους μου στο κράτος και τον δήμο; Ποια η διαφορά εάν είμαι από τη Βουλγαρία ή τη Σερβία, ή τη Ρωσία;» τόνισε, δηλώνοντας βαθιά προσβεβλημένη από τη συμπεριφορά των δύο δημοτικών αστυνομικών.